Η Αμερική έχει… ήδη αποφασίσει (;) για τις προεδρικές εκλογές του 2020

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Οι λαοί, ειδικά την περίοδο της κρίσης, ψηφίζουν αρνητικά και μόνο. Αποδοκιμάζουν έναν ηγέτη, και περνούν στον επόμενο, χωρίς να λογαριάζουν ιδιαίτερα… ποιός είναι αυτός.

Η υπερδύναμη, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση. Στις προεδρικές εκλογές του 2016, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα αυθόρμητο… ανάθεμα στη Χίλαρι Κλίντον, η τοξική παρουσία της οποίας είχε αποκρουστικά χαρακτηριστικά για την αμερικανική κοινωνία.

Σήμερα, καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί επιχειρούν να διαγνώσουν το τοπίο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, περισσεύουν οι ενδείξεις ότι… η Αμερική έχει ήδη αποφασίσει ποιόν θέλει στον Λευκό Οίκο. Και… δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μια σειρά από ποιοτικές παραμέτρους των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δείχνουν ότι, ο Τζο Μπάιντεν, απόλυτο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, επικρατεί του Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν σε όλες τις μεγάλες Πολιτείες-κλειδιά. Δηλαδή, εκείνες που επέτρεψαν στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου να κερδίσει την πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, και μαζί τα κλειδιά εισόδου στο Οβάλ Γραφείο, παρόλο που ηττήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον στη λαϊκή ψήφο.

Το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Φλόριντα, το Μίσιγκαν, ακόμη και το Τέξας, που δεν έχει ψηφίσει Δημοκρατικό Πρόεδρο μετά το 1976… κλείνουν το μάτι στον Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη βεβαίως έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Φαίνεται ωστόσο ότι ο τροχός της Ιστορίας αλλάζει στροφές.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος