• 23 Ιανουαρίου, 2021

Η πλατφόρμα “θύματος” (νοθείας) που φτιάχνει ο Τραμπ για την επόμενη μέρα

 Η πλατφόρμα “θύματος” (νοθείας) που φτιάχνει ο Τραμπ για την επόμενη μέρα

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Στα λόγια και συνολικά στη συμπεριφορά του, είναι δύσκολο να μην διακρίνει κανείς μια ειρωνική αυτοπεποίθηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοτεχνεί τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Και η πλατφόρμα του “θύματος”… νοθείας έχει τον κεντρικό ρόλο.

Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε… “ασφαλώς”, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο, από τη στιγμή που το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων θα αναδείξει τον Τζο Μπάιντεν νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Δεν έχει άλλωστε περιθώρια άλλων ελιγμών, το γνωρίζει, ίσως και να το… διασκεδάζει.

Από το ίδιο βράδυ των εκλογών κιόλας, κάθε κίνησή του αποσκοπεί στο να εδραιωθεί στην κοινωνική βάση που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια, και δεν είναι απαραίτητα μόνο ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αυτή η βάση, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πιστεύει ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές, και προτρέπει τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024, για να… πάρει τη ρεβάνς.

Κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ μακρινό και πολύ δύσκολο. Ο απερχόμενος ένοικος του Οβάλ Γραφείου ωστόσο, έχει πετύχει ήδη αυτό που επεδίωκε. Κυριαρχεί πλήρως στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και καμία κεντρική πολιτική απόφαση του μέλλοντος δεν θα είναι ρεαλιστικά υλοποιήσιμη χωρίς τη… συγκατάθεσή του.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...