Δήμητρα Τζια: ΗΠΑ-Κίνα:Συμφωνία ή νέος εμπορικός πόλεμος;


 
Γράφει η Δήμητρα Τζια
 

Ο Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή την αύξηση των τελωνειακών δασμών σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια των κινεζικών εισαγωγών, προειδοποιώντας το Πεκίνο λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον οι οποίες παρουσιάζονται ως το τελικό στάδιο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ή ενός εκ νέου εμπορικού πολέμου.

Για να αυξήσει την πίεση στην Κίνα και να την αναγκάσει να δεχθεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump επανέλαβε επίσης την απειλή φορολόγησης όλων των κινεζικών εισαγωγών (539,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018). “Για 10 μήνες, η Κίνα έχει καταβάλει τελωνειακούς δασμούς 25% στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια (τεχνολογικών) αγαθών και 10% στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για τα υπόλοιπα αγαθά”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

“Το 10% θα αυξηθεί στο 25% την Παρασκευή”, δήλωσε, δικαιολογώντας το μέτρο αυτό από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει στις αρχές Δεκεμβρίου να αναστείλει την αύξηση των φόρων αυτών, λόγω της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα ως «γόνιμη» με μεγάλες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να ακυρώσει τις συνομιλίες

“Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα κινείται προς τα εμπρός, αλλά πολύ αργά, καθώς προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν. Όχι! “, πρόσθεσε ο Donald Trump στο Twitter. Μια ανακοίνωση που εξέπληξε τους κινέζους εκπροσώπους, οι οποίοι αναρωτιούνται τώρα για το εξέλιξη των συζητήσεων που προγραμματίζονται αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Wall Street Journal, το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης των διαπραγματεύσεων.

Ο Trump έχει εξισορροπήσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και έχει μειώσει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα (378.730 εκατομμύρια δολάρια το 2018, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών). Εκτός από το περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα αμερικανικά προϊόντα, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, καταργώντας την αναγκαστική μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή επιδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις.

Με σκοπό να ασκήσει πίεση στον συνεργάτη του, δήλωσε τον εμπορικό πόλεμο δασμών ως «τιμωρία» με πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών. Ο οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μια “μειωμένη” εμπορική συμφωνία. Όμως, η αμερικανική κυβέρνησή προειδοποίησε τον Πρόεδρο πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.

Με αυτόν τον τύπο απειλής, υπάρχει μικρή πιθανότητα ότι ο κινέζος Αντιπρόεδρος Liu He να επιθυμεί επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, έγραψε το πρωί της Δευτέρας η αρθρογράφος της κινεζικής Global Times, Huanqiu Shibao.

Η ανακοίνωση του Donald Trump παρομοιάζεται ως τζόγος στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας. Ακόμα, τα λόγια του Donald Trump εδώ έχουν χαρακτηριστεί ως ψυχρό ντους.

Μετά τις διακοπές της 1ης Μαΐου, το χρηματιστήριο του Shenzhen υποχώρησε 4% στο άνοιγμα του και – 5% στη Σαγκάη το μεσημέρι. Η αισιοδοξία αυτών των τελευταίων ημερών είναι σαφώς μειωμένη.

Στον δέκατο γύρο συνομιλιών στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι πρότειναν να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας σχεδίαζε ακόμη να φέρει μαζί του μια αντιπροσωπεία περίπου 100 ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κομμουνιστικό καθεστώς που έχει επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και δεν θέλει να διαπραγματευτεί με ένα «μαχαίρι κάτω από το λαιμό» θα αναβάλει τις διαδικασίες μετά την κίνηση του Trump; Σημάδι της αμηχανίας των αρχών, οι Κινέζοι αξιωματούχοι και ο κρατικός τύπος δεν αντέδρασαν τη Δευτέρα το πρωί στο tweet του αμερικανικού προέδρου.

Best Of

Ο Χάρης Ρώμας ανοίγει περπατησιά για τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το όνομα του Χάρη Ρώμα αρχίζει και...

Η ευρωπαϊκή αύρα που φέρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Δημήτρης...

Φ. Κρανιδιώτης: Φτάνουν πια οι ενοχές

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Χθες έγιναν δύο χυδαιότητες. Κατά...

Κικίλιας: Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις

«Όταν μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο μοχλό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δειλός, μοιραίος και άβουλος. Ο σχολιαστής κάθε τραγωδίας της (δικής του) Αμερικής

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Πάλι διαπιστώσεις εκ των υστέρων. Πάλι... σχολιασμός...

Το ξέσπασμα των Ομπάμα για την κατάργηση του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τώρα είναι αργά, και το καταλαβαίνουν και...

Τι ντροπή, Θεέ μου… Στη μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τόση πρόοδος χαμένη... Μισός αιώνας, και βάλε....

Ο Χάρης Ρώμας ανοίγει περπατησιά για τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το όνομα του Χάρη Ρώμα αρχίζει και...

Η ευρωπαϊκή αύρα που φέρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Δημήτρης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δειλός, μοιραίος και άβουλος. Ο σχολιαστής κάθε τραγωδίας της (δικής του) Αμερικής

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Πάλι διαπιστώσεις εκ των υστέρων. Πάλι... σχολιασμός στα όρια του επικηδείου. Πάλι τα ίδια... Ο Τζο Μπάιντεν, βγαλμένος από τους "Μοιραίους" του...

Το ξέσπασμα των Ομπάμα για την κατάργηση του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τώρα είναι αργά, και το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα ωστόσο, δίνουν τη μάχη τους, μέσω των...

Τι ντροπή, Θεέ μου… Στη μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τόση πρόοδος χαμένη... Μισός αιώνας, και βάλε. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην...