• 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Η… ελαφρότητα των εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές

 Η… ελαφρότητα των εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 23 Μαϊου 2020

 

Η πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, η τέχνη του εφικτού. Και επειδή στις λεπτομέρειες… χάνεται η ουσία, στην προκειμένη περίπτωση οι λεπτομέρειες έχουν την προχωρημένη σημασία τους. «Μεταξύ άλλων».

 

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα… «άλλα»; Επίσης, μεταξύ άλλων… η προσφορά στην κοινωνία, η ευδαιμονία του έθνους, η ηθική διαχείριση, το διαρκές παράδειγμα, η έμπνευση πλειοψηφικών ρευμάτων, η ενίσχυση των συλλογικών προτεραιοτήτων, όπως προκύπτουν αυτές από την εκάστοτε συγκυρία.

 

Φυσικά, η πολιτική δεν συνιστά… δράση ακτιβισμού. Το πολιτικό συμφέρον και το πολιτικό κόστος βρίσκονται με… επιμονή στην πρώτη γραμμή. Καθώς όμως οι κοινωνίες προοδεύουν, η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία γίνεται περισσότερο σύνθετη και πλουραλιστική και οι αντοχές ανοχής και υπομονής συρρικνώνονται, το… σπορ της πολιτικής γίνεται περισσότερο σύνθετο.

 

Έχουν πει, και ιστορικά έχει αποδειχθεί… ορθό, ότι, σημασία δεν έχει (τόσο) τι θα κάνεις, αλλά τι θα με κάνεις να αισθανθώ. Αυτά σχετικά με την ισορροπία αλληλεπίδρασης πολιτικών και κοινωνίας. Ειδικά για έναν λαό σαν τον δικό μας, με φορτισμένα συναισθηματικά αντανακλαστικά, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Και το πολιτικό αποτύπωμα καθίσταται εκ των πραγμάτων περισσότερο μετρημένο, συγκροτημένο και προσεκτικό.

 

Στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, ένα από τα θέματα που… λατρεύουν τα πολιτικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια είναι αυτό των πρόωρων εκλογών. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων, είναι περίπου αυταπόδεικτο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γίνει δέκτης τέτοιων εισηγήσεων.

 

Εξίσου αυταπόδεικτη είναι η… ελαφρότητα τέτοιων εισηγήσεων. Η ψυχολογία της κοινωνίας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη. Και αρκεί μια άγαρμπη κίνηση για να πληρωθεί ακριβά. Και μάλιστα… με τόκο. Στο μέλλον.

 

 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...