Η “άσφαιρη” επιστράτευση μιας Πρώτης Κυρίας

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Στην Πενσιλβάνια, εκεί όπου το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν προσδοκά ότι μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά. Και παρά τη διαφαινόμενη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν σε παναμερικανικό επίπεδο, στη λαϊκή ψήφο, να γυρίσει το παιχνίδι στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.

Όπως ακριβώς συνέβη στην αναμέτρηση του 2016, με αυθόρμητο “θύμα” τη Χίλαρι Κλίντον, και τη δική της επικράτηση στη λαϊκή ψήφο κατά περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους.

Στην Πενσιλβάνια λοιπόν. Στην Πολιτεία… του Γκέτισμπεργκ, που έκρινε εν πολλοίς, πρόωρα και εμβληματικά την έκβαση του Εμφυλίου Πολέμου Βορείων και Νοτίων. Εκεί επέλεξε η Μελάνια Τραμπ να κάνει την επανεμφάνισή της. Και να την προλογίσει η Κέλιαν Κόνγουεϊ, η γυναίκα που κέρδισε τις εκλογές του 2016 για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, με το στρατηγικό εύρημα της ρητορικής περί “ξεχασμένης κοινωνίας”.

Η εμφάνιση της Πρώτης Κυρίας ήταν μάλλον… άσφαιρη. Η Μελάνια μίλησε για τον… σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς, και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον της Αμερικής.

Υπό άλλες συνθήκες, η επιχειρηματολογία της θα είχε βάση. Όχι αυτή τη φορά. Η Πρώτη Κυρία… ξεχάστηκε πολλές εβδομάδες στο περιθώριο της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ. Και είναι αργά για τον ρόλο του… ιππικού, που θα σώσει την κατάσταση.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος