Γ. Χαρβαλιάς: Οι ξένοι θα επιλέξουν σε ποιον θα πέσει ο κλήρος της "δημοσιονομικής βόμβας"


 
Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς
Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Το απίστευτο αλαλούμ με τις περικοπές μισθών και συντάξεων που κρίνονται κατόπιν εορτής αντισυνταγματικές, δημιουργώντας αναδρομικές αξιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τους θιγόμενους, καταδεικνύει την απίστευτη προχειρότητα, ελαφρότητα και αναλγησία με τις οποίες νομοθετήθηκαν και εγκρίθηκαν από το κοινοβουλευτικό σώμα κοινωνικές αγριότητες στον βωμό των «μεταρρυθμίσεων».
Ηταν τέτοια η αγωνία των μνημονιακών κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τους δανειστές που τις ανάγκαζε να επιβάλλουν με νομοθετικές ρυθμίσεις-εξπρές ακραίες αντεργατικές επινοήσεις και βάναυσες στερήσεις εισοδημάτων, που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν στρατιωτικό νόμο… Τα απίθανα αυτά νομοθετήματα, που πολύ συχνά υπαγορεύονταν με «mails» από τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, δεν έμπαιναν καν σε διαδικασία διερεύνησης ως προς την αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων και εγκρίνονταν από ισχνές πλειοψηφίες «προθύμων» της Βουλής, οι οποίοι σπάνια διάβαζαν αυτά που ψήφιζαν.
Σήμερα, πέντε, έξι, ακόμη και εννιά χρόνια μετά, έρχονται δικαστές που κρίνουν τις εμπνευσμένες αυτές «μεταρρυθμίσεις» παράνομες μαζί με κύματα ομαδικών αγωγών προς το Δημόσιο που πράγματι συνιστούν δημοσιονομική «βόμβα». Μέσα από μία ατέρμονη, αντιφατική, ακόμη και αλληλοαναιρούμενη δικαστική διαδικασία ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις για όλες αυτές τις νομικές αξιώσεις μισθωτών και συνταξιούχων. Και ασφαλώς ουδείς μπορεί να μαντέψει πώς το κράτος θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, στην περίπτωση που κληθεί να επιστρέψει τέτοια ποσά και μάλιστα αναδρομικά.
Πληρώνουμε, λοιπόν, πολιτικούς που φτιάχνουν νομοθετήματα στο πόδι καθ’ υπαγόρευσιν ξένων εντολέων, βουλευτές ασυνείδητους που ψηφίζουν αντισυνταγματικά τερατουργήματα και ανώτατους δικαστές που στηρίζουν την ιεραρχική εξέλιξή τους σε κομματικές προτιμήσεις, αλλά αποφεύγουν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πουν στους πολιτικούς: «Ρε, τι κάνετε εκεί; Θα εκπέσουν αυτά που νομοθετείτε και θα τρέχουμε…».
Και όλα αυτά με έναν ρυθμό απόδοσης στην απονομή Δικαιοσύνης πραγματικά απελπιστικό. Καθυστερήσεις τραγικές, ασύλληπτες, με ένα ατελείωτο χαρτοβασίλειο, νταλίκες να μεταφέρουν τους φακέλους με τις δικογραφίες και δικαστικούς λειτουργούς μπαϊλντισμένους, κακοπληρωμένους και εν τέλει αδιάφορους.
Το έχω ξαναγράψει και το πιστεύω ακράδαντα. Αν οι δανειστές ενδιαφέρονταν έστω και στο ελάχιστο για την προκοπή αυτής της χώρας θα ξεκινούσαν τη «μεταρρύθμιση» από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ομως, το βέβαιο είναι ότι δεν δίνουν δεκάρα. Θέλουν την ελληνική Δημόσια Διοίκηση οπισθοδρομική και αργοκίνητη, διεφθαρμένη σε όλες τις βαθμίδες και εν τέλει απόλυτα χειραγωγήσιμη για να εξυπηρετεί τις δικές τους επιδιώξεις. Οι ξένοι θα επιλέξουν λοιπόν σε ποιον θα πέσει ο κλήρος της «δημοσιονομικής βόμβας» και μαζί με αυτόν ο επόμενος μνημονιακός… κορσές.

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το ρίσκο δεύτερων εκλογών μετά τις Πανελλήνιες

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Με τη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη,...

Μανώλης Κοττάκης: Οι μεγάλες αλλαγές κυοφορούνται μέσα στη σιωπή

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Δεν θυμάμαι πού το διάβασα,...

Αντώνης Καρακούσης: Δεν ταιριάζουν δογματικού ή συναισθηματικού τύπου προσεγγίσεις στην οικονομία

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης Πηγή: Το Βήμα   Οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών...

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το ρίσκο δεύτερων εκλογών μετά τις Πανελλήνιες

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Με τη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, όσο μπορούσε, το πολιτικό σκηνικό, σε επίπεδο... χρονοδιαγράμματος, με την...

Μανώλης Κοττάκης: Οι μεγάλες αλλαγές κυοφορούνται μέσα στη σιωπή

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Δεν θυμάμαι πού το διάβασα, αλλά ισχύει απολύτως: Οι μεγάλες αλλαγές κυοφορούνται μέσα στη σιωπή. Πριν γίνουν δρόμος, πανό, τάση στο...

Αντώνης Καρακούσης: Δεν ταιριάζουν δογματικού ή συναισθηματικού τύπου προσεγγίσεις στην οικονομία

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης Πηγή: Το Βήμα   Οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών διδάσκονται ότι στην Οικονομία, όπως και σε όλες τις κοινωνικές επιστήμες, δεν υφίστανται αξιώματα ,ούτε δόγματα....