Ελένη Κωστοπούλου: Η έννοια της ατομικής ευθύνης

Της Ελένης Κωστοπούλου

 

Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαμφισβήτητη ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, εθνότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ο Θεός μας χάρισε το πολύτιμο αγαθό της ζωής με σκοπό να ζήσουμε όμορφα και να ομορφαίνουμε τη ζωή και των άλλων. Επίσης, βασικό σκοπό πρέπει να αποτελεί η προστασία του οικοσυστήματός μας με οτιδήποτε αυτό περιλαμβάνει.
Δυστυχώς, στις μέρες μας, αλλά και παλαιότερα υπάρχει πλήρης ανισότητα και πολλοί άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και πολλές φορές γι’ αυτούς η ζωή δεν έχει την πραγματική αξία, που ο κάθε άνθρωπος δικαιούται.
Είναι ουτοπία να ειπωθεί ότι θα υπάρξει μία κοινωνία ανθρώπων, όπου τα αγαθά θα μοιράζονται εξίσου, κάτι που κήρυξε ο Χριστός, αλλά στην πραγματικότητα όσο σκληρό και αν ακούγεται η ικανότητα των ανθρώπων προσδιορίζει τον πλούτο και την καλοζωία. Επίσης, το αν κάποιος είναι πλούσιος ή φτωχός εξαρτάται και από παράγοντες, όπως οι πρόγονοί του, οι συνθήκες διαβίωσης αλλά και η εύνοια που δέχεται από δυνάμεις ορατές και αόρατες.
Συνεπώς, αν σκεφτούμε τον δικό μας μικρόκοσμο, δηλαδή την ελληνική κοινωνία θα δούμε, οτι για πολλούς ανθρώπους δεν είναι δεδομένο ότι κατέχει τα προς το ζην.
Αντίθετα μάλιστα, οι άστεγοι, οι εξαφανισμένοι, οι φτωχοί, πολλαπλασιάζονται και εμείς οι έχοντες και κατέχοντες, έστω και τα λίγα δεν δυνάμεθα να βοηθήσουμε πολλούς από τους συνανθρώπους μας.
Τί κάνει όμως γι’ αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αλλά και οι παγκόσμιες εθνικές κυβερνήσεις; Δεν θα εκφράσουμε την μηδενιστική άποψη, ότι οι άνθρωποι αυτοί πετιούνται στο περιθώριο, αλλά επίσης, δεν μπορούμε να εκφράσουμε ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο θα βοηθήσουμε τους αδύναμους συνανθρώπους μας. Μία λύση θα μπορούσαμε να προτείνουμε είναι η ακόλουθη: Ο καθένας από μας ζει σε ένα μικρόκοσμο, έστω και αν ζει σε μια μεγαλούπολη,  γνωρίζει είτε άμεσα είτε έμμεσα ανθρώπους που έχουν ανάγκη θα μπορούσαμε μέσα από εθελοντικές δράσεις να βοηθάμε. Παράλληλα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού να έχουν κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και ιστοσελίδες προβολής. Επιπλέον, υπάρχουν φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το κράτος. Οι παραπάνω φορείς πρέπει να συνεργάζονται για την όσο περισσότερο άμβλυνση του φαινομένου. Δεν προσπαθούμε να βάλουμε μυαλό στους ιθύνοντες, οι οποίοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, όμως είναι θλιβερό να βλέπουμε εξαφανισμένους ανθρώπους, πεινασμένους, άστεγους, και ανθρώπους δίχως εισόδημα ή ελάχιστα, τα οποία όμως δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες.
Η θεωρία του Μάσλοου για τις ανάγκες των ανθρώπων, όπου χωρίζονται σε φυσιολογικές, κοινωνικές, εκτίμησης και αυτοπραγμάτωσης καθίσταται επίκαιρη.
Ατομική ευθύνη, λοιπόν, δεν είναι μόνο να φοράμε μια μάσκα και να κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνάνθρωπό μας, αλλά να διακατεχόμαστε και από πνεύμα ενσυναίσθησης.

Best Of

Στέλεχος μεγάλου κόμματος «φλέρταρε» με την εκλογική αξιοποίηση της«Κιβωτού του Κόσμου»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το πόσο… απροετοίμαστο φάνηκε το πολιτικό σύστημα...

«Ψήνονται» γυναικείες συνεργασίες ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική...

Ανδρουλάκης: Έχουμε άλλες αξίες

Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στα...

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το...

Πόσο απέτυχε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ώστε να τη διορθώνει η… Μελόνι

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η διαπίστωση είναι τραγικά μελαγχολική. Η ιδέα...

Ραντεβού για το Παγκόσμιο στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην OPAP Arena

Η απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία σε μοντέρνο και άνετο περιβάλλον Το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις που άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στην άλλη...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει με ένταση τον ιστορικό του μέλλοντος, αν και ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη, για το αποτύπωμα...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το γεγονός ότι η... αναλαμπή του Εμμανουέλ Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η "παράσταση"...