• 16 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κουτσούμπας: Στρατηγικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ


 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του “Real Fm” και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.
Το κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Κουτσούμπα:
Αρχίζει σήμερα το Φεστιβάλ;
Ξεκινάει δυναμικά!
Ναι βέβαια, 100 χρόνια ΚΚΕ, 50 χρόνια ΚΝΕ…
Πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σήμερα είναι Νατάσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Καλλιόπη Βέττα, Παντελής Θαλασσινός, Γιώτα Βέη, Πετρολούκας Χαλκιάς…
Ούτε εσείς δεν θα προλάβετε να μπείτε μέσα!
Και συνεχίζει και αύριο και μεθαύριο με σπουδαίες συναυλίες και πολιτικές συζητήσεις…
Θα ρίξει και καμιά ζεμπεκιά ο γραμματέας
Το ζεϊμπέκικο χορεύεται όταν σου ρθει, ακούς το τραγούδι….
κ. Γραμματέα, παρουσιάζονται δύο προγράμματα, της ΝΔ που η κυβέρνηση το κατηγορεί ότι είναι νεοφιλελεύθερο, οδηγεί στο ΔΝΤ κλπ και της κυβέρνησης που η ΝΔ λέει ότι είναι επιδοματικής και πελατειακής αντίληψης κλπ Παρουσιάζονται όμως δύο προγράμματα που τα κόμματα λένε ότι στην καινούργια περίοδο διαμορφώνουν ένα περιβάλλον διαφορετικό απ’ τα μνημονιακά, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ότι είναι διαφορετικά τα προγράμματα και θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο απ’ τον μνημονιακό κλπ. Είναι έτσι τα πράγματα;
Η ουσία είναι ότι παραμένει πάρα πολύ ενεργό και εμπλουτίζεται παραπέρα όλο αυτό το πραγματικά αντιλαϊκό οπλοστάσιο όλων των μνημονιακών νόμων. Και τα δύο προγράμματα αυτών των δύο κομμάτων που μου αναφέρατε, του σημερινού διπολισμού, του παλιού δικομματισμού να το πούμε έτσι, δεν αναφέρεται σε κατάργηση μνημονιακών νόμων ενώ ταυτόχρονα και οι δύο έχουν αποδεχτεί, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με τους εταίρους, με τους δανειστές, και την ΕΕ, την ΕΚΤ και με το ΔΝΤ διαρκή επιτήρηση και εποπτεία, η ΝΔ επίσης και ο κ. Μητσοτάκης το έχουν αποδεχτεί αυτό. Έχουν συμφωνήσει και οι δύο στα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060 και έχουν πει ότι θα τα τηρήσουν. Άρα λοιπόν οι διαφορές, υπάρχουν επιμέρους διαφορές στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί έτσι λειτουργεί άλλωστε ο διπολισμός, αυτό το παιχνίδι έτσι παίζεται. Χωρίς επιμέρους διαφορές δεν γίνεται να χειραγωγήσουν και να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και να πάρουν το πολύτιμο ψηφαλάκι και να μας κάτσει ή ο ένας ή ο άλλος στο σβέρκο ξανά για μια τετραετία. Το πρόβλημα όμως σ’ αυτές τις διαφορές, αυτό πρέπει να σκεφτούμε όλοι και να σκεφτεί και ο ελληνικός λαός είναι από ποια τσέπη θα πάρουν περισσότερα απ’ το λαό, θα είναι η δεξιά ή η αριστερή του τσέπη. Άρα στο διά ταύτα λίγο πρέπει να μας ενδιαφέρει από ποια τσέπη θα τα αρπάξουν. Γιατί η διαφορά για να πω και πιο συγκεκριμένα για να μη μιλάμε γενικόλογα, είναι όπως λέει ο ένας το βάρος να το ρίξουμε στη μεγαλύτερη φορολογία, φοροληστεία δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων, ο άλλος λέει όχι να το ρίξουμε στο παραπέρα τσεκούρωμα σε επιδόματα, σε μείωση κονδυλίων και δαπανών για την υγεία, την πρόνοια κλπ Στο διά ταύτα όμως απ’ την τσέπη του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του επαγγελματία πάλι θα φεύγουν αυτά. Λέει ο ένας θα τα κόψω απ’ τον συνταξιούχο ή να τα πάρω απ’ τον πρωτοασφαλισμένο περισσότερο;
Ναι αλλά κακό είναι;….
Τι πάει να πει κακό είναι; Βεβαίως είναι κακό και το ένα και το άλλο….
Όχι άλλο λέω… Θα σας πει κι ένας πολίτης ότι κερδίσω καλό είναι, κακό είναι να μην εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά και να μη μειωθούν οι συντάξεις; Κακό είναι να ψηφιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, να υπάρχουν κανονικές εργασιακές σχέσεις;
Αυτή τη στιγμή ότι κι αν λένε ισχύει το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς απ’ τις αρχές του ’19, γιατί αυτό ισχύει μέχρι στιγμής, ενώ απ’ τις αρχές του 2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο που θα οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων. Θα τα πάρουν απ’ τις ίδιες πάντες ξανά. Αυτή είναι η ουσία και αυτό είναι το γεγονός. Λέει τώρα, ότι θα μειώσει σταδιακά τον ΕΝΦΙΑ, και οι δύο το λένε με τις εκδοχές τους. Τώρα, σε βάθος χρόνου η όποια μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εξανεμιστεί απ’ τη μείωση του αφορολόγητου, απ’ την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες τα οποία είναι νομοθετημένα και θα γίνουν και κανείς δε λέει ότι δεν θα γίνει σταδιακή αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Δεν λέει κανείς ότι δεν θα μειώσει το αφορολόγητο. Άρα εξανεμίζεται η όποια έστω υποτίθεται ελάφρυνση, αυτό το ψίχουλο, που τέλος πάντων εμείς λέμε καλό είναι και το παραμικρό ψίχουλο που πέφτει απ’ το τραπέζι να το παίρνει ο λαός, να το βάζει στην τσέπη του μπας και έχει τέλος πάντων ένα κομμάτι ψωμί να φάει, να μπαλώσει καμιά τρύπα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Άλλωστε ξέρετε ότι τέσσερα χρόνια τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα τόσα πριν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, το ΚΚΕ έχει ψηφίσει στη Βουλή επιμέρους μέτρα ή ημίμετρα έστω. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι τι θα κάνουμε με τα ουσιαστικά ζητήματα, γιατί μπορεί να σου λένε ότι είμαστε σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης, έρχονται επενδύσεις, εγώ σου λέω ασθενικής ανάπτυξης, γιατί όντως είμαστε σε φάση ανάπτυξης, περάσαμε σταδιακά από πέρυσι και ιδιαίτερα φέτος. Ετσι κι αλλιώς γίνεται, δεν υπήρχε περίπτωση να μη συμβεί αυτό μετά από δέκα κοντά χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, έτσι κινείται ο καπιταλισμός, η καπιταλιστική οικονομία μετά από ύφεση, βαθιά κρίση, περνάει σε μια αναζωογόνηση μικρότερη ή μεγαλύτερη για να ξαναβυθιστεί σε κρίση.
Τα ζητήματα όμως που θέτουμε εμείς είναι ότι αυτή η ανάπτυξη δεν είναι για τα συμφέροντα των πολλών, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, είναι για τα συμφέροντα των λίγων κυρίως, δεν είναι δηλαδή δίκαιη ανάπτυξη όπως λέει ο κ. Τσίπρας ούτε πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, αυτή η εξουσία κλπ Η ανάπτυξη φέρνει παραπάνω εκμετάλλευση, εξακολουθούν να υπάρχουν οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι και προστίθενται και νέα μέτρα. Δεν συμμεριζόμαστε ούτε καν την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα έχουμε μια ήρεμη όπως λέει, μακροχρόνια ανάπτυξη, που όλοι θα ευημερούν ή τέλος πάντων σταδιακά θα ευημερούν. Διότι έχουμε μπροστά μας – ante portas είναι νέα διεθνής οικονομική κρίση. Όλα αυτά τα μαχαίρια που έχουν βγει και στις ΗΠΑ απ’ τον Τραμπ, στους ανταγωνισμούς με την Κίνα για την οικονομία, με τους τεράστιους δασμούς που επιβάλλει στα κινέζικα προϊόντα κλπ αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, οι ανταγωνισμοί στην ευρωζώνη συνεχίζονται, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλη όξυνση, οι σχέσεις τους και κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Εντείνονται οι ανταγωνισμοί στους οποίους εμπλέκεται και η Ελλάδα. Άρα λοιπόν μη μιλάμε για μια ήρεμη ανάπτυξη η οποία προς το παρόν είναι ασθενική, αλλά θα δυναμώσει. Κρατάμε πολύ μικρό καλάθι σε όλες αυτές τις εξαγγελίες.
Πότε βλέπετε εκλογές και ζητάτε εκλογές;
Δεν μπορώ να δω. Το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει η κυβέρνηση. Ξέρετε ποιο είναι το σίγουρο; Είναι ο Μάης του ’19 όπου έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και μένει να δούμε αν θα τις κάνει μαζί η κυβέρνηση, κι αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ένας απ’ αυτούς είναι το Σκοπιανό και πως θα προχωρήσει το ζήτημα αλλά είναι και πως θα προχωρήσει η οικονομία, τι άλλα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν εδώ στην περιοχή ευρύτερα των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εκδοχές είναι ή να πάει τις βουλευτικές νωρίτερα Γενάρη – Φλεβάρη, για να χει να πει ότι “συμπλήρωσα και τα τέσσερα χρόνια απ’ το Γενάρη του 2015”, να μπει το 2019 έστω και κατά δέκα μέρες και να κάνει εκλογές τότε για να πει, “να τήρησα και την υπόσχεσή μου για τετραετία” έστω μετρώντας και το πρώτο τετράμηνο και η άλλη εκδοχή είναι να πάει Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, οπότε λήγει έτσι κι αλλιώς η συνταγματική θητεία.
Εσείς ζητάτε εκλογές Γραμματέα;
Εμείς ζητάμε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα αυτά όποτε γίνουν εκλογές. Γιατί τώρα τι εκλογές να ζητήσεις; Άμα γίνουν σε τρεις ή σε έξι μήνες, τι; Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, είναι και πολιτικά ανόητο να λες εκλογές. Έχει νόημα να το πεις σε άλλη περίοδο… Εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ, εμείς ζητάμε ο λαός να βγει στους δρόμους, ο λαός να κινητοποιηθεί με όποια μορφή πάλης, με διαμαρτυρίες, με υπογραφές, με παραστάσεις, με κινητοποιήσεις, με διαδηλώσεις στη Βουλή, αλλού, στους χώρους δουλειάς, παντού και βεβαίως να συσπειρωθεί με το ΚΚΕ. Διότι είναι το μόνο αντίβαρο στην αντιλαϊκή πολιτική.
Χτες ο πρωθυπουργός, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει, αλλά είναι και συζήτηση για το μεταναστευτικό και είναι και μπροστά οι ευρωεκλογές, ζήτησε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, της αριστεράς, των σοσιαλιστών, των σοσιαλδημοκρατών, της οικολογίας κλπ, απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Τι λέτε;
Σαράντα τόσα χρόνια μετά την μεταπολίτευση το έχουμε δει πολλές φορές αυτό το παραμύθι. Είναι πολύ γνωστή και ξινισμένη αυτή η σούπα του παλαιοδικομματισμού, τώρα του νέου διπολισμού. Και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα εμφανιζόταν ως εχθρός της δεξιάς και έλεγε παρόμοια για το ΚΚΕ ή ζητούσε τέλος πάντων συμπαράταξη των δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων, μέχρι που φτάσαμε να συγκυβερνούν με τη ΝΔ. Τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας την πλήρη μετάλλαξή του, τα ίδια θα κάνει και αύριο. Πίσω από αυτές τις κορώνες κρύβεται ουσιαστικά η κοινή πορεία σε κομβικά, προγραμματικά ζητήματα των δύο αυτών κομμάτων.
Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ, αυτή τη στιγμή. Μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που υλοποιείται ακόμα και έχουμε τις παρενέργειές του και στο μεταμνημονιακό μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα μνημόνια, συντηρητικοποίησε τμήματα του λαού, που ήταν στον αγώνα, σε δημοκρατικό, προοδευτικό αγώνα τα προηγούμενα χρόνια, όπως ξέρει και όπως έλεγε, εμπεδώνοντας αυτή τη λογική ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε με την ΕΕ, με το ΔΝΤ, με το κεφάλαιο και πάει λέγοντας.
Ποιος δυσφήμισε την αριστερά και τους αγώνες του λαού μας; Δεν ήταν κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που δυσφήμισε αυτούς τους αγώνες; Ποιος ξέπλυνε όλα όσα εκπροσωπούσε, για να πω συγκεκριμένα για την ερώτησή σας, η ΝΔ για παράδειγμα από τα γεννοφάσκια της; Και την ΕΟΚ, την ΕΕ τώρα, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό; Σημαιοφόρος του Τραμπ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και στη χώρα μας, έχει γίνει ο κ. Τσίπρας.
Εδώ που τα λέμε…
Για ποιο προοδευτικό μέτωπο μιλάει; Ο προοδευτικός, ο αριστερός, ο δημοκράτης, σε αυτή τη χώρα, όπως και σε όλο τον κόσμο, ήταν αυτός που πάλευε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια σε τέτοιους οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ, ενάντια σε καπιταλιστικές ολοκληρώσεις που πλήττουν δικαιώματα των λαών, όπως είναι η ΕΕ και ακολουθούν αντιλαϊκές κατευθύνσεις και πολιτικές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πάλευαν για τον εργαζόμενο, για το λαό, αυτό ήταν πρόοδος και αντιπαράθεση με τη συντήρηση και την αντίδραση.
Να σας μεταφέρω ένα μήνυμα ακροατή: Πείτε καλημέρα στον Γραμματέα και καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ, αλλά πείτε του ότι ο Γαβρόγλου έχει καταργήσει τα Λατινικά, οπότε να μην λέει ante portas…
Αυτή είναι μια ολόκληρη κουβέντα. Τα Λατινικά ξέρετε, εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται και στη νομική επιστήμη και σε άλλες επιστήμες, είναι η βάση του να αποκτήσεις ουσιαστικές, πρώτες, γνώσεις για τις λατινογενείς γλώσσες. Όχι μόνο για τα ιταλικά, αλλά και για τα γαλλικά και τα αγγλικά, άρα είναι χρήσιμα από αυτή την άποψη.
Εμείς ήμασταν μια άλλη γενιά, που σε άλλα ζητήματα ήμασταν άτυχοι για το σχολείο και άλλα ζητήματα -την περίοδο της χούντας που ήμουν εγώ- αλλά κάποια άλλα ζητήματα βοήθησαν στο να ανοίξουμε τις γνώσεις μας.
Πάντως τώρα για να επιστρέψουμε στο άλλο, επειδή εγώ πηγαίνω στα Χανιά, η αλήθεια είναι ότι έχουν βουλιάξει τα Χανιά από Αμερικανούς αξιωματικούς, δηλαδή είναι φοβερό πράγμα αυτό που γίνεται.
Δυστυχώς ναι. Εσείς το ζείτε στα Χανιά και αυτό μου λένε και οι σύντροφοί μου. Και δυστυχώς να ξέρετε ότι αυτό γενικεύεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον μια απέραντη βάση. Μου λένε και από τη Λάρισα ότι συμβαίνει αυτό, το συναντούν και στο Κιλκίς. Καλά και στη Θεσσαλονίκη τώρα με τη ΔΕΘ οργίασαν. Το συζητάνε και στην Αλεξανδρούπολη.
Ναι εκεί στη ΔΕΘ ήταν λίγο… Ε, ήταν η τιμώμενη χώρα…
Καλά ήταν η τιμώμενη χώρα για τη Διεθνή Έκθεση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τιμώμενη χώρα, αλλά με πολεμικές ναυαρχίδες να περιπολούν, με πράκτορες γεμάτη, μία αμερικανοκρατούμενη πόλη… Όχι δεν είναι ό,τι καλύτερο, είναι ό,τι απεχθέστερο μπορεί να νοιώσει ο ελληνικός λαός.
Εσείς ανησυχείτε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, σε σχέση και με τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων και δεν θεωρείτε ότι -σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση εννοώ- η συμφωνία με τα Σκόπια διαμορφώνει ένα πιο ευρύ, πιο σταθερό πεδίο ασφάλειας;
Όχι η Συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, κατά την άποψή μας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε αυτή τη συμφωνία, με κυρίαρχο το γεγονός ότι ήταν ουσιαστικά επιλογή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Αυτός ήταν ο στόχος, γιατί δεν επιλύεται και κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, εκτός από ένα γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος, για το οποίο εμείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το ‘92, λέγαμε ότι δεν ήταν πρόβλημα και δεν έπρεπε καν να τεθεί αυτό ως μοναδική προϋπόθεση, όπως ξεκίνησε, από το ‘92. Θα μπορούσε να βρεθεί μια γεωγραφική ονομασία έναντι όλων…
Αλλά δεν είναι αυτό βασικό λέτε;
Όχι. Το πρόβλημα είναι τα υπόλοιπα. Εξακολουθεί να υπάρχει η λογική του “μακεδονικού έθνους”, “μακεδονικής εθνότητας”, “μακεδόνα πολίτη”, “μακεδονικής γλώσσας” και μέσα σε αυτή τη Συμφωνία και δεν περιορίζονται αυτά από τα “ναι μεν αλλά” που είναι σε άλλα σημεία της Συμφωνία. Διότι στη Συνταγματική Αναθεώρηση που υποτίθεται υποχρεούται -μετά το δημοψήφισμα αν είναι θετικό για τη Συμφωνία- να κάνει η κυβέρνηση των Σκοπίων, θα πρέπει να περάσει όλα αυτά και θα είναι “Μακεδόνας” ο πολίτης, θα είναι “Μακεδονική” η γλώσσα, τα οποία είναι η βάση για έγερση αλυτρωτισμών, για έγερση αργότερα -σε μια πορεία, όχι τώρα- διεκδικήσεων που δεν θα τα κάνουν βέβαια η γειτονική χώρα και ο λαός της, θα τα κάνουν άλλοι. Αυτοί που θέλουν να αλλάζουν σύνορα κι αυτοί είναι το ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί…
Θα σας πει όμως τώρα ένα αριστερός πολίτης κ. Κουτσούμπα ότι κάνετε την ίδια κριτική με τη ΝΔ τώρα. Το λέω για να σας σκουντήσω, αλλά αυτή είναι η βασική κριτική που κάνει η ΝΔ.
Πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να οδηγείται σε τέτοια σκέψη. Η ΝΔ δεν βάζει ως κύριο ζήτημα καταψήφισης και αντίθεσης σε αυτή τη Συμφωνία για παράδειγμα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αντίθετα έχει πει ότι τη θεωρεί παράγοντα ασφάλειας και σταθεροποίησης της περιοχής. Εμείς θεωρούμε παράγοντα αποσταθεροποίησης την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως και οποιασδήποτε άλλης χώρας βέβαια. Ποτέ το ΝΑΤΟ δεν υπεράσπισε τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Δρα με βάση τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων που καθορίζουν την πορεία αυτού του δολοφονικού ιμπεριαλιστικού μηχανισμού, όπως το λέμε εμείς και όπως το έλεγε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το λέει ακόμα εδώ που τα λέμε, όπως και μια σειρά άλλων χωρών. Το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε την επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα διμερών διαφορών, παρότι είμαστε και οι δυο μέσα στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Αύριο θα έχεις και άμεση πολεμική εμπλοκή, όπως είχες και χτες και προχτές. Το ΝΑΤΟ λέει “λύστε τα” και τα θεωρεί όλα ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Θα έχουμε υποτίθεται ενιαίο επιχειρησιακό χώρο με τη γειτονική δημοκρατία κλπ, βάσεις εκεί, βάσεις και εδώ, θα πηγαινοέρχονται οι Αμερικάνοι στρατιώτες, θα πηγαινοέρχονται αυτοί που καθορίζουν τις τύχες των λαών, δολοφονώντας, ματώνοντας λαούς και αυτό το λένε σταθερότητα και ασφάλεια. Ακριβώς αυτή εμείς θεωρούμε ανασφάλεια και όχι σταθερότητα. Αυτά δεν τα λέει η ΝΔ, δεν τα λένε τα άλλα κόμματα και αυτά πρέπει να αναδεικνύονται.

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...