Η ανάλυση του Κωνσταντίνου Φίλη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Φίλης προχώρησε σε μια ψύχραιμη αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των αποτελεσμάτων της.

Ο γνωστός καθηγητής επεσήμανε χαρακτηριστικά τα εξής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου:

 

Αποτίμηση συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής:
Στα πλην:
82 μέρες ερευνών Ορούτς Ρέις χωρίς καμία απτή συνέπεια, διατυπώσεις που δεν χαρακτηρίζουν παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας παρά μόνο προκλητικές και μονομερείς, αναβολή δίνει συγχωροχάρτι σε επιτιθέμενο, αναδίπλωση Γαλλίας που συντονίστηκε με Γερμανία για αλλά ζητήματα.
Στα συν:
Διεύρυνση μέτρων και ενιαιοποίηση Ανατολικής Μεσογείου, γραπτή έκθεση Μπορέλ με χρονοδιάγραμμα (χαμηλές προσδοκίες αλλά συμπίπτει με περίοδο διερευνητικών), αλλαγή στάσης έναντι Ελλάδας προϋπόθεση για εξομάλυνση καθηλωμένων ευρωτουρκικών σχέσεων.
Διαπιστώσεις:
ΕΕ δεν αποτελεί παράγοντα λύσης, ΗΠΑ έχουν τον πρώτο λόγο (πιο προδραστικός ο ρόλος τους) για να καλύψουν έλλειμμα πολιτικής ΕΕ, κατευνασμός αδύνατο να φρενάρει την Τουρκία (απαιτείται άλλο μείγμα πολιτικής), περιφερειακή διάσκεψη κακώς δαιμονοποιείται. Πρέπει να έχουμε δική μας ατζέντα αντί να την απορρίπτουμε συλλήβδην (μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία αντί για το ανάποδο) και κυρίως να θέσουμε δεσμευτικό μηχανισμό προσφυγής στη Χάγη σε όσα διαφωνήσουν οι εμπλεκόμενες χώρες (θα πρέπει να «σπάσουμε» ΤΛ σύμφωνο και μέσω Χάγης). Τέλος, πρέπει να απεγκλωβιστούμε από κυρώσεις (ατελέσφορες) και να μην εκχωρούμε σε τρίτους το δικαίωμα μας να αυξάνουμε το κόστος για τις ενέργειες της Τουρκίας. Μπορούμε να το κάνουμε μονομερώς κλιμακωτά (πχ. επέκταση χωρ.υδατ νοτίως Κρήτης και αργότερα εντός ΕΑ συμφωνίας κα) ανάλογα τις κινήσεις από μεριάς Τουρκίας.
Written by Μανώλης Κομνηνός

Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος