Ζαχαριάδης: Μείγμα που παντρεύει σκληρό νεοφιλελευθερισμό και ακραία τοξική και ταξική ρητορική από την κυβέρνηση

Συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Ζαχαριάδη, στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» στον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό

 

Είστε νέος βουλευτής και νέος στην ηλικία. Ζείτε στην νέα εποχή με τις νέες ανάγκες της κοινωνίας μας. Τι, κατά τι γνώμη σας, πρέπει να κρατήσει από το παλιό ο ΣΥΡΙΖΑ και τι να πάρει από το νέο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες γενιές;

Πρέπει να κρατήσει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, την προσήλωση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πάμε λοιπόν 231 χρόνια πριν. Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα (κοινωνική αλληλεγγύη). Το σύνθημα της γαλλικής επανάστασης που διαμόρφωνε και διαμορφώνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης σε όλο τον κόσμο. Ερχόμαστε από μακριά και πηγαίνουμε μακριά, διατηρώντας ζωντανή την παράδοσή μας, βασισμένοι στις αξίες, τις ιδέες μας και το όραμά μας για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ευκαιρίες για όλους και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ζούμε στο 2020 και θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις για την χώρα και την Ευρώπη του μέλλοντος. Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο ταχείας μετάβασης σε έναν ρευστό και δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο, σε έναν κόσμο πολλών και πολύπλοκων κρίσεων. Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του Covid 19 επιταχύνει τις εξελίξεις και κλονίζει πολιτικές παραδοχές πολλών δεκαετιών. Η 4η βιομηχανική επανάσταση, η έκρηξη των τεχνολογιών, οι διευρυνόμενες ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συνδέονται με την κλιματική κρίση και επιφέρουν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα σύνθετο και δυσεπίλυτο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Είναι ακριβώς αυτά στα οποία η αριστερά και ο προοδευτικός χώρος οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό προγραμματικό σχέδιο, να τολμήσουν ριζοσπαστικές λύσεις, να κερδίσουν για μια ακόμα φορά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επείγουσα γιατί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αλλά αντιθέτως τα μεγιστοποιεί. Νέο και προοδευτικό είναι ότι αλλάζει την κοινωνία προς το καλύτερο ότι προσφέρει κάθε μέρα κάτι περισσότερο στον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανταποκρίνεται σ΄ αυτό το νέο αφήγημα. Tι πρέπει να γίνει παραπάνω;

Κατά την γνώμη μου, ναι ανταποκρίνεται. Έχει πάρει τα μηνύματα του λαού και γιατί έχασε τις εκλογές το 2019 και γιατί πήρε το 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δημιουργική μετάβαση, δύσκολη και επίπονη.

Χρειάζεται δουλειά, σοβαρότητα, επιχειρηματολογία, προτάσεις, αυτό δημιουργεί προγραμματική ωρίμανση σήμερα και ωρίμανση διακυβέρνησης αύριο.

 

Πολλοί, σας καταγγέλλουν ότι είστε το νέο ΠΑΣΟΚ, σε νέα συσκευασία. Τι τους απαντάτε;

Αν με αυτό εννοούν την εκπροσώπηση της μεγάλης προοδευτικής και πατριωτικής παράταξης, καλώς μας καταγγέλλουν. Αν αναφέρονται σε ένα ευρύ προοδευτικό κόμμα που να θεμελιώσει κατακτήσεις για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αν αναφέρονται σε ένα κόμμα με διευρυμένη παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, σε όλες τις διαδικασίες άσκησης πολιτικής, ναι θέλουμε να γίνουμε. Μια νέα εκδοχή του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα ενώνει τον προοδευτικό κόσμο και θα ηγεμονεύει πολιτικά, που θα εκφράσει πολιτικά τους αδύνατους, τους μικρομεσαίους, τους δημιουργικούς ανθρώπους.

Αν αναφέρονται σε φαινόμενα παθογένειας, διαφθοράς, πολιτικού εκφυλισμού που οδήγησε σε σύμπλευση με την δεξιά, είναι προφανές ότι δεν μας αφορά, αυτό αφορά την ΝΔ και τις επιλογές της.

Άλλες οι εποχές που κυριαρχούσε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, άλλες σήμερα. ΄Άλλη η αφετηρία και η πορεία η δική μας, άλλο το διακύβευμα και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας νιώθει εγκλωβισμένο στη σημερινή πραγματικότητα που διαμορφώνει το μείγμα πολιτικών της ΝΔ, ένα μείγμα που παντρεύει σκληρό νεοφιλελευθερισμό και μια ακραία τοξική και ταξική ρητορική.

Πάμε πίσω σε σκοτεινές εποχές για τον τόπο σε όλα τα επίπεδα. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η ΝΔ κάθε μέρα δείχνει και ποιους ενισχύει και ποιους εκφράζει και για ποιους νοιάζεται.

 

Και τώρα, επιγραμματικά, αν ήσασταν κυβέρνηση; Τι θα κάνατε για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίση (Υγειονομική, Οικονομική, Ελληνοτουρκικά);

Η στρατηγική μιας σοβαρής και αποτελεσματικής Κυβέρνησης δεν χαράζεται κάθε μέρα ούτε αλλάζει κάθε εβδομάδα

Από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τη στήριξη της οικονομίας μέσα σε αυτή την μεγάλη κρίση, μέχρι τα εργασιακά, τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, την Παιδεία και την επιχειρηματικότητα, τα ελληνοτουρκικά.

Η έκρηξη των κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ δεν ήταν νομοτέλεια και δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες στις αποφάσεις της, η εγκληματική αδιαφορία της για την ασφάλεια στο άνοιγμα του τουρισμού, τις τριτοκοσμικές εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις σχολικές τάξεις και η υποβάθμιση των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής με αμιγώς πολιτικά κριτήρια δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη στοχοποίηση των πολιτών. Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, το δεύτερο κύμα βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη παρά τις θυσίες των πολιτών με το δίμηνο lockdown. Τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, δωρεάν μαζικά τεστ στους πολίτες και προπαγανδίζει απλά μία πλασματική αύξηση των ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Πέτσας έφθασε στο σημείο να δηλώνει πριν λίγες μέρες πως «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Τι σημαίνει αυτό; Τι βλακώδη κριτική είναι; Δηλαδή πεταμένα είναι τα λεφτά για την στήριξη των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παίζει με τη δημόσια Υγεία και να ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει, αναζητώντας καθημερινά μία μικρή μειοψηφία ανεύθυνων, για να κουνήσει το δάχτυλο στο σύνολο των πολιτών. Οι ευθύνες της δεν κρύβονται.

Κρύβεται στην υγεία κρύβεται στα ΜΜΕ κρύβεται στα Εθνικά θέματα. Παραπληροφορεί, πανηγυρίζει, ανύπαρκτες επιτυχίες, στοχοποιεί όσους της κάνουν κριτική. Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, κάνει επικοινωνιακές πιρουέτες. Ο κ Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει.

Στην οικονομία από το κακό στο χειρότερο, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση, ανύπαρκτη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που κρατά όρθια την κοινωνία.

Best Of

«Καμπανάκι» από Μαξίμου σε όσους έχουν γίνει… συμπαρουσιαστές στα ΜΜΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Το σχετικό καμπανάκι είχε ακουστεί από την...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την επίσκεψή...

Οικονόμου: Η πορεία που έχει ανοίξει η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακοπεί

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους τραπεζίτες

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να δείξει ότι βρίσκεται σε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το...

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή, και η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για την… αυτοδυναμία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Παιδικά Χωριά SOS: Εκείνοι που επιλέγουν να αφιερώσουν τον χρόνο τους για να κάνουν τη ζωή κάποιων παιδιών πιο όμορφη

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και υψηλής αστάθειας, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) συνεχίζει...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία Τα δύο τελευταία παιχνίδια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται σήμερα. Η...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το Pamesτoixima.gr   Το παζλ της προημιτελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμπληρώνεται σήμερα. Ήδη γνωρίζουμε τα 3 από...