• 25 Μαΐου, 2020

Ελένη Κωστοπούλου: Το άγχος για το αύριο οδηγεί σε κατάθλιψη

 Ελένη Κωστοπούλου: Το άγχος για το αύριο οδηγεί σε κατάθλιψη

Της Ελένης Κωστοπούλου

 

Το θέμα των ημερών, δηλαδή, ο κορονοϊός, θα μας απασχολήσει και σήμερα σε ό,τι αφορά όμως, την ψυχική του διάσταση. Η πλειοψηφία των τηλεοπτικών εκπομπών ασχολείται με τις δυσάρεστες συνέπειες του ιού στο ανθρώπινο σώμα αλλά και τα μέτρα πρόληψης. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και τη λογική του να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, για να μη φτάσουμε στα επίπεδα της Βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου οι νεκροί συνάνθρωποί μας είναι χιλιάδες. Όλοι σήμερα χρησιμοποιούν το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” με σκοπό την μη εξάπλωση του ιού.

Η παραμονή μας όμως, εντός τεσσάρων τοίχων υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στο άγχος, την ανασφάλεια, τον φόβο και την κατάθλιψη. Τα παραπάνω αποτελούν ψυχικά νοσήματα, τα οποία και προλαμβάνονται αλλά και αντιμετωπίζονται. Με άλλα λόγια χωρίς τη χρήση κάποιων φαρμάκων αλλά με την εκτέλεση διαφόρων δραστηριοτήτων εντός σπιτιού μπορεί να μην εμφανιστούν καν.
Η τηλεόραση και το διαδίκτυο έχουν μεγάλη ευθύνη στο να μη μας “βομβαρδίζουν” 24ωρες το 24ωρο με δυσάρεστες πληροφορίες από το μέτωπο του κορονοϊού. Θα μπορούσαν να μας προτείνουν εποικοδομητικές δραστηριότητες με τις οποίες, οι μέρες μας στο σπίτι, θα γίνουν πιο ευχάριστες.
Δε θέλουμε με το παρόν άρθρο να στηλιτεύσουμε εκπομπές της τηλεόρασης που ασχολούνται επί ώρες με το συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο να εκφράσουμε την άποψή μας ότι, όλα τα παραπάνω να γίνονται με μέτρο.
Η απαισιοδοξία που εκφράζεται σε πολλές περιπτώσεις αν μη τι άλλο, οδηγεί σε υπέρτερο φόβο από τον κανονικό. Το άγχος για το αύριο οδηγεί σε κατάθλιψη. Ας δίνουμε κάπου – κάπου και έναν τόνο αισιοδοξίας και ας είμαστε πεπεισμένοι ό,τι και αυτή η δύσκολη κατάσταση κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα αποτελεί παρελθόν.
Εξάλλου, η ανθρωπότητα αντιμετώπισε και άλλες πανδημίες χωρίς τεχνολογικά μέσα, χωρίς διαδίκτυο και χωρίς ενημέρωση. Απλά σήμερα, το γεγονός ότι η τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας πληροφορούν άμεσα για το τι συμβαίνει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατευθύνεται η σκέψη μας σε απαισιόδοξα σενάρια. Ας αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως ευκαιρία για μία πιο υγιεινή ζωή με ατομική και οικογενειακή καθαριότητα. Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να μας δημιουργούν φόβο και άγχος αλλά πρέπει να αποτελούν στοιχεία της λογικής μας σκέψης. Το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης, δηλαδή, το νερό και η χρήση του, είναι ένα πρώτο βήμα στην υιοθέτηση της υγιεινής ζωής. Αυτό άλλωστε μας το λένε εμμέσως και όλοι οι επιστήμονες.
Η σωματική υγιεινή, η οποία, πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, θα συμβάλλει και στην ψυχική υγεία. Ας πάρουμε για παράδειγμα μία γυναίκα που περιποιείται τον εαυτό της και αισθάνεται ψυχική ευεξία, κάτι το οποίο, αποτελεί βασικό ψυχολογικό κανόνα. Ας δούμε τον ιό ως μια ευκαιρία, να περιποιούμαστε κάθε μέρα τον εαυτό μας, να γινόμαστε και να αισθανόμαστε πιο ομορφοι και πιο όμορφα τόσο με μας όσο και με τον περίγυρό μας. Η επιστήμη της ψυχολογίας υποστηρίζει την παραπάνω άποψη, όπως επίσης, υποστηρίζει ότι, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τον εαυτό τους σωματικά, εκδηλώνουν συχνότερα ψυχικά νοσήματα από τους άλλους. Να αγαπάμε λοιπόν τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας, να ομορφαίνουμε κάθε μέρα, να ομορφύνουμε τον κόσμο μας και με τον τρόπο αυτόν τα ενδεχόμενα σωματικά και ψυχικά νοσήματα να ξεπεραστούν.
Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...