Δ. Βέργαδος: Το ανθρώπινο κεφάλαιο ως εθνική επένδυση

Γράφει ο Δημήτρης Βέργαδος

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω τωνσοβαρών επιπτώσεων και επιπλοκών της πανδημίας του COVID-19.

Αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον, και δικαιολογημένα,είναι στραμμένο στο πώς θα προσαρμοστούμεστη νέα υγειονομική κανονικότητα που επιβάλλεται στη σχολική ζωή –και όχι μόνο.Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι βασική απαίτηση παραμένει το πώς θα πετύχουμε να προετοιμάσουμε καλύτερα τη νέα γενιά,ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Στο πώς θα μετασχηματίσουμε κατάλληλα το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να εφοδιάσουμε τα νέα παιδιά με σύγχρονες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες.Για να διαμορφώσουμε το νέο παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα μας,με περισσότερη βιομηχανία, τεχνολογία και καινοτομία στο αναπτυξιακό μας μείγμα, χρειαζόμαστε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.Ώστε οι παραγωγικές επιχειρήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος να διαθέτουν τους οραματιστές και τους ηγέτες που θα τις δημιουργήσουν, καθώς και τα στελέχη και τους κατάλληλους ανθρώπους που θα τις οδηγήσουν μπροστά.

Σύμμαχος στην προσπάθεια για την παραγωγική Ελλάδα που χρειαζόμαστε είναι η ωρίμανση της κοινωνίας και η αποδοχή του κρίσιμου ρόλου της επιχειρηματικότητας για την ευημερία και την ανάπτυξη. Μετά από μια επίπονη περίοδο, όπου πολλές βεβαιότητες ανατράπηκαν, έχει αρχίσει να συνειδητοποιείται ότι οι επιχειρήσεις, και οι επιχειρηματίες ειδικότερα,είναι συντελεστές δημιουργίας και θετικής αλλαγής. Γνωρίζουμε ότι οι ικανοί επιχειρηματίες διαθέτουν ορισμένα κοινά νοητικά και ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, όπως: όραμα, πάθος, αποφασιστικότητα, υπομονή, υπευθυνότητα, ήθος, αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα στα εμπόδια και την αποτυχία, αντίληψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμοστικότητα στην αλλαγή και διάθεση για καινοτομία.Οι ικανότητες αυτές,ενώ είναι έμφυτες,μπορούν να καλλιεργηθούν και μέσω της επιχειρηματικής εκπαίδευσης.Για αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία «το κράτος να συμβάλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας…βοηθώντας να γίνει μόδα η επιχειρηματικότητα στη νεολαία, να μπει στα σχολεία, να παντρευτεί με το εκπαιδευτικό μας σύστημα», όπως το έθεσε εύστοχα ο πρόεδρος του ΣΕΒ,κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε,ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ως προτεραιότητα την ένταξη προγραμμάτων επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ιδιαίτερα στην πρώιμη ηλικία.

Η επιχειρηματική εκπαίδευση αναπτύσσει ήπιες δεξιότητες.

Όπως σημειώνεται στην πρόσφατη ειδική έκθεση του ΣΕΒ για το θέμα, η επιχειρηματική εκπαίδευση καλλιεργεί το επιχειρηματικό πνεύμα και τη δημιουργική σκέψη και εφοδιάζει τους νέους με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Η αξία της επιχειρηματικής εκπαίδευσης συνίσταται, επίσης, στο ότι δεν στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία νέων επιχειρηματιών, αλλά γενικότερα στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων, που βοηθούν τον μαθητή να σκέφτεται θετικά, να δρα ενεργά και να συμπεριφέρεται με ήθος και υπευθυνότητα σε κάθε πτυχή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής. Η επιχειρηματική εκπαίδευση συμβάλλει στη ανάπτυξη του μαθητή και στον μετασχηματισμό του σχολείου σε σύγχρονη κοινότητα μάθησης, αξιοποιώντας νέο παιδαγωγικό μοντέλο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται η βιωματική μάθηση και η πρακτική μάθηση με βάση την ομαδική εργασία.

Στη χώρα μας, μέσω των προγραμμάτων του Junior Achievement Greece (πρώην Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων), χιλιάδες μαθητές σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία έχουν έρθει σε επαφή με την έννοια της επιχειρηματικότητας, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αποτελεί, επίσης, ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα η πρόσφατη ένταξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ως διακριτού θεματικού κύκλου, στα εργαστήρια δεξιοτήτων που εισάγονται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το σχολικό έτος 2020-21, σύμφωνα με τον Ν. 4692/2020.Η εμπειρία δείχνει ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η αποτελεσματική συνεργασία και ώσμωση της εκπαιδευτικής με την επιχειρηματική κοινότητα.

Εν κατακλείδι, σε μια εποχή που πρώτη ύλη για τη δημιουργία είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο,η διαρκής ανάπτυξή του με τις κατάλληλες γνώσεις, ικανότητες και επιχειρηματικές δεξιότητες αποτελεί εθνική επένδυση.

του Δημήτρη Βέργαδου

Χημικός μηχανικός ΕΜΠ, διευθυντής Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Best Of

Ανδρουλάκης: Δίχως ίχνος γενναιότητας ο κ. Μητσοτάκης

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ...

Τσίπρας: Η άθλια πολιτική Μητσοτάκη βαθαίνει τις ανισότητες

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη...

Μητσοτάκης: Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά, κύριε Τσίπρα;

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση...

Τσίπρας: Αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν γίνονται ούτε στην Κολομβία

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ανδρουλάκης: Δίχως ίχνος γενναιότητας ο κ. Μητσοτάκης

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ...

Τσίπρας: Η άθλια πολιτική Μητσοτάκη βαθαίνει τις ανισότητες

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη...

Μητσοτάκης: Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά, κύριε Τσίπρα;

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση...

Ο αγώνας Βραζιλία-Κροατία παίζει στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ Arena

 Το νέο στέκι των φιλάθλων για την απόλυτη ποδοσφαιρική...

Δύο φαβορί και δύο ντέρμπι στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Pamesτoixima.gr προσφέρει αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές, την αγορά «Τελικό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ανδρουλάκης: Δίχως ίχνος γενναιότητας ο κ. Μητσοτάκης

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Νίκος Ανδρουλάκης: Μόνο τους εργαλείο ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός...

Τσίπρας: Η άθλια πολιτική Μητσοτάκη βαθαίνει τις ανισότητες

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασικό χαρακτηριστικό...

Μητσοτάκης: Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά, κύριε Τσίπρα;

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»     Κυρίες...