• 17 Ιανουαρίου, 2021

Η προοπτική κοινωνικής έκρηξης λόγω των στεγαστικών δανείων (που δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν οι πολίτες)

 Η προοπτική κοινωνικής έκρηξης λόγω των στεγαστικών δανείων (που δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν οι πολίτες)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Το πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν γενναίο και σημαντικό, και έδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί αντανακλαστικά εγρήγορσης.

Όλοι ωστόσο προβληματίζονται για το γεγονός ότι, ακόμη δεν γίνεται καμία επίσημη κουβέντα, για το πραγματικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα. Να καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις τράπεζες, ενώ πρακτικά θα φτωχοποιούνται, λόγω της ανάσχεσης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακόμη και όσοι εισπράττουν μέρος του μισθού τους, ή και ολόκληρο, το επόμενο δίμηνο (τουλάχιστον) θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά για να είναι συνεπείς με τις οφειλές τους προς την Εφορία, τα Ταμεία και τις τράπεζες. Κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν θα είναι. Και ότι μετά από το χρονικό διάστημα των δυο μηνών, αν κάποιοι παραμένουν συνεπείς, θα δουν τον λογαριασμό τους να… μηδενίζεται, και επομένως θα έχουν οδηγηθεί σε αναγκαστική φτωχοποίηση.

Όλοι επίσης καταλαβαίνουν ότι, το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα στεγαστικά δάνεια. Όσο δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες, για να υπάρξει αναστολή πληρωμής των δόσεων των ιδιωτών, δηλαδή… όλης της κοινωνίας, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε “κοκκίνισμα” των δανείων αυτών, για ανθρώπους που ήταν συνεπείς, με θυσίες της οικογένειάς τους, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Αν οι άνθρωποι αυτοί αναγκαστούν να ζήσουν με την ανασφάλεια της προοπτικής να χάσουν το σπίτι τους, η κοινωνική έκρηξη την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση σε μερικούς μήνες, θα μετατρέψει τον εφιάλτη του κορονοϊού σε… παιχνιδάκι.

Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν από τώρα, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Και να προλάβουν τα χειρότερα.

Λάζαρος Καλλιανιώτης

Λάζαρος Καλλιανιώτης

Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...