Η γυναίκα που έκανε τον Τραμπ Πρόεδρο (πριν από 4 χρόνια)… επιστρέφει

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Τον Αύγουστο του 2016, παρέλαβε μια καμπάνια σχεδόν εκφυλισμένη, και όμως κατάφερε να ανατρέψει την πορεία της και τα προγνωστικά, και να οδηγήσει στην Προεδρία των ΗΠΑ έναν άνθρωπο με όλα τα γνωρίσματα που θα… απέτρεπαν την αμερικανική κοινωνία να τον ψηφίσει.

Η Κέλιαν Κόνγουεϊ ήταν η γυναίκα που έκανε τον Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρο των ΗΠΑ, ως επικεφαλής εκείνης της ιστορικής καμπάνιας. Παρέμεινε στον Λευκό Οίκο μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, ως η μακροβιότερη συνεργάτης του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει… βυζαντινισμών και εναλλασσόμενων ισορροπιών στο Οβάλ Γραφείο και τη Δυτική Πτέρυγα.

Η αποχώρησή της ήταν μια άτυπη συμφωνία με τον σύζυγό της, Τζορτζ Κόνγουεϊ, συνιδρυτή του “Lincoln Project”, ο οποίος βρέθηκε στην αντίπερα όχθη, συμβάλλοντας στη μετακίνηση παραδοσιακών Ρεπουμπλικανών στην… αρμάδα του Τζο Μπάιντεν.

Οι δυο τους επέλεξαν τότε να αφοσιωθούν στην οικογένειά τους, η απώλεια της Κέλιαν Κόνγουεϊ ωστόσο “πόνεσε” κατά τρόπο μοιραίο τη στρατηγική της καμπάνιας Τραμπ. Το 2016, άλλωστε, εκείνη είχε την έμπνευση του στρατηγικού αφηγήματος της “ξεχασμένης κοινωνίας”, που επέτρεψε στον Ντόναλντ Τραμπ να… θρονιαστεί στον Λευκό Οίκο.

Σήμερα, η Κέλιαν Κόνγουεϊ “επιστρέφει”, ή μάλλον μας θυμίζει γιατί παραμένει ξεχωριστή. Αναγνωρίζοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις κέρδισαν τις εκλογές, προσφερόμενη να συνδράμει την προσπάθεια να θεραπεύσουν οι ΗΠΑ τις πληγές τους, και θυμίζοντας τις ιστορικές αντοχές της αμερικανικής Δημοκρατίας σε… παραφωνίες.

Τι άλλο θα έπρεπε να πει δηλαδή, για να πείσει το… πρώην αφεντικό της να αναγνωρίσει την ήττα του;

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος