Η Αχτσιόγλου αποδίδει στη ΝΔ κινδυνολογία


 
Η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News” και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.
Το κείμενο της συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου:
 

– Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την αντίδραση της αγοράς εργασίας στην αύξηση του κατώτατου μισθού; Πιστεύετε ότι του χρόνου πρέπει να υπάρξει μια ανάλογη σε μέγεθος αύξηση ή μία σε επίπεδο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.;
Η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και τα γεγονότα διέψευσαν την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από τη Ν.Δ. και από μερίδα του Τύπου. Θυμίζω ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης εξαπλώθηκε η φήμη ότι οι επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν και θα προχωρήσουν σε απολύσεις, αλλά η διάψευση ήταν εκκωφαντική. Τον μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού, τον Φεβρουάριο, καταγράφηκε ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο η θέση μας ότι η αύξηση των μισθών και η αύξηση της απασχόλησης μπορούν όχι απλώς να συμβαδίζουν, αλλά στην πραγματικότητα η πρώτη να αποτελεί προϋπόθεση της δεύτερης.
Την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουμε την ίδια μεθοδολογία, η οποία λαμβάνει υπόψη την πορεία της απασχόλησης και των βασικών μεγεθών της οικονομίας, αλλά βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Στο εγγύς μέλλον, όμως, η αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού θα πρέπει να επιστρέψει στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.
Μήπως υπάρχει πολιτική υστεροβουλία στις καθυστερήσεις και στην επιμονή των θεσμών για την πρώτη κατοικία; Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση; Η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ σάς προβληματίζει;
Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τα χαρακτηριστικά που έχω ήδη περιγράψει. Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, «κούρεμα» της βασικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της και οριζόντιο «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%, με αποτέλεσμα η τελική οφειλή να μειώνεται κατά 60-65% μεσοσταθμικά.
Προωθούμε, λοιπόν, μία ρύθμιση που θα ανακουφίσει χιλιάδες ασφαλισμένους και θα αυξήσει, ταυτόχρονα, τα έσοδα του ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως πλεονασματικός, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης και της συνεχούς μείωσης της ανεργίας. Με το πλέγμα των ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων και την επιδότηση ενοικίου, η κυβέρνηση υλοποιεί για πρώτη φορά στη χώρα μια συνολική στεγαστική πολιτική.
Αναφορικά τώρα με τη στάση των θεσμών, υπογραμμίζω ότι από τον περασμένο Αύγουστο βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, επομένως σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές χωρίς να είναι απαραίτητη η συμφωνία των εταίρων. Είναι, ωστόσο, κάτι που επιδιώκουμε.
Πώς σχολιάζετε όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ; Σκέφτεστε κάποια θεσμική παρέμβαση που θα μπορούσε να βελτιώσει το πλαίσιο άσκησης του συνδικαλισμού;
Η συνδικαλιστική ελευθερία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας και η ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος απαράβατος όρος. Επομένως, τα περιθώρια παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης είναι -και καλώς είναι- περιορισμένα. Αλίμονο αν θα έπρεπε να παρεμβαίνει το κράτος για να «βάζει σε τάξη» το συνδικαλιστικό κίνημα. Με αυτά ως δεδομένα, κατά την άποψή μου τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ συνιστούν ένα σοβαρό πλήγμα στη συλλογική διεκδίκηση και απομακρύνουν τον κόσμο της εργασίας από τη συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία ήδη στη χώρα μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Πώς βλέπετε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η συμμαχία να μετατραπεί σε ενιαία παράταξη ή το βρίσκετε θετικό;
Η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα ανακόψει τον κίνδυνο ο οποίος αναδύεται από τη συμπόρευση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς είναι παραπάνω από αναγκαία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Από κει και πέρα, όμως, για να μετατραπεί αυτό το μέτωπο σε ευρύτερη συμμαχία απαιτείται προγραμματική σύγκλιση σε κεντρικά ζητήματα, όπως η οικονομία, τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος. Για να μην προτρέχουμε, πάντως, στην παρούσα φάση προέχει η δημιουργία του μετώπου και όχι το εάν θα μετατραπεί σε έναν νέο σχηματισμό.
Εσείς είσαστε από τους υπουργούς που «γαργαλάτε» τον Αλέξη Τσίπρα για εκλογές τον Μάιο ή εισηγείστε υπέρ του φθινοπώρου;
Ο πρωθυπουργός έχει κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο. Εξάλλου, η υλοποίηση και η ωρίμανση μιας σειράς μέτρων, τα οποία στηρίζουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και βελτιώνουν τη θέση και το εισόδημα των εργαζομένων, αποτελούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης ενισχυμένο από ακροδεξιές θέσεις, με επιδιωκόμενες πολιτικές απολύσεων, διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, καταβαράθρωσης της εργασίας. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η αντιπολίτευση έχει ανάγκη τα fake news για να βάλλει κατά της κυβέρνησης, μαρτυρά την αγωνία της να αποκρύψει από τους πολίτες τόσο το έργο που έχει παραχθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια όσο και το αντικοινωνικό της σχέδιο.
Αν και επιμένετε στη σημασία των συλλογικών αποφάσεων, προσωπικά προτιμάτε τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ή στις εθνικές εκλογές και σε ποια περιφέρεια;
Σε ένα πλαίσιο συλλογικής πολιτικής λειτουργίας δεν έχουν θέση τα ατομικά σχέδια. Ο καθορισμός των υποψηφιοτήτων είναι ζήτημα συλλογικού σχεδιασμού. Ο καθένας θα υπηρετήσει τον κοινό μας σκοπό από τη θέση που θα του ανατεθεί.
Πριν από λίγες βδομάδες, μια νέα γυναίκα, απευθυνόμενη σε εσάς προσωπικά, είπε ότι είστε προδότες και ότι οι αληθινοί Μακεδόνες θα εκδικηθούν… Σας φοβίζει η αντίδραση των Μακεδόνων στις προσεχείς εκλογικές μάχες;
Κατ’ αρχάς, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν απλώς εξαιρετικά μεμονωμένο, αλλά και ιδιαιτέρως μεθοδευμένο κατά τη γνώμη μου. Αρκεί να σας πω ότι την ώρα της ομιλίας μου στη Θεσσαλονίκη, όσοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη συμφωνία, δεν ξεπερνούσαν τους 20, όταν η εκδήλωση είχε τουλάχιστον δεκαπλάσια συμμετοχή. Ως προς την ουσία, εκτιμώ ότι όσο περισσότερο οι πολίτες και ειδικά οι Μακεδόνες ενημερώνονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας με ψυχραιμία, βλέπουν ότι αυτή είναι επωφελής για την Ελλάδα και για τη συνύπαρξη των λαών στα Βαλκάνια και οι ανησυχίες καθησυχάζονται. Ούτως ή άλλως, τέτοιες πολιτικές πρωτοβουλίες ξεπερνούν τα στενά χρονικά όρια της τρέχουσας συγκυρίας και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Η συμφωνία των Πρεσπών με αυτή την έννοια αποτελεί μια συντριπτική ιστορική ήττα του εθνικισμού.

 

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι