Η (ιστορική) ευθύνη της Μέρκελ να μας… απαλλάξει από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες, είναι η γυναίκα που κρατάει όρθια την Ευρώπη. Την Ενωμένη Ευρώπη. Με τα λάθη και τις αστοχίες της. Με τις εσφαλμένες εκτιμήσεις. Με την έλλειψη σύμπνοιας και αλληλεγγύης, ειδικά στα πολύ δύσκολα, με τη δική μας κρίση.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ είναι το είδωλο στον καθρέφτη της Ευρώπης που έμεινε όρθια. Ενωμένη. Και τώρα, στον επίλογο αυτής της συναρπαστικής προσωπικής διαδρομής, καλείται να διαχειριστεί μια δεύτερη, μεγάλη κρίση. Από την οικονομική, στην υγειονομική κρίση, με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις της είναι εξαιρετικά μεθοδικές και προσεγμένες. Δεν δίνει δικαιώματα. Και φαίνεται να κατανοεί το προφανές. Η κρίση αυτή είναι μεγαλύτερη της οικονομικής. Θα χρειαστεί λοιπόν περισσότερο υπερβατική προσέγγιση. Να κοιτάξουμε, δηλαδή να κοιτάξει η ίδια, πέρα και μακριά από τα μεθοδολογικά εργαλεία που αξιοποίησε στο παρελθόν.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας προσφέρεται για… θυσία. Με μέτρο φυσικά. Αυτή ωστόσο είναι και η ιστορική ευθύνη της. Να απαλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη νοοτροπία και τις δεσμεύσεις του “μαύρου μηδενικού”.

Να ανοίξει τα παράθυρα, για να πει φρέσκος αέρας. Περισσότερο φως…

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας