Ηλιόπουλος: Με το πτωχευτικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζει τις οικογένειες στο δρόμο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο Star Κεντρικής Ελλάδας και την εκπομπή “Στέρεα Λόγια”το βράδυ της Τρίτης. Από το χώρο της βιβλιοθήκης της σχολής Καλών Τεχνών, έθιξε τόσο το φλέγον ζήτημα της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και τα ζητήματα της πανδημίας και της τουρκικής προκλητικότητας.

 

Ειδικότερα, αναφερθείς στο νόμο, πλέον, για τον πτωχευτικό κώδικά και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έκανε λόγο για μια “αντικοινωνική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές και θα φέρει την ΝΔ σε σύγκρουση με το σύνολο της κοινωνίας“. “Όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσαμε την καμπάνια ‘Μένουμε Σπίτι’ και τελικά ο κυβερνητικός στόχος είναι ‘σας παίρνουμε το σπίτι’.Ο νόμος θα δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, θα δούμε εικόνες Ισπανίας. Όταν χάνει κανείς το σπίτι του, θα αντιδράσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτές τις αντιδράσεις“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας: “Ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει τέτοια μέτρα στις πιο σκοτεινές μέρες για την ελληνική οικονομία το 2012-2014”.

 

«Σε μια στιγμή στην οποία η ελληνική οικονομία οδεύει σε ύφεση της τάξης του 10% και το β΄ τρίμηνο του 2020 τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει εισοδήματα 3,9 δισ. σε σχέση με το 2019, το συγκεκριμένο ν/σ αντιμετωπίζει ως στρατηγικό κακοπληρωτή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε.

 

Εξηγώντας την ουσία του νόμου, ο εκπρόσωπος Τύπου υπήρξε σαφής: “Για πρώτη φορά στον ελληνικό πτωχευτικό κώδικα προβλέπεται η πτώχευση φυσικών προσώπων, ένας ιδιώτης θα αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση και θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του. Ακόμη και η πρώτη κατοικία! Και δεν τελειώνει εκεί, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια ο κάθε πολίτης που χάνει το σπίτι του μπαίνει σε ένα καθεστώς οικονομικής φυλακής, καθώς το… εύλογο καθεστώς οικονομικής διαβίωσής του ορίζεται στα 610 ευρώ. Σε οποιοδήποτε εισόδημα πάνω από αυτά θα μπορεί να βάλει χέρι η τράπεζα. Ακόμα και όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι θα χάνουν το σπίτι τους και θα έχουν μόνο τη δυνατότητα να το  νοικιάζουν  και να το επαναγοράσουν μετά από 12 χρόνια, χωρίς όμως να μετράει ούτε ένα ευρώ από όσα έδωσαν αρχικά, ούτε από τα ενοίκια τα οποία κατέβαλαν για να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό μετά την απώλεια της ιδιοκτησίας του”.

 

Μάλιστα, ο Ν. Ηλιόπουλος επισήμανε πως ενώ “εν μέσω πανδημίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε γίνεται ένα μορατόριουμ ώστε καμία οικογένεια να μη βρεθεί στο δρόμο, είτε το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει δανειακές υποχρεώσεις, η Ελλάδα για άλλη μια φορά πρωτοπορεί στην αντίθετη κατεύθυνση”. Και δεσμεύτηκε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει τη συζήτηση για το τί προβλέπει αυτός ο νόμος με την κοινωνία, καθώς έχουμε και σοβαρές ενστάσεις για τη συνταγματικότητά του”. “Εξετάζουμε, εν ολίγοις, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ“, σημείωσε.

 

 

«Οικονομικά αδικαιολόγητη και κοινωνικά καταστρεπτική η πολιτική της ΝΔ απέναντι στην πανδημία – Σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία»

 

Σχετικά με την πανδημία ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι “αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η μη ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, η επιδότηση της ανεργίας και η μη στήριξη των επιχειρήσεων”. “Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή της ΝΔ οικονομικά αδικαιολόγητη, αλλά κοινωνικά καταστρεπτική“, δήλωσε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: “Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία απέναντι στην πανδημία,  με αίσθημα και ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Το γεγονός ότι το 2ο κύμα βρίσκει την κοινωνία και οικονομία ανοχύρωτη άπτεται της κυβερνητικής ευθύνης. Είμαστε η μοναδική χώρα που περάσαμε το 1ο κύμα της πανδημίας χωρίς να κάνουμε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού! Και τώρα, ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 31 εκατ. ευρώ λιγότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία σε σχέση με το 2020, ενώ 4,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα!”.

 

Μάλιστα, υποστήριξε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ τη φράση του κ. Μητσοτάκη ότι ‘βρισκόμαστε σε πόλεμο με την πανδημία’ την πήρε σοβαρά, η κυβέρνηση δεν την πήρε σοβαρά. Εμείς από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε προτάσεις για την πανδημία, αλλά η ΝΔ έπαιξε στα ζάρια την υγεία του ελληνικού λαού“. Και επανέλαβε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Να επιτάξουμε άμεσα το σύνολο των ιδιωτικών ΜΕΘ, να συνταγογραφούνται μαζικά τα τεστ από το δημόσιο και να μην επιβαρύνουν την ελληνική οικογένεια, να γίνουν προσλήψεις και να υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας”.

 

 

«Θετική ευρωτουρκική ατζέντα, κυρώσεις, δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες»

 

Αναφερθείς στο ζήτημα της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε: “Η λύση απέναντι στην Τουρκία είναι πολυεπίπεδη. Χρειάζεται διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Απαιτείται μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα διαλόγου, χρειάζονται κυρώσεις, που το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου -αλλά αυτή την πολιτική δεν την πίστεψε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, και κατάφερε να ακυρώσει μια σειρά από διεθνείς συμμαχίες που είχαμε πετύχει. Και τρίτον χρειάζονται δυναμικές, διπλωματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες με κατεύθυνση τη Χάγη, και ατζέντα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ“.

 

Τέλος, αναφερθείς στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Ηλιόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Μόνο συνοχή δεν υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αφού πρέπει να έπαθε… εγκεφαλικό όταν άκουσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να μιλά για ‘εθνικισμό’ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απαντήσει στο πώς του ξέφυγε ο υπαρχηγός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να κρύψει αυτό το ζήτημα, και να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας τελικά βαθύτερα ζητήματα στην κυβερνητική συνοχή“.

Best Of

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1...

Κώστας Μπακογιάννης: Να γιορτάσουμε την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου

38 ημέρες, 129 γειτονιές, 10 χριστουγεννιάτικα χωριά, περισσότερες από...

Η υπογραφή της Όλγας Κεφαλογιάννη στην περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας

Υπεγράφη από την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η...

Χατζηδάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών

«Ακούμε κάθε εύλογη παρατήρηση, αλλά στο τέλος υπάρχει και...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Εν αρχή ην… εκείνη η ημέρα

  Ένας "Θεός" που επρόκειτο να αλλάξει για πάντα τη...

Προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Τζάνετ Γιέλεν εξελίχτηκε στο κεντρικό σημείο αναφοράς της...

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο e-shop των Παιδικών Χωριών SOS

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις ευχές τους για καλό μήνα έστειλαν...

Η… αδιάφορη (για την κοινωνία) Έφη Αχτσιόγλου

Η εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1...

ΤΖΟΚΕΡ: Στην Αμαλιάδα ο μεγάλος νικητής των 7.116.585 ευρώ

 Μόλις 3 ευρώ κόστισε το «χρυσό» δελτίο   Ποδαρικό με κέρδη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Εν αρχή ην… εκείνη η ημέρα

  Ένας "Θεός" που επρόκειτο να αλλάξει για πάντα τη ροή ενός αθλήματος, τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού, τον προσανατολισμό των γενεών που τον ακολούθησαν,...

Προσπαθώντας να αποτρέψει τα χειρότερα, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Η Τζάνετ Γιέλεν εξελίχτηκε στο κεντρικό σημείο αναφοράς της διακυβέρνησης Μπάιντεν, αναλαμβάνοντας το τιμόνι της αμερικανικής οικονομίας, σε μια συγκυρία γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητες. Η...

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο e-shop των Παιδικών Χωριών SOS

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις ευχές τους για καλό μήνα έστειλαν τα Παιδικά Χωριά SOS, με σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό τους στα social media, και με...