Η “μητέρα των μαχών” στην Πενσιλβάνια. Για τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το Οχάιο, η Φλόριντα, το Μίσιγκσαν, το Ουισκόνσιν, η Αριζόνα. Πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τη μάχη για τον Λευκό Οίκο και τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.

Τη μάχη της 3ης Νοεμβρίου ωστόσο, θα την έχει κρίνει, πιθανότατα, νωρίτερα η Πενσιλβάνια. Με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η έκβαση της μάχης εκεί, θα επηρεάσει μια σειρά ακόμη από Πολιτείες, χωρίς τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορούν να κερδίσουν τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου.

Το 2016, η Πενσιλβάνια ήταν η Πολιτεία που “κλείδωσε” την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί σταθερό προβάδισμα, μόνο που η διαφορά συρρικνώνεται.

Στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 4% (49%-45%), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η διαφορά ήταν στο 7%.

Στα όρια του στατιστικού λάθους πλέον, και με τάση για περαιτέρω μείωση, αρκετοί αναρωτιούνται αν όντως ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο. Και… κάπου εκεί έξω υπάρχει μια κρυμμένη “σιωπηλή πλειοψηφία”, που θα σηκωθεί από τον καναπέ για να τον κρατήσει στον Λευκό Οίκο.

Αναμένοντας, λοιπόν…

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής