Η μοναξιά του Μακρόν (απέναντι στον Ερντογάν)

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Είναι αλήθεια ότι το “βαθύ κράτος” των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συμπαθεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν λατρεύει τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν θέλει ωστόσο και να βλέπει ξένους ηγέτες να επιχειρούν να κερδίσουν ζωτικό χώρο παρέμβασης, όσο η Ουάσιγκτον… δεν ασχολείται.

Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν η στρατηγική απαξίωσης του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Και μάλιστα, μέσω του Ομίλου Bloomberg, που χαίρει διεθνούς εκτίμησης, τον μελετούν προσεκτικά οι αγορές, και το αφεντικό του, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έθεσε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, προτού συμπαραταχθεί τελικά με τον Τζο Μπάιντεν.

Με άρθρο του, το Bloomberg προτρέπει τον Εμμανουέλ Μακρόν να… σωπάσει, αναφορικά με την επιθετική ρητορική του έναντι του Ταγίπ Ερντογάν. Και ομιλεί περί “μοναξιάς” του Γάλλου Προέδρου σε διεθνές επίπεδο, καθώς καμία άλλη μεγάλη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ, δεν σκοπεύουν να τον ακολουθήσουν στην επιδίωξη επώδυνων κυρώσεων με “θύμα” τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το Bloomberg προβλέπει ότι, πολύ γρήγορα, η Ελλάδα και η Κύπρος θα κουραστούν από τις δηλώσεις στήριξης του Εμμανουέλ Μακρόν, που θα αποδειχτεί ότι δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από τα κέρδη για τη Γαλλία, μέσω εξοπλισμών και διεθνούς παρεμβατικότητας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον…

 

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος