Διαμαρτυρία από αδιόριστους εκπαιδευτικούς, επιτυχόντες του ΑΣΕΠ


 
Με την υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε (σκ. 13) ότι ο μόνος συνταγματικός τρόπος πρόσληψης στη δημόσια εκπαίδευση είναι ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ και ως εκ τούτου οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν με κυρίαρχο ή και αποκλειστικό κριτήριο την εμπειρία από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών (40%), από τους πίνακες του 24μηνου και 30μηνου ήταν παράνομοι ως αντισυνταγματικοί.
Από την εν λόγω απόφαση καθίσταται πρόδηλο ότι μόνο το ορθό και σύμφωνο με το Σύνταγμα σύστημα διορισμών δεν επιδέχεται κανενός είδους ποσόστωση, αφού οι διορισμοί στην Παιδεία θα πρέπει να γίνονται μόνο μέσω γραπτού διαγωνισμού. Συνεπώς, ήδη από τα Φεβρουάριο του 2015 είναι γνωστό σε όλους ότι οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 στερηθήκαμε του μόνιμου διορισμού τους εξαιτίας της εν λόγω αντισυνταγματικότητας.
Σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ, εκδόθηκε σειρά αποφάσεων από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τις οποίες δικαιωνόμαστε ατομικά ως επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008. Ήδη από το Γενάρη του 2018 οι αποφάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο, προκειμένου να εκτελεστούν. Ακολούθησαν δεκάδες συναντήσεις μας με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Αγγελόπουλο, με τον Υφυπουργό κ. Μπαξεβανάκη, οι οποίοι μας διαβεβαίωναν όλο αυτό το διάστημα ότι θα συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις. Στη συνάντηση δε που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στο Υπουργείο ο κος Γενικός δήλωσε επίσημα ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για αναδρομικούς διορισμούς καθώς και ότι «συμμορφωνόμαστε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ με τις δικαστικές αποφάσεις», και τέλος ότι πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «δεσμεύεται ότι το αργότερο σε τρεις εβδομάδες θα ξεκινούσε η διαδικασία».
Πρόσφατα μάλιστα εκδόθηκαν και νέες αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο, με τις οποίες καταδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η άμεση τοποθέτησή μας σε κενές οργανικές θέσεις αποτελεί λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου ότι υπάρχει ανάγκη ολοκλήρωσης του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ προκειμένου να εξαγγελθεί στη συνέχεια το νέο σύστημα προσλήψεων.
Δηλαδή αυτή η πρακτική παραβιάζει τόσο την Ολομέλεια του ΣτΕ 527/2015 και τις ατομικές μας αποφάσεις του ΔΕφΑθ όσο και τις πρόσφατες αποφάσεις αυτού, στις οποίες ορίζεται ότι ο διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2008 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και προαπαιτούμενο πριν τη θέσπιση του όποιου νέου συστήματος. Έτσι, η Πολιτεία διάκειται εχθρικά σε εκπαιδευτικούς που έχουν αποδείξει την αξία τους στον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό που έγινε στη χώρα και διορίζει για πολλοστή φορά εκπαιδευτικούς οι οποίοι είτε είχαν αποτύχει, είτε δεν είχαν συμμετάσχει στο γραπτό διαγωνισμό με μοναδικό κριτήριο την εμπειρία η οποία κατά τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχει κτηθεί με συνταγματικά ορθό τρόπο, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία!
Έτσι η Πολιτεία σήμερα υπόσχεται την εφαρμογή ενός .. αντισυνταγματικού συστήματος μοιράζοντας ψεύτικες ελπίδες και αδικώντας, ταλαιπωρώντας και εξαντλώντας εκπαιδευτικούς που ακολούθησαν τους νόμους του Κράτους και πέτυχαν τις εξετάσεις ΑΣΕΠ.
 
Αθήνα 30.08.2018
Για τους αδιόριστους επιτυχόντες
δικαιωθέντες εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ 2008
Κάτια Γεωργακοπούλου
Ελπίδα Καλοφωλιά
Ανθή Παναγιωτοπούλου
Χρίστος Γρ. Σοροβέλης
Πεντζεχρή Πετροπούλου
Αναστασία Καστανά
Μελάνη Γεωργιάδου
Σταυρούλα Εκουτσίδου
Αγγελική Κανέλλου
Βαρβάρα Ζυγούρη
Στέλλα Συμεωνάκη
Ειρήνη Δημαρά
Βασιλική Παπαδήμα
Ελένη Καράμπελα
Δανάη Μακροπούλου
Μαρία Τσάρα
Άννα Αρμάτα
Σταυρούλα Ζέρβα
Πώλα Καρασάββα
Δημήτριος Κουκουμέλης
Βασίλειος Περιστερόπουλος
Ευστρατία Μήτσιου
Χρυσούλα Στασινάκη
Χρήστος Μιχελής
Ευθυμία Αρναούτη
Παναγιώτης Μήκος
Ευάγγελος Πετρόπουλος
Κωνσταντίνα Βαμβάτσικου
Ουρανία Πανταζή
Βασιλική Γώγουλα
Βασίλειος Λιαρομμάτης
Στέφανος Μακαριάδης
Σοφία Μαντζανίδου
Ελισάβετ Κρητικού
Ρίτσα Καπούνη
Φωτεινή Στρατήγη
Ράνια Πανταζή
Μαρία Γεωργίου
Σπυριδούλα Πυρπίλη
Χριστίνα Σωτηριάδου
Στυλιανή Θάνου
Αντωνία Θωμάκου
Κωνσταντίνα Καρύδα
Γεράσιμος Γεωργαλής
Βασίλειος Παναγιωτίδης
Ειρήνη Μπακοστέργιου
Σμαρώ Οικονόμου
Αικατερίνη Γκίκα
Σπύρος Παπαδόπουλος

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι