• 16 Ιανουαρίου, 2021

Δήμητρα Τζια: Το νόημα των… απειλών Ερντογάν

 

Της Δήμητρας Τζια

Διεθνολόγος
 

Η Τουρκία θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. Είναι, σε κάθε περίπτωση, η απειλή που ανακοίνωσε την Κυριακή 4 Αυγούστου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε τη Ρωσία, που υποστηρίζει τον πρόεδρο του Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, καθώς και τις ΗΠΑ, οι οποίες βασίστηκαν στους Κούρδους να πολεμήσουν το ISIS, για την επικείμενη επίθεση.

Από την πρώτη επίθεση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει την εξάλειψη των κουρδικών δυνάμεων εκεί την σχεδόν αποκλειστική βάση της συριακής πολιτικής του.

Η Άγκυρα αρνείται να δει τους Κούρδους μαχητές να καθορίσουν κατά μήκος των συνόρων τους ένα «μίνι» κράτος, το οποίο θα ολοκληρώσει τη διεθνή νομιμότητά τους και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για επίθεση στην τουρκική επικράτεια.

Δύο εμπόδια καθυστερούν μέχρι τώρα το έργο του προέδρου Ερντογάν. Πρώτον, πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τη Μόσχα, την κύρια υποστήριξη του συριακού καθεστώτος. Δεύτερο εμπόδιο, οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται στο πεδίο από τη Δύση, κυρίως αμερικανούς στρατιωτικούς, των οποίων η ασφάλεια θα απειληθεί σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης.

Για να αποφευχθεί αυτό, η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διαπραγματεύονται εδώ και μήνες για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» που θα απομακρύνει τους Κουρδικούς μαχητές από τα τουρκικά σύνορα.

Οι απειλές του Ερντογάν είναι ένας τρόπος να ασκήσουν πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μια αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται σήμερα στη Άγκυρα με σκοπό την προώθηση των διαπραγματεύσεων.

Δήμητρα Τζια

Δήμητρα Τζια

Διαβάστε Ακόμα...