Ζέφη Δημαδάμα: Άλλη μια αφορμή για να θυμηθούμε… τα αυτονόητα

 

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα *

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

 

Άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, άλλη μια υπενθύμιση για τους αγώνες των γυναικών για ισόρροπη συμμετοχή στα κοινά, για ίσες ευκαιρίες, δηλαδή για το αυτονόητο για το μισό πληθυσμό της γης.

 

Αυτή ειδικά τη χρονική συγκυρία, με αφορμή και την επιθετικότητα της Τουρκίας προς τη χώρα μας αλλά και για όλες τις περιοχές όπως η Συρία που “φλέγονται”, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη ενίσχυσης των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών και το ρόλο των γυναικών σε αυτές.

 

Η φύλαξη των συνόρων και η θωράκιση της χώρας είναι απαραίτητα όμως ταυτόχρονα απαραίτητη είναι και η διπλωματική κινητοποίηση για την αρμονική συνύπαρξη των λαών με σεβασμό του  Διεθνούς Δίκαιου από όλους.

 

Στην εξεύρεση λύσεων και στη σχεδίαση και εφαρμογή της στρατηγικής αυτής εκτός από την  εθνική γραμμή απαιτείται και η ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών.

 

Με βάση έρευνες των Ηνωμένων Εθνών η συμμετοχή των γυναικών προσδίδει μια άλλη οπτική με έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και αποθαρρύνει τις πολεμικές συγκρούσεις στοχεύοντας στη  μακροπρόθεσμη διατήρηση της ειρήνης.

 

Χωρίς αποκλεισμούς, με θεσμικό ρόλο και δημοκρατικές διαδικασίες άνδρες και γυναίκες πρέπει να είναι ισότιμοι συνοδοιπόροι στους αγώνες για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο για εμάς και τις επόμενες γενιές.

 

 

*Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι