Ζέφη Δημαδάμα: Η Δημοκρατική Παράταξη κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα


 
Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αξία” παραχώρησε η αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και εκ των ανερχόμενων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα.
Το κείμενο της συνέντευξης:
 
H Δρ Ζέφη Δημαδάμα διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο “Περιφερειακή Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος”. Είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES WOMEN) και Αναπλ. Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΚΙΝΑΛ.
–Παρουσιάστηκε πρόσφατα η Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την «Οικονομική Ανάκαμψη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη». Κατά πόσο απαραίτητη είναι μια τέτοια πρωτοβουλία όταν η κυβέρνηση οργανώνει τις δικές της παροχές, επιδόματα και σχέδιο;
Κανένα σχέδιο δεν παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα έχει δεσμεύσει τη χώρα με δυσβάστακτα υπερπλεονάσματα τα οποία μόνο στην ανάπτυξη δεν οδηγούν, ενώ ταυτόχρονα φτωχοποιούν τους πολίτες. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τους υπέρμετρους φόρους; Την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Τον Νόμο Κατρούγκαλου και τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης; Τα 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών; Τη δημόσια παιδεία και υγεία που υποβαθμίζονται; Ή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που απειλούν ακόμη και την πρώτη κατοικία μετά το τέλος του έτους με την εκπνοή του Νόμου 3869 του ΠΑΣΟΚ; Η δική μας πρόταση, η οποία υλοποιεί μέρους του «Σχεδίου Ελλάδα», του δικού μας σχεδίου για την ανάπτυξη και την ευημερία είναι παραπάνω από απαραίτητη. Ένα συγκροτημένο σχέδιο με κοστολογημένα μέτρα, στοχευμένα στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανακούφιση των πολιτών αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη για την οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί απροκάλυπτα. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει φιλοδωρήματα και επιδόματα εξαθλίωσης τα οποία δυστυχώς απαξιώνουν αυτούς οι οποίοι αναζητούν δουλειά και αξιοπρέπεια.
–Πείτε μας ενδεικτικά κάποια μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την Οικονομική Ανάκαμψη και την Κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα μέτρα τα οποία προτείνονται συμπεριλαμβάνονται σε βασικούς άξονες και θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια μέτρα ανά κατηγορία, ενώ μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην πρόταση Νόμου μας: α) Στήριξη των ΜΜε και ελεύθερων επαγγελματιών με μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 20%, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, β)Μέτρα στήριξης των Αγροτών με την Θέσπιση Ειδικού Ακατάσχετου Τραπεζικού λογαριασμού Αγροτών, την καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου, γ) Ενίσχυση των εργαζομένων και ανέργων και αντιμετώπιση της παγίδας την επιδοτούμενης φτώχειας η οποία περιθωριοποιεί, απαξιώνει και εξαρτά αυτούς τους ανθρώπους από την «ελεημοσύνη» της εκαστοτε κυβέρνησης δ) Άρση ακραίων αδικιών και ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού νόμου 4387/2016 όπως αντιμετώπιση της αδικίας για τις συντάξεις χηρείας, στήριξη των ΑΜεΑ ε) Άμεση στήριξη μικρομεσαίων δανειοληπτών στ) στήριξη των νέων, διαγενεακή αλληλεγγύη και πολλά ακόμη εξειδικευμένα μέτρα.
— Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να κατηγορεί την αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγής, για έλλειψη στήριξης και για στείρα αντιπολίτευση ενώ η χώρα βαδίζει σε ανάκαμψη.
Για ποια ανάκαμψη συζητάμε; Παραπάνω αναφέρθηκε αναλυτικά η πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη! Και η κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια ενός νοσηρού κλίματος διχασμού των ελλήνων και των ελληνίδων δεικτικά αναφέρεται στην έλλειψη συναίνεσης! Η συναίνεση οικοδομείται με αρχές, με σεβασμό, με αξιοπρέπεια και όχι με ψέματα και «κουτοπονηριές». Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο υιοθέτησαν και εφαρμόζουν την χειρότερη εκδοχή λαϊκισμού και εκχυδαϊσμού της πολιτικής ζωής στη χώρα μας. Καθημερινά, στελέχη της κυβέρνησης και υπουργοί καθυβρίζουν απλούς πολίτες ή πολιτικούς αντιπάλους τους με αδιανόητους χαρακτηρισμούς. Είναι λυπηρό μετά από 4 χρόνια στην κυβέρνηση ο κ Τσίπρας, ο μακροβιότερος μνημονικός πρωθυπουργός, ο οποίος «συνδιοργάνωνε τις πλατείες της μισαλλοδοξίας», ο οποίος θα έσκιζε τα Μνημόνια και έφερε ακόμη ένα, που εξαθλίωσε τη μεσαία τάξη, που επιβάρυνε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τη χώρα με τον περιβόητο κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο, να κρίνει για το Κίνημα Αλλαγής ! Την δημοκρατική παράταξη η οποία κράτησε τη χώρα όρθια στα πολύ δύσκολα!
— Και τέλος κα Δημαδάμα, ποιο θεωρείται ότι θα είναι το σημαντικότερο ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο αλλά εθνικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια;
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη είναι πλέον ορατές. Τα πισωγυρίσματα στις πολιτικές ιδίως μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ θα επιβαρύνουν δυστυχώς το περιβάλλον πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση έρευνα της ‘Διανεοσις’ (2018) στην Ελλάδα για το διάστημα 2046-2065 εκτιμάται ότι θα ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως βροχές, καύσωνες, τυφώνες. Επίσης θα σημειωθεί αύξηση κατά 3,8 C κατά τόπους η θερμοκρασία, εκτιμάται η μείωση κατά 12% των βροχοπτώσεων, ενώ εκτιμάται αύξηση 20 έως 50 εκατοστά της στάθμης της θάλασσας! Αντιλαμβανόμαστε εύκολα τί επιπτώσεις θα έχουν τα παραπάνω στην υγεία μας, στο κόστος της ενέργειας, σ τις υποδομές, στην αγροτική παραγωγή και σ τον τουρισμό μας. Χρειάζεται αφύπνιση και δράση τώρα, με ουσιαστική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με εθνικές και τολμηρές ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές.

Best Of

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών...

Ρένα Δούρου: Οι ανισότητες βαθαίνουν

“Σήμερα ζούμε την επιστροφή των φαντασμάτων του χθες, του...

Μητσοτάκης: Εφαλτήριο προόδου για την Ελλάδα η ψηφιακή εξέλιξη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η ανακοίνωση-ασπίδα του ΣΚΑΪ για την πρωινή ζώνη, που προκάλεσε… ροντέο ειρωνικών σχολίων στα social media

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της...

Η Φαίη Μαυραγάνη έφερε τον ΑΝΤ1 στην κορυφή, στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου

Με πρωτιά σήκωσε αυλαία το «Στούντιο με Θέα», τερματίζοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό στην κούρσα...

Ο Πούτιν έδωσε στις ΗΠΑ τον “πόλεμο χωρίς τέλος” που χρειάζονταν για να φτωχοποιήσουν την Ευρώπη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Μια προδιαγεγραμμένη πορεία της Ιστορίας, με πολλαπλούς...

ΣΚΡΑΤΣ: Στα Χανιά ο νέος τυχερός που τίναξε την μπάνκα και κέρδισε 100.000 ευρώ

Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού καταστήματος ΟΠΑΠ     Ακόμα έναν...

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η ανακοίνωση-ασπίδα του ΣΚΑΪ για την πρωινή ζώνη, που προκάλεσε… ροντέο ειρωνικών σχολίων στα social media

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της Παρασκευής, που προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγάλη πτώση την οποία καταγράφει στο...

Η Φαίη Μαυραγάνη έφερε τον ΑΝΤ1 στην κορυφή, στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου

Με πρωτιά σήκωσε αυλαία το «Στούντιο με Θέα», τερματίζοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό στην κούρσα της τηλεθέασης της πρωινής ενημερωτικής ζώνης του Σαββατοκύριακου. Τον Σεπτέμβριο, η εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη ήταν πρώτη στη ζώνη προβολής της,...

Ο Πούτιν έδωσε στις ΗΠΑ τον “πόλεμο χωρίς τέλος” που χρειάζονταν για να φτωχοποιήσουν την Ευρώπη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Μια προδιαγεγραμμένη πορεία της Ιστορίας, με πολλαπλούς νικητές και θύματα, και έναν χρήσιμο... ηλίθιο. Την Ενωμένη Ευρώπη. Την Ευρώπη μας. Με την επισημοποίηση...