Η αγωνία για την οικονομία «παραλύει» (περισσότερο) όσους μένουν σπίτι

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Η υγειονομική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού είναι το πρώτο, μεγάλο και εμβληματικό στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κάνει τα σωστά βήματα, την κατάλληλη στιγμή.

 

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η χώρα μας είναι μεταξύ εκείνων των λίγων που, μνημονεύονται ως θετικό σημείο αναφοράς, κάτι για παράδειγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν της εθνικής κρίσης των Μνημονίων και της κοινωνικής φτωχοποίησης.

 

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία. Στοίχημα δύσκολο, καθώς το πρόβλημα μας υπερβαίνει και αφορά, όχι μόνο την ευρωζώνη αλλά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Μια ματιά εξάλλου να ρίξει κανείς στις αναρτήσεις απλών πολιτών στα social media, όλο το προηγούμενο διάστημα, θα διαπιστώσει εύγλωττη και αυθόρμητη την αγωνία των πολιτών για το οικονομικό αύριο που τους ξημερώνει.

 

Η κρίση αυτή άλλωστε λειτουργεί σωρευτικά στην ψυχολογία της κοινωνίας, καθώς έρχεται αμέσως μετά την οικονομική καταστροφή των Μνημονίων.

Written by

Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής