Ζέφη Δημαδάμα: Η ευκολία με την οποία κατασκευάζονται “ένοχοι” στην καθημερινότητά μας

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα”

 

Αδιαμφισβήτητη είναι η ευκολία με την οποία κατασκευάζονται ένοχοι στην καθημερινότητα μας, ένοχοι με βάση το φύλο, τη θρησκεία, την καταγωγή, την ηλικία καλλιεργώντας το ρατσισμό και το μίσος με μια απαράμιλλη ευκολία. Αποτέλεσμα είναι η στοχοποίηση ανθρώπων ή ομάδων εντείνοντας το διχασμό και -σε πολλές περιπτώσεις- τις ακραίες και βίαιες αντιπαραθέσεις.

Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς αρκετά:

Α) Παράδειγμα πρώτο, οι ένοχοι για τη μη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με τη γήρανση του πληθυσμού και την αρνητική αναλογία ανάμεσα στον ενεργό και μη ενεργό πληθυσμό. Η επιβάρυνση των νέων για την στήριξη των συνταξιούχων καθιστά επιτακτική ανάγκη  την εναρμόνιση των κανόνων εισφορών και παροχών, ώστε να διασφαλίζεται η διαγενεακή ισότητα και η ισότιμη κατανομή των επιβαρύνσεων.

Β) Παράδειγμα δεύτερο, η  κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και η αναγκαιότητα οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν εξίσου τους φυσικούς πόρους και τα αγαθά. Η μη εξάντληση των φυσικών πόρων και η διασφάλιση της επάρκειας των πόρων και για τις επόμενες γενιές αποτελεί βασικό πυλώνα της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης και προτεραιότητα της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες.

Με βάση τα δυο παραπάνω παραδείγματα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι “ένοχοι” είναι  οι ηλικιωμένοι, γιατί αδικούν τους νεότερους, τους στερούν τα δικαιώματα τους στην εργασία και στο ασφαλιστικό σύστημα, τους στερούν ένα υγιές περιβάλλον και τους εξωθούν σε συνθήκες αποκλεισμού εντείνοντας τις οικονομικές ανισότητες σε βάρος τους (βλ. διόγκωση του δημόσιου χρέους εις βάρος των επόμενων γενεών).

Στον αντίποδα των παραπάνω, κατά την περίοδο της πανδημίας ξεκίνησε η στοχοποίηση των νέων σε σχέση με την εξάπλωση του κορονοιου, καθώς οι νέοι και οι νέες βγαίνουν έξω, διασκεδάζουν, ταξιδεύουν και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας, άρα αδιαφορούν για τους γονείς τους, τους ευάλωτους, τους γηραιότερους. Άρα ένοχοι τώρα είναι οι νέοι για τη διασπορά του κορονοιου και την αύξηση των νοσούντων και των θανάτων.

Είναι βολική η στοχοποιήση της μιας ή της άλλης ομάδας για τους κυβερνώντες, την παγκόσμια κοινότητα και την ΕΕ. Η στοχοποίηση μιας ολόκληρης γενιάς ή η μεταφορά των ευθυνών από τη μια γενιά στην άλλη σίγουρα δεν βοηθά προς την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων. Η κατασκευή ενόχων στην πολιτική είναι εύκολη και  καλύπτει την έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών, ενώ υπογραμμίζει το αδιέξοδο των συντηρητικών και των αργοπορημένων ληφθέντων μέτρων.

Το ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής, όπως και κάθε σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη  να αποζητά μια καλύτερη ζωή, να εχει ίσες ευκαιρίες, να προοδεύει, να εργάζεται και να προστατεύεται από ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος, όπως διατείνονται τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Η αρμονική διαγενεακή συνεργασία είναι το κλειδί για την προάσπιση της δημοκρατίας, της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και της προστασίας όλων των πολιτών κατά την πανδημία.

Η διασφάλιση αυτών απαιτεί διακομματική συνεννόηση, μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι κοντόφθαλμες μικροκομματικές ή ψηφοθηρικές στοχεύσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω η  κυβέρνηση καθυστερεί δραματικά ως προς την  οργάνωση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης του κορονοιού, ο οποίος ξεφεύγει από κάθε έλεγχου.

Η πρωτοφανής έλλειψη οργάνωσης και η μη προετοιμασία των υγειονομικών υπηρεσιών, η ανυπαρξία του ΕΟΔΥ και η ανεπάρκεια στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα επιφέρει μόνο υγειονομική κρίση αλλά και οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Πλησιάζοντας τον Σεπτέμβρη και την έναρξη της σχολικής χρονιάς η επιμονή της κυβέρνησης να ξεκινήσουν τα σχολεία, χωρίς κανένα σχέδιο υποστήριξης και προστασίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους γεννά σοβαρά ερωτήματα.

Best Of

«Καμπανάκι» από Μαξίμου σε όσους έχουν γίνει… συμπαρουσιαστές στα ΜΜΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Το σχετικό καμπανάκι είχε ακουστεί από την...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά την επίσκεψή...

Οικονόμου: Η πορεία που έχει ανοίξει η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακοπεί

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα πάντα για να ευνοήσει τους τραπεζίτες

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να δείξει ότι βρίσκεται σε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ήρθαν τα ΔΩΡΟ ΣΚΡΑΤΣ για τα Χριστούγεννα

Εορταστικοί λαχνοί με ειδική περιοχή για ευχές που μοιράζουν...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία...

Παγκόσμιο Κύπελλο: Βγαίνει σήμερα το τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών

Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές από το...

Λ. Κουσούλης: Η χώρα βρίσκεται σε βαθειά παρακμή, και η εξουσία ενδιαφέρεται μόνο για την… αυτοδυναμία

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ήρθαν τα ΔΩΡΟ ΣΚΡΑΤΣ για τα Χριστούγεννα

Εορταστικοί λαχνοί με ειδική περιοχή για ευχές που μοιράζουν έως και 100.000 ευρώ     Σε εορταστικό κλίμα μπαίνει το ΣΚΡΑΤΣ, με δύο νέους χριστουγεννιάτικους λαχνούς. Τα...

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και υψηλής αστάθειας, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) συνεχίζει...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο ΟΠΑΠ Game Time: «Έρχονται πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 αναλύει τους αγώνες Μαρόκο-Ισπανία και Πορτογαλία-Ελβετία Τα δύο τελευταία παιχνίδια της φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξάγονται σήμερα. Η...