• 4 Ιουνίου, 2020

Δυο τηλεγραφήματα (ΑΠΕ, Reuters), μια δήλωση (Κομισιόν) και η "αλήθεια" που… θέλει να καταλάβει ο καθένας για τις συντάξεις


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Είναι να μην… κάνεις τον σταυρό σου (ανήμερα του Τιμίου Σταυρού) μάλιστα, με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της… μετά κρίσης εποχής;
Στο επίκεντρο η εθνική ανάγκη να μην περικοπούν οι συντάξεις, πίσω από την οποία θα έπρεπε να στοιχηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Δεν συμβαίνει όμως αυτό.
Η μεν κυβέρνηση θέλει να πιστωθεί μόνη και έρημη μια ενδεχόμενη ακύρωση ή αναβολή της εφαρμογής του σχετικού μέτρου, η δε αντιπολίτευση δεν της.. χαρίζει τον επικοινωνιακό, κοινωνικό και εκλογικό αντίκτυπο.
Το πρωί της Παρασκευής, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, οι εταίροι θεωρούν πλέον το Ασφαλιστικό βιώσιμο. Κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι, δεν υπάρχει ανάγκη νέας περικοπής των συντάξεων, μιας και το σχετικό μέτρο “διολισθαίνει”, από διαρθρωτικό και δημοσιονομικό. Και από τη στιγμή που η κυβέρνηση… ξεπουλάει όλα τα αντίμετρα, προφανώς οι αριθμοί της βγαίνουν, για να υποστηρίξει το σχετικό επιχείρημα προς τους εταίρους.
Η κυβέρνηση έσπευσε να το αξιοποιήσει, ως “συμφωνία για ακύρωση της κατάργησης των συντάξεων”. Με αποτέλεσμα να αντιδράσει η αντιπολίτευση, και να βρει η κυβέρνηση την ευκαιρία να επιχειρήσει να εμφανίσει εκ νέου τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως “εχθρούς” των συνταξιούχων.
Μέχρι το μεσημέρι, ένα τηλεγράφημα του πρακτορείου “Reuters”, μετέφερε την πληροφορία ότι “δεν υπάρχει συμφωνία για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων”. Και λίγο αργότερα, η Κομισιόν δήλωσε ρητά ότι, “οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται”.
Και “ανώτατη κυβερνητική πηγή”, σχολίασε ότι, το ρεπορτάζ του ΑΠΕ δεν μπορεί να έχει αντικειμενική βάση, από τη στιγμή που στην Αθήνα δεν διεξάγονται στην παρούσα φάση διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Από εκεί και πέρα, ακολούθησε… πανηγύρι.
Που επιβεβαιώνει ότι, ο καθένας… διαβάζει την “αλήθεια”, όπως θέλει να τη διαβάσει.
Κάθε τηλεγράφημα ή δήλωση άλλωστε, επιδέχεται ερμηνειών. Και στην ερμηνεία μας… επισκέπτεται ο υποκειμενικός παράγοντας. Τα “θέλω” του καθενός.
Η σχετική απόφαση για τις συντάξεις, θα ληφθεί στις αρχές Νοεμβρίου, σε συνεδρίαση του Eurogroup.
Και μέχρι τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, στα μέσα Οκτωβρίου, από πλευράς Γερμανίας θα υπάρξει σιγή ιχθύος.
Υπομονή και ψυχραιμία από όλους, λοιπόν.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...