Η “μίνι-Μέρκελ” δεν θα διεκδικήσει την Καγκελαρία το 2021. Η… κανονική;

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Τον Δεκέμβριο του 2018, ήταν το πρόσωπο στον καθρέφτη της αγωνίας της Άνγκελα Μέρκελ να διατηρήσει τον έλεγχο του CDU, και να κρατήσει το κόμμα που η ίδια έκανε “το μεγαλύτερο στην Ευρώπη” μακριά από τον… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους συμμάχους του.

Τα κατάφερε. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η… ΑΚΚ όπως είναι γνωστή, έγινε πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, και βασική υποψήφια για την Καγκελαρία, στις εκλογές του 2021. Τότε… Τώρα, μας τελείωσε.

Η επικεφαλής του CDU, προφανώς σε συνεννόηση με τη μέντορά της, αποφάσισε να μην διεκδικήσει τα κλειδιά της Καγκελαρίας το 2021. Η δημοφιλία της είναι χαμηλή, και αυτόν τον έναν χρόνο στην ηγεσία του κόμματος, δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι κάτι παραπάνω από… μίνι-Μέρκελ.

Το πρόσφατο περιστατικό με τη συμμαχία με την ακροδεξιά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Θα παραμείνει “κομματάρχης” και θα συμβάλλει στην επιλογή του προσώπου που θα διεκδικήσει το 2021 την Καγκελαρία, ώστε το CDU να διατηρήσει την πολιτική ηγεμονία του. Στη μακρά αυτή διαδρομή, θα αποχωρήσει και από την ηγεσία του κόμματος, παραδίδοντας τα ηνία στον διάδοχό της, μέχρι το καλοκαίρι.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι… αποχωρεί. Παραμένει ωστόσο το δημοφιλέστερο πολιτικό πρόσωπο στη Γερμανία. Και, περίπου εκτός συναγωνισμού, το μοναδικό “βαρύ” ηγετικό μέγεθος στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αλλάξει… γνώμη;

Ως γνωστόν, όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα. Εν αναμονή, λοιπόν.

Written by Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας