Δυο γυναίκες… Οι New York Times αιφνιδιάζουν, με την επιλογή τους για τον Λευκό Οίκο

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Ενδιαφέρον και απρόσμενο… Οι “New York Times” αποφάσισαν να ανακοινώσουν νωρίτερα από άλλες εμβληματικές αμερικανικές εφημερίδες, τη στήριξή τους σε κάποιον υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο. Και, σεργιανίζοντας στη μακρά λίστα υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, επέλεξαν δυο γυναίκες.

Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν και η Έιμι Κλομπουσάρ αποτελούν την επιλογή της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, που στέκονται στην προφανή ιστορική αναγκαιότητα να γυρίσει η Αμερική σελίδα, και να ψηφίσει για πρώτη φορά ως Πρόεδρο μια γυναίκα.

Η Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, την οποία λοιδωρεί ο Ντόναλντ Τραμπ ως “Ποκαχόντας”, επειδή υποστήριζε ότι έχει καταγωγή από τους… Ινδιάνους, έχει χάσει σημαντικό έδαφος στη μάχη με τον Τζο Μπάιντεν και τον Μπέρνι Σάντερς, τους τελευταίους μήνες, ενώ επιχειρεί να σώσει την καμπάνια της, με την υποστήριξη του άλλοτε πολιτικού “παιδιού” του Μπαράκ Ομπάμα και μέχρι πρότινος αντιπάλου της, Τζούλιαν Κάστρο.

Η Γερουσιαστής της Μινεζότα από την πλευρά της, θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική και χαρισματική, η πολωτική εσωκομματική αναμέτρηση ωστόσο, δεν της επέτρεψε να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, αν και πολλοί στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι θα αποτελούσε την ιδανική υποψήφια Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, ή ακόμη και του Μπέρνι Σάντερς.

Η συντακτική ομάδα των “New York Times” εκτιμά ότι, αυτή τη φορά, μια γυναίκα υποψήφια από την πλευρά των Δημοκρατικών, θα ολοκλήρωνε αυτό που ξεκίνησε η Χίλαρι Κλίντον το 2016, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Το γκρέμισμα της γυάλινης οροφής, ώστε οι ΗΠΑ να αποκτήσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους, γυναίκα Πρόεδρο.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος