Η νίκη του χάους… (όπως ακριβώς ήθελε ο Τραμπ)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το χάος είναι μια… σκάλα, για να πετύχεις τον στόχο σου, όπως κυνικά μας έμαθε το “Game of Thrones”. Η νίκη του χάους στο πρώτο προεδρικό debate των ΗΠΑ, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, ήταν το κεντρικό ζητούμενο για τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου. Και τα κατάφερε, σέρνοντας στην παγίδα τον Τζο Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις ανέδειξαν νικητή τον Αμερικανό πρώην Αντιπρόεδρο της εποχής Ομπάμα. Ακριβώς όπως συνέβαινε πριν από τέσσερα χρόνια με τα debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον. Η τέως Πρώτη Κυρία εμφανίζοταν κάθε φορά να σαρώνει στις εντυπώσεις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Και ο Τραμπ… έκανε τη δουλειά του.

Στα social media, η εικόνα αποτυπώθηκε διαφορετικά, με τους… υπηκόους του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Και να χλευάζουν την εικόνα που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Στην πραγματικότητα, το Οβάλ Γραφείο ήθελε να παρασύρει τον Τζο Μπάιντεν σε μια αντιπαράθεση υψηλών τόνων. Σκληρών χαρακτηρισμών και ύβρεων. Μακριά από τη μετριοπάθεια και την ψυχραιμία. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο ο Τραμπ παίζει χωρίς αντίπαλο.

Καθώς λοιπόν παρέσυρε τον Μπάντεν να γίνει… σαν τον ίδιο, κατάφερε να δείξει στους αναποφάσιστους, ότι ο αντίπαλός του δεν είναι ο μετριοπαθής “θεραπευτής” τον οποίο έχει ανάγκη η Αμερική, για να θεραπεύσει τις πληγές του διχασμού που άνοιξε η θητεία Τραμπ.

Έχει και εκείνος τις ακραίες στιγμές του. Και στο χάος, ο Τραμπ είναι… ασφαλής επιλογή.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος