• 3 Απριλίου, 2020

Η (δύσκολη) επιστροφή στην κανονικότητα της ασφάλειας

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

 

Το δόγμα περί «νόμου και τάξης» είναι η υπερβολική εκδοχή της αυτονόητης ανάγκης και επιδίωξης της κοινωνίας, να ανακτήσει το αίσθημα ασφάλειας που έχασε τα τελευταία χρόνια.

 

Τα τελευταία πολλά χρόνια, κυρίως όμως την περίοδο της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων, που οδήγησαν σε ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, και κατά συνέπεια σε αλλοτρίωση της συλλογικής κοινωνικής ψυχολογίας.

 

Η Αστυνομία βρέθηκε εσχάτως στο στόχαστρό, για τις πρακτικές που εφαρμόζει. Καταστολή χωρίς… υπερβολές, δεν υπάρχει, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που παγίως καταγράφεται σε κάθε κοινωνία, όσο προηγμένη και δημοκρατικά θωρακισμένη κι αν είναι.

 

Αλλού βρίσκεται το πρόβλημα. Στη στοχοπροσήλωση της στρατηγικής. Οι καταλήψεις, τα Εξάρχεια, οι νέες εστίες τρομοκρατίας είναι θεμιτοί και αυτονόητοι στόχοι. Οι πολίτες ωστόσο ενδιαφέρονται πρωτίστως για την εγκληματικότητα που βιώνουν… δίπλα τους. Στο σπίτι, στη γειτονιά στον περίγυρό τους. Εκεί όπου αισθάνονται να μην μπορούν να περπατήσουν ανέμελα, αλλά αντιθέτως αγωνιούν για την ακεραιότητά τους.

 

Εκεί βρίσκεται το πραγματικό στοίχημα για την Ελληνική Αστυνομία και την πολιτική ηγεσία της. Δεν είναι εύκολο, και δεν θα κριθεί γρήγορα. Απαιτεί υπομονή, αυτοσυγκράτηση, καθαρό μυαλό και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου.

 

Στην κοινωνιολογία, περιγράφεται ως «ασφάλεια της καθημερινότητας». Και δεν παραμορφώνεται. Επειδή ο καθένας από εμάς έχει ισχυρές και ζωηρές βιωματικές εμπειρίες και εικόνες.

 

 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...