• 29 Νοεμβρίου, 2020

Η… ανάκριση Twitter και Facebook από το Κογκρέσο. Και η… άδεια καρέκλα της Google


 
Του Κυριάκου Βελισσάριου
 
Το Twitter ήταν εκεί. Το Facebook επίσης. Όχι όμως και η Google.
Ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας του αμερικανικού Κογκρέσου, τα social media… απολογήθηκαν για τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της καινούριας πολιτικής πραγματικότητας, σε διεθνές επίπεδο, η Google ωστόσο απουσίαζε.
Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί Γερουσιαστές επέλεξαν συμβολικά μια άδεια καρέκλα για τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πυροδοτώντας συζητήσεις και σχόλια στα social media.
Για το Facebook ήταν… η δεύτερη φορά. Κανείς άλλωστε δεν θα ξεχάσει την οδυνηρή εμπειρία της προ μηνών ακρόασης-απολογίας του Μαρκ Ζούκεμπεργκ. Γι’ αυτό η Σέριλ Σάντμπεργκ ήταν… υποψιασμένη, κράτησε χαμηλούς τόνους και απέφυγε τα δύσκολα θέματα.
Με το Twitter, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Τζακ Ντόρσεϊ βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των Αμερικανών νομοθετών. Η δική του πλατφόρμα, λιγότερο μαζική αλλά περισσότερο “εγκεφαλική” σε σχέση με το Facebook, εκτιμάται ότι επηρεάζει καθοριστικά τις εκλογικές αναμετρήσεις στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια.
Το αφεντικό του Twitter παραδέχτηκε ότι, οι άμυνες είναι… πεπερασμένες. Και περιέγραψε τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος για συζήτηση και επιχειρήματα.
Εκεί ακριβώς… πάτησε και ο Ντόναλντ Τραμπ, για να χτίσει τη δική του πολιτική ηγεμονία.
 

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...