Η γυναίκα που… μπορεί να σώσει τους Ρεπουμπλικανούς από τον Τραμπ

 

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Η προπανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου συνηθίζει να την αποκαλεί “πονηρή Νίκι”. Κάτι… ξέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν νομίζετε;

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, είναι η λιγότερο “επώνυμη” από όσους ακούγονται και συζητούνται για την επόμενη ημέρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2024. Είναι ωστόσο η περισσότερο υποσχόμενη περίπτωση.

Η Νίκι Χέιλι κατάφερε να διατηρήσει μια ισορροπία… πάθους με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απρόσμενη απόφασή της να αφήσει τη θέση της στα Ηνωμένα Έθνη. Σε παρασκηνιακό επίπεδο, έχει καλλιεργήσει σταθερές σχέσεις με τους παραδοσιακούς χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ με τη θητεία της στον ΟΗΕ εξελίχτηκε στην “πιο διάσημη φίλη του Ισραήλ”. Μετράει πολύ και αυτό, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία.

Μέχρι και πριν την πανδημία του κορονοϊού, τα πολιτικά παρασκήνια της Ουάσινγκτον επέμεναν ότι το “βαθύ κράτος” του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προωθούσε τη Νίκι Χέιλι ως αντικαταστάτρια του Μάικ Πενς στην Αντιπροεδρία, ενόψει των φετινών εκλογών. Ίσως και με την προσδοκία να πειστεί ο Ντόναλντ Τραμπ να… παραμερίσει. Και σε κάθε περίπτωση, να φλερτάρει η Νίκι Χέιλι με την ιστορική πρόκληση της πρώτης γυναίκας υποψηφίας Προέδρου, ώστε να προλάβει την Ιβάνκα Τραμπ, παρόλο που οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικά φιλικές.

Σήμερα, και καθώς ενόψει του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πενς, ο Μάικ Πομπέο, ο… τζούνιορ Ντόναλντ Τραμπ, η Ιβάνκα Τραμπ, ο Τεντ Κρουζ, ο Μάρκο Ρούμπιο προβάλλουν ως ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η Νίκι Χέιλι κρατάει αποστάσεις ασφαλείας.

Ως… “πονηρή Νίκι”, φυσικά. Για να εμφανιστεί ως η μοναδική ελπίδα για τη διάσωση του Κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν από τον “τραμπισμό” και… άλλους.

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας