• 8 Ιουλίου, 2020

Η ανησυχία του Ομπάμα για τις προεδρικές εκλογές του 2020

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα έγινε τα τελευταία χρόνια το “δικό του” κόμμα. Περισσότερο από όσο ήταν στο παρελθόν του Μπιλ Κλίντον, και παλαιότερα των εκτελεσθέντων αδελφών Κένεντι.

Όχι άδικα φυσικά, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα εικονοποίησε την “αλλαγή που θέλαμε να δούμε”, ως ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ, η εκλογή του οποίου στον Λευκό Οίκο το 2008, θα έκανε ακόμη και τον Αβραάμ Λίνκολν να κοντοσταθεί και να βουρκώσει συγκινημένος.

Στην τελική ευθεία της εσωκομματικής μάχης για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενόψει της αναμέτρησης του 2020, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε οδηγίες στους υποψηφίους του κόμματος. Τους θύμισε το δικό του παράδειγμα, όταν είχε ηττηθεί στις πρώτες μάχες της περιόδου 2007-2008, απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον.

Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν ότι τους προέτρεψε να επιστρέψουν στον “μεσαίο χώρο”, τον οποίο ο ίδιος υπηρέτησε περισσότερο πειστικά από κάθε άλλον. Τους ζήτησε να αποφύγουν τις υπερβολές και τις ακρότητες, και να ακούσουν προσεκτικά τις πραγματικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας.

Το κυριότερο… Έδειξε να ανησυχεί για την έκβαση της αναμέτρησης του 2020. Κατανοώντας εγκαίρως και πλήρως ότι η κοινωνική βάση που το 2016 στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ θα… ξαναφτάσει στην κάλπη. Με περισσσότερο… απειλητικές διαθέσεις, σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...