Η “μικρή σερβιτόρα” χαρίζει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Μπέρνι Σάντερς

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Στα τέλη του 2007 και στις αρχές του 2008, η Πόλη των Ανέμων μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Το Σικάγο, θα ταξίδευε τη φήμη του στο μέλλον ως, όχι μονάχα η πόλη του Μάικλ Τζόρνταν. Αλλά και εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα.

Εκείνους τους μήνες, ο χαρισματικός Γερουσιαστής του Ιλινόις αποφάσιζε να δώσει τη μάχη του πεπρωμένου για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα κατάφερε. Και… μας γλίτωσε από τη Χίλαρι Κλίντον, που φάνταζε ως ανίκητο φαβορί.

Ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα έγινε ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός στην Ιστορία, ως ενσαρκωτής της ελπίδας μιας μεγάλης αλλαγής. Και αφού κατάφερε να ενώσει, στην ίδια κοινωνική συμμαχία, νέους, Αφρο-Αμερικανούς και Λατίνους.

Πέρασαν 12 χρόνια από τις προεδρικές εκλογές του 2008 στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Και ενώ ο Τζο Μπάιντεν και ο Πιτ Μπούτετζετζ προσπαθούν να εκφράσουν εκ νέου, και με επικαιροποιημένα πολιτικά διακυβεύματα, την παραπάνω κοινωνική πλειοψηφία, εκείνος που τα καταφέρνει είναι ο Μπέρνι Σάντερς.

Ο… παππούλης από το Βερμόντ, και μεγάλος αδικημένος των εκλογών του 2016, όταν το “βαθύ κράτος” του Δημοκρατικού Κόμματος… του έκλεψε με το ζόρι το προεδρικό χρίσμα, και το έδωσε στη Χίλαρι Κλίντον, με τα γνωστά… μοιραία αποτελέσματα, φαντάζει στην τρέχουσα συγκυρία ασταμάτητος.

Η σαρωτική επικράτηση του Μπέρνι Σάντερς στη Νεβάδα, στηρίχτηκε στους Λατίνους. Τους Αφρο-Αμερικανούς. Τους νέους. Δηλαδή, τη “συμμαχία Ομπάμα”. Που την έφερε… στο πιάτο του βετεράνου Γερουσιαστή του Βερμόντ, η “μικρή σερβιτόρα”.

Η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, η πιο δυναμική φιγούρα του Καπιτωλίου εδώ και πολλά χρόνια, που, όπως περήφανα δηλώνει η ίδια, εργαζόταν ως σερβιτόρα, προτού εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η… μικρή κρατάει τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο. Και τα δίνει στον Μπέρνι Σάντερς, στο πλευρό του οποίου βρίσκεται τους τελευταίους μήνες. Γιατί, η “συμμαχία Ομπάμα”, των Αφρο-Αμερικανών, των Λατίνων και των νέων, δεν θα σηκωθεί από τον καναπέ μονάχα για να κάνει τον Μπέρνι Σάντερς υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Θα σηκωθεί για να… στείλει σπίτι του τον Ντόναλντ Τραμπ.

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας