• 3 Απριλίου, 2020

Η (πραγματική) Αναθεώρηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα για το μέλλον

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

 

Η υπέρβαση… δισταγμών, που οδήγησε στην υπερψήφιση της διάταξης για τους Απόδημους Έλληνες, μετά από 4 δεκαετίες αδιασάλευτης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ήρθε να μας θυμίσει ότι, η στρατηγική ανάκτησης του μέλλοντος θα πρέπει να ξεκινήσει από την επανακάλυψη της κοινής λογικής.

 

Συνδυαστικά, θα πρέπει να «ντύσουμε» την προσδοκία μιας «επόμενης Ελλάδας» με επαρκείς και σύνθετες δόσεις συναίνεσης. Σύνθεσης και συνεννόησης. Γιατί αθροιστικά, θα λειτουργήσουν κατευναστικά για το κλίμα εθνικού διχασμού, διαίρεσης και εμφυλίου, που εδραιώθηκε στην πατρίδα μας ειδικά την τελευταία δεκαετία της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης.

 

Της περιόδου της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, που ξεκίνησε με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου, και οδήγησε την πατρίδα μας στο περιθώριο, τη μιζέρια, την απώλεια του αυτονόητου της προσδοκίας για μια καλύτερη επόμενη μέρα.

 

Η Ελλάδα θα αλλάξει επίπεδο, αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση. Όχι… μετά από δέκα χρόνια. Χθες. Και όχι εργαλειοποιώντας συγκυριακές συνθήκες, αλλά απαντώντας στην ποιοτική ατέλεια του πολιτεύματός μας. Στον πυρήνα του.

 

Συνταγματική κατοχύρωση της τετραετίας, ώστε να υπάρχει καθαρός οδικός χάρτης για την υλοποίηση ενός κυβερνητικού προγράμματος, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

 

Όριο θητείας για τα πολιτικά αξιώματα, ώστε να υπάρχει άμεση ανακυττάρωση του πολιτικού δυναμικού.

 

Ουσιαστικός διαχωρισμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ώστε η ηγεσία της να μην εκλέγεται από το πολιτικό σύστημα. Και να είναι υπόλογοι οι λειτουργοί της, για παροιμιώδεις καθυστερήσεις στην τελεσίδικη έκδοση αποφάσεων.

 

Τέτοιες παρεμβάσεις θα βελτίωναν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Απαιτούν ωστόσο πολιτικές ηγεσίες με όραμα, πείσμα και… γενναιότητα. Αναμένουμε, λοιπόν…

 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...