Η "μίνι Μέρκελ" προσπαθεί να βγει από τη σκιά της… κανονικής


 
Της Κατιάνας Ναυπλιώτου
 
Την καλωσορίσαμε στον δημόσιο βίο ως “μίνι Μέρκελ”. Αυτή άλλωστε ήταν και η ταυτοτική παράμετρος της προσωπικής πολιτικής διαδρομής της, που της επέτρεψε να φτάσει στην ηγεσία του “μεγαλύτερου κόμματος της Ευρώπης”.
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμάπουερ είναι εδώ και μερικές εβδομάδες Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, εκτός δηλαδή από πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που διατηρεί τη μεγαλύτερη κοινωνική βάση ψηφοφόρων στη σημερινή Ευρώπη.
Έχοντας την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη της… κανονικής Μέρκελ, η ΑΚΚ, όπως είναι τα αρχικά της, επιχειρεί σταδιακά να βγει από τη σκιά της. Και ένα πρώτο, σχετικό βήμα, είναι η “πράσινη ατζέντα” που επιχειρεί να επιβάλλει, με έμφαση σε περιβαλλοντικές δράσεις.
Το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και δημοφιλές, επιτρέποντας στην Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ να οικοδομήσει σταδιακά την καινούρια, προσωπική ατζέντα της. Είναι ωστόσο και… επικίνδυνο, καθώς ενδεχομένως έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγάλων και παραδοσιακών χορηγών του CDU.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος