• 26 Φεβρουαρίου, 2020

Δάφνη Γρηγοριάδη: Πώς η μείωση των συντάξεων θα επηρεάσει το 40% του πληθυσμού


 
Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη
Η Δάφνη Γρηγοριάδη, με σπουδές σε Φιλοσοφία και Οικονομικά ειδικεύεται στο Finance και είναι στέλεχος Ναυτιλιακής. Διαθέτει εμπειρία στο Commercial Banking και υπήρξε Manager σε Τουριστική εταιρεία. Κάνει οικονομικές αναλύσεις και προβλέψεις της αγοράς μέσα από δημοσιογραφικά άρθρα, επιστημονικές δημοσιεύσεις καθώς και τηλεοπτικές εμφανίσεις.
 
Η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, φέρνει τις συντάξεις στο μικροσκόπιο.
Με αφορμή την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και το πέρασμα από την μνημονιακή εποχή στην ενισχυμένη εποπτεία, “πέφτει” ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το φλέγον ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων που κανονικά έχει δρομολογηθεί να τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2019.
Η Κομισιόν φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για “πάγωμα” των περικοπών ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθεί άμεσα η απόφαση, τουλάχιστον πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019.
Την ίδια ώρα ο Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM κρούει στην χώρα μας προειδοποιητικό καμπανάκι πως αν τα μέτρα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε, είναι πιθανό να σταματήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αναμφίβολα η περικοπή των συντάξεων θα εξουθενώσει ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους όμως η αναστάτωση που θα προκληθεί είναι πολύ πιο βαθιά από όσο νομίζουμε.
Το 40% του πληθυσμού της χώρας ζεί από αυτές τις συντάξεις, διότι 1/2 ενεργούς πολίτες (δηλαδή μη συνταξιούχους) δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εξ ολοκλήρου από το εισόδημα τους, με αποτέλεσμα να δέχονται συνεισφορά από τα μέλη της οικογένειας τους που έχουν συνταξιοδοτηθεί (γονείς , παππούδες).
Αν οι περικοπές ύψους 3,4 δισ. ευρώ τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος τότε μπορούμε να κάνουμε την πρόβλεψη πως η εγχώρια κατανάλωση άνω του 40 % του πληθυσμού μας αναμένεται να μειωθεί. Γεγονός άκρως ριψοκίνδυνο για την πραγματική οικονομία.
Όσο συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο πώς να εισπράξουμε χρήμα και όχι στο πώς θα παράξουμε, θα παραμείνουμε δέσμιοι της λιτότητας.

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...