• 3 Απριλίου, 2020

Ελένη Κωστοπούλου: Ατομισμός και εθελοντισμός

Της Ελένης Κωστοπούλου

 

Η φράση “μόνοι μας γεννιόμαστε και μόνοι μας πεθαίνουμε” αποτελεί μία ρήση, η οποία, στηρίζεται στην βαθύτερη φιλοσοφική σκέψη των αρχαίων Ελλήνων. Πράγματι, ο κάθε άνθρωπος, αποτελεί μία οντότητα διαφορετική από τις άλλες, και όντως έρχεται και φεύγει μόνος του από τη ζωή. Όμως, η παραπάνω ρήση αντικρούεται από την αρχαία και σύγχρονη κοινωνιολογία, όπου, θέλει τον άνθρωπο ως μέλος ομάδων, όπως, η οικογένεια, το συγγενικό, το φιλικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Έτσι, δια μέσου της κοινωνικοποίησης, ο κάθε άνθρωπος, εντάσσεται στις ομάδες αυτές. Παρόλα αυτά, ο ατομισμός, ο οποίος, αποτελεί το αντίθετο της κοινωνικής ένταξης, είναι σήμερα ένα από τα σημεία της σύγχρονης κοινωνίας που μελετάται ευρέως από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Πολλοί λοιπόν, αναζητούν τα αίτια και τις ρίζες του ατομισμού, δίνοντας έμφαση στην απουσία της κοινωνικοποίησης των παιδιών από μικρή ηλικία. Οι τσιμεντουπόλεις, το διαδίκτυο, η τηλεόραση, ο φόβος, η ανασφάλεια των γονέων και η εγκληματικότητα, είναι παράγοντες, που επηρεάζουν τον ατομισμό διογκώνοντάς τον. Ο συνδυασμός δε, όλων των παραπάνω παραγόντων με μαθηματική ακρίβεια, θα αλλάξει τη δομή της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια και έτσι, υπάρχει απειλή να δημιουργηθεί μία κοινωνία, χωρίς ουσιαστικές σχέσεις, δηλαδή μία κοινωνία ρομποτοποίησης.
Οι τυπικές και οι ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις, ουσιαστικά θα αποτελέσουν μία πραγματικότητα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Τι μπορεί όμως να κάνει το σχολείο, η οικογένεια, το κράτος, τα ΜΜΕ και η ΜΚΟ για τον περιορισμό του φαινομένου αυτού;
Η απάντηση κρύβεται στη βούληση που θα έχουν οι παραπάνω δομές, για να αναστρέψουν το μοντέλο του ατομισμού, που ξεκίνησε να δημιουργείτε τα τελευταία χρόνια.
Οι επιστήμονες της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, συγκλίνουν στην άποψη ότι, ο εθελοντισμός με τη δημιουργία ομάδων προσφοράς πάσης φύσεως, θα επινοήσει ένα κλίμα ομαδικό, όπου, μία ομάδα θα εργάζεται για κοινούς στόχους και παράλληλα θα αναπτύσσονται κοινωνικές σχέσεις στα μέλη της. Ως παραδείγματα, μπορούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα: Δημιουργία ομάδων συντήρησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ομάδες υποστήριξης αδύναμων συμπολιτών μας με ψυχολογική- κοινωνική- οικονομική υποστήριξη, ομάδες δημιουργίας έργων που θα βοηθήσουν στην βελτίωση ποιότητας της καθημερινής μας ζωής, ομάδες που θα αναδείξουν τον πολιτιστικό- θρησκευτικό μας πλούτο, το αθλητικό ιδεώδες, και καταστολής κοινωνικών παθογενειών. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες ομάδες, αλλά το αφήνουμε στους αναγνώστες, να μας εκφράσουν και εκείνοι με τη σειρά τους, τις δικές τους σκέψεις.
Εξάλλου, στόχος του άρθρου, είναι να δημιουργήσουμε, έναν καταιγισμό ιδεών ( brainstorming), όπου, ο κάθε αναγνώστης θα μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του, για τον εθελοντισμό, και τη δημιουργία ομάδων προσφοράς.
Είναι μέρες εορτών και εκτός από τον εαυτό μας, ας σκεφτούμε και τον συνάνθρωπό μας, το ευάλωτο φυσικό περιβάλλον, και το κοινωνικό γίγνεσθαι, που μετατρέπεται σε ατομικό. Τελικά, δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το κόσμο, έχουμε δίπλα μας ανθρώπους, φυτά, ζώα, άψυχα αντικείμενα, στα οποία, πρέπει να δώσουμε πνοή από τη πνοή μας.
Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...