• 22 Οκτωβρίου, 2020

Η μάχη για τον Λευκό Οίκο, εκεί όπου κρίθηκε… ο Αμερικανικός Εμφύλιος

 Η μάχη για τον Λευκό Οίκο, εκεί όπου κρίθηκε… ο Αμερικανικός Εμφύλιος

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Η αίσθηση χιούμορ της Ιστορίας έχει ομολογουμένως σκανδαλιστικές διαστάσεις. Το 2016, η πτώση της Πενσιλβάνια χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ την πλειοψηφία που χρειαζόταν στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων για να κερδίσει την Προεδρία των ΗΠΑ, παρά την ήττα του από τη Χίλαρι Κλίντον στη λαϊκή ψήφο.

Σήμερα, η Πενσιλβάνια μοιάζει να “κλειδώνει” για τον Τζο Μπάιντεν, με σταθερά διψήφια διαφορά. Και όπως ομολογούν ακόμη και οι εκλογολόγοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ακόμη κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να κερδίσει ταυτόχρονα τη Φλόριντα, το Οχάιο, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και το Νιού Χαμσάιρ, χωρίς την Πενσιλβάνια το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν θα χάσει τον Λευκό Οίκο. Πιθανότατα και τη Γερουσία.

Γι’ αυτό και οι Ρεπουμπλικανοί παίζουν τα ρέστα τους στην Πενσιλβάνια. Εκεί όπου ο… κοιμισμένος, όπως αποκαλεί τον Τζο Μπάιντεν ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφώνησε μια ομιλία “ίασης της εθνικής διχόνοιας”. Ως “επόμενος Πρόεδρος”.

Στο Γκέτισμπεργκ της Πενσιλβάνια. Εκεί όπου κρίθηκε… ο Αμερικανικός Εμφύλιος, όταν ο στρατηγός Ρόμπερτ Λι δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του στρατηγού Οδυσσέα Γκραντ, με αποτέλεσμα οι Νότιοι να χάσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους να εισβάλλουν στον Βορρά.

Η ειρωνεία της Ιστορίας που λέγαμε…

Κονδυλία Ορτανσίου

Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας

Διαβάστε Ακόμα...