Γ. Χαρβαλιάς: Το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον Τσίπρα


 
Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς
Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Για να τελειώνουμε μια και καλή με τα καλαμπούρια και τις ονειροφαντασιώσεις: Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, τα σενάρια με τις διαφορές των «20 μονάδων και βάλε…» στην απόσταση ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ. απλούστατα δεν υπάρχουν. Τα βλέπουν μόνο τα σαΐνια που βγάζουν βόλτα τον Κυριάκο στην Κυψέλη. Αντε και ο έγκυρος σχολιογράφος με τις… άχαστες προβλέψεις στα τηλεπαράθυρα του Mega, που τα έβαλε στην αρχή της εβδομάδας με τους… νορμάλ δημοσκόπους επειδή τοποθετούν την ψαλίδα σε μονοψήφιο αριθμό και δεν συμμερίζονται τις μετρήσεις κάποιων «αιρετικών» που δεν μπορούν να δουν την…τύφλα τους στα exit polls, αλλά βλέπουν «γαλάζιο» περίπατο με double score!
Αν θέλουμε απλώς να βαυκαλιζόμαστε, υπάρχουν κι άλλες εκλογικές…προγνώσεις καφενείου από κάποιους που, όπως ο Πάγκαλος, θέλουν να δουν τον Τσίπρα κρεμασμένο στο Σύνταγμα. Και δεν είναι λίγοι. Ούτε τους κρίνω. Αλλά με το θυμικό δεν γίνονται επιστημονικές προβλέψεις. Ούτε με ευσεβείς πόθους και βασκανίες. Εχουν που έχουν τα προβλήματά τους για μία σειρά λόγων τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, αν τις αφήσουμε να κυριευτούν κι από πολιτικά συναισθήματα, ζήτω που καήκαμε.
Η πραγματικότητα στην οποία συγκλίνουν όλοι οι κανονικοί δημοσκόποι (ακόμη κι αυτός με το σπινθηροβόλο βλέμμα, που μας κοίμιζε τις Δευτέρες στο Mega και σήμερα κατοικοεδρεύει στην Πειραιώς ως παρακοιμώμενος του Κυριάκου) είναι ότι η σημερινή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. κινείται πέριξ των 8-10 μονάδων. Αυτή θα ήταν δηλαδή, αν οι εκλογές γίνονταν ξαφνικά αύριο, χωρίς προεκλογική περίοδο με ένταση και πάθος, λογιών λογιών φασούλια, σκάνδαλα και μοιραίες συγκρίσεις στο τηλεοπτικό γυαλί. Αρα μιλάμε για μια «φωτογραφία στιγμής», που σίγουρα δεν βολεύει το κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, κάθε γκάφα της Ν.Δ. στην προεκλογική περίοδο, π.χ. Αννούλα Διαμαντοπούλου στο Επικρατείας, θα κλείνει την ψαλίδα.
Επιπλέον, η σημερινή διαφορά προκύπτει χωρίς αναγωγή στους αναποφάσιστους. Με την αναγωγή οι μετρήσεις τείνουν να δώσουν ένα μικρό ακόμη άνοιγμα της ψαλίδας, βάσει αναλογικότητας υπέρ του πρώτου, αλλά και οι ίδιοι οι δημοσκόποι ξέρουν ότι το θεώρημα αυτό μπορεί να μην επαληθευτεί. Ισως να γυρίσει και μπούμερανγκ. Γιατί η Ν.Δ. έχει «πλαφονάρει» σε ποσοστό συσπείρωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σκορποχώρι. Μόνο που η συντριπτική πλειονότητα των αναποφάσιστων προέρχεται από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, έτσι και επαναπατρισθούν, θα ροκανίσουν τη διαφορά στο μισό.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον Τσίπρα. Από τον χρόνο στον οποίο θα αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες και από το αν θα έχει επιχειρήσει πριν να φέρει στη Βουλή την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αν θελήσει να κινηθεί σε μια μακιαβελική λογική, πηγαίνοντας γρήγορα σε «τετραπλές κάλπες εκλογικού χάους» και αφήνοντας την καυτή πατάτα του Μακεδονικού για τον επόμενο, όλα είναι ανοιχτά. Οχι για να ανατραπεί η πρωτιά, όπως διατείνονται κάτι άλλοι φαντασιόπληκτοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να καταγάγει μία πύρρειο νίκη η Νέα Δημοκρατία, που δεν θα δημιουργήσει καμία προϋπόθεση αυτοδυναμίας και θα θέσει εν αμφιβόλω την προοπτική οποιασδήποτε κυβερνητικής βιωσιμότητας. Κατ’ επέκτασιν δε και την ικανότητα του Κυριάκου να αποτελεί αρχηγό κόμματος εξουσίας.
Το σενάριο του «χάους» θέλει τον Τσίπρα να συγχρονίζει τις εθνικές εκλογές με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών, όταν θα τρέχουν όλοι για τα δημαρχιλίκια και θα έχουν βγει μαχαίρια στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη αποχή (που συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο στην περίπτωση που κινητοποιηθούν εκλογικά μικρότερες ηλικίες) και γενικώς πολυδιάσπαση δυνάμεων στον εκλογικό αγώνα, αλλά και άμβλυνση εντυπώσεων από τον κεντρικό πολιτικό στίβο, καθώς το ενδιαφέρον θα διαχέεται και στις μεγάλες πόλεις ή περιφέρειες.
Αν, βεβαίως, ο Τσίπρας παρασυρθεί από τις εισηγήσεις κάποιων βολεμένων αυλικών του και μεταθέσει τις εκλογές για τον Οκτώβριο, έχοντας μία ήττα Ευρωεκλογών στην πλάτη του και το όνειδος της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, θα πρέπει ο Κυριάκος να ανάψει μια λαμπάδα στο μπόι του.
Η νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, κυρίως όμως η έκτασή της, εξαρτάται άμεσα από τα πιθανά λάθη στρατηγικής του Τσίπρα. Και λιγότερο από τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου, που, ούτως ή άλλως, δεν κάνουν το «γαλάζιο» κομματικό ακροατήριο να σκιρτά από χαρά… Αυτή είναι η ψυχρή και αντικειμενική αλήθεια και όχι η πρόβλεψη ότι, βρέξει χιονίσει, ο Τσίπρας θα πάει σπίτι του και ο Κυριάκος στο Μαξίμου…

Best Of

Γιάννης Γκίκας: Εκείνοι που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πρόοδο του Αιγάλεω

Του Λάζαρου Καλλανιώτη   Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας έκανε την...

Ντόρα Βυζοβίτου: Η ουσία της πολιτικής είναι οι άνθρωποι

Γράφει η Ντόρα Βυζοβίτου Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία" Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων,...

Η Χριστίνα Κεφαλογιάννη δίπλα (και) στους ανθρώπους της αγοράς

Του Λάζαρου Καλιανιώτη   Δίπλα και στους ανθρώπους της αγοράς βρέθηκε...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ευρεία ανάπτυξη του τουρισμού, μέσα από συντονισμένες δράσεις με τις Περιφέρειες

Η ευρεία ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού μέσα από συνεργασία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τέσσερις μέρες απομένουν για το Panik Concert 2023 xopaponline.gr

 Πώς θα διεκδικήσετε προσκλήσεις   Το opaponline.gr σε στέλνει στο μεγαλύτερο...

Πώς θα πληρώσετε τις φορο-υποχρεώσεις που λήγουν

 Άμεση εξυπηρέτηση σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ σε όλη την...

Γιάννης Γκίκας: Εκείνοι που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πρόοδο του Αιγάλεω

Του Λάζαρου Καλλανιώτη   Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας έκανε την...

Ντόρα Βυζοβίτου: Η ουσία της πολιτικής είναι οι άνθρωποι

Γράφει η Ντόρα Βυζοβίτου Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία" Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων,...

Η Χριστίνα Κεφαλογιάννη δίπλα (και) στους ανθρώπους της αγοράς

Του Λάζαρου Καλιανιώτη   Δίπλα και στους ανθρώπους της αγοράς βρέθηκε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τέσσερις μέρες απομένουν για το Panik Concert 2023 xopaponline.gr

 Πώς θα διεκδικήσετε προσκλήσεις   Το opaponline.gr σε στέλνει στο μεγαλύτερο μουσικό live της χρονιάς     Μόλις τέσσερα 24ωρα απομένουν για το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χρονιάς, τοPanik...

Πώς θα πληρώσετε τις φορο-υποχρεώσεις που λήγουν

 Άμεση εξυπηρέτηση σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα    Η προθεσμία για την πληρωμή των δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ λήγει αύριο, Παρασκευή 29...

Γιάννης Γκίκας: Εκείνοι που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πρόοδο του Αιγάλεω

Του Λάζαρου Καλλανιώτη   Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media: Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε η τελετή...