Η Προεδρία Μπάιντεν διευκολύνει την Κίνα να… κατακτήσει τον κόσμο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η μια και μόνη υπερδύναμη την οποία μας κληρονόμησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν είναι πλέον… ούτε μια, αλλά ούτε και… μόνη.

Την τελευταία δεκαετία, στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της τοξικής φθοράς της παγκοσμιοποίησης και της επέλασης των κοινωνικών δικτύων, οι ΗΠΑ απέκτησαν… παρέα στην κορυφή. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ, κατάφεραν να κερδίσουν ζωτικό χώρο στη διεθνή μεταβλητή. Και πλέον, κοιτάζουν το επόμενο βήμα τους.

Η Προεδρία Τραμπ, διευκόλυνε τη Ρωσία και… φρέναρε την Κίνα, με τον Αμερικανό απερχόμενο Πρόεδρο να ενδιαφέρεται περισσότερο για να αναστείλει τον οικονομικό επεκτατισμό του Πεκίνου, και να υποτιμά τη διπλωματική και γεωπολιτική επέλαση της Μόσχας.

Η Προεδρία Μπάιντεν έρχεται να ανατρέψει τις συγκεκριμένες προτεραιότητες. Ο νέος Λευκός Οίκος βάζει στο στόχαστρο τη Ρωσία, και προσπερνάει τον… κίνδυνο της Κίνας. Οι… συνωμοσιολόγοι θα συμπληρώσουν ότι παίζει ρόλο στην παραπάνω στρατηγική και η… επιχειρηματική εξάρτηση της οικογένειας Μπάιντεν από το Πεκίνο, μια παράμετρος που έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να επιβεβαιωθεί.

Ο Σι Τζινπίνγκ λοιπόν, θα έχει, χάρη στον Τζο Μπάιντεν, μια μοναδική ευκαιρία να…. κατακτήσει τον κόσμο. Η Κίνα άλλωστε ήταν τα τελευταία χρόνια η ανθεκτικότερη αναδυόμενη υπερδύναμη του πλανήτη. Με μια οικονομία που… χάνει μόνο από την αμερικανική. Και πλέον, έχοντας αφήσει πίσω της την πανδημία του κορονοϊού, νωρίτερα από τη Δύση. Και τις ΗΠΑ, φυσικά…

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος