Γ. Χαρβαλιάς: Αν υπήρχαν ελληνικές κυβερνήσεις που πραγματικά σέβονταν τον εαυτό τους…

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Πηγή: newsbreak.gr

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ξαφνική αφύπνιση της ελληνικής διπλωματίας, που τόσο καιρό σιγούσε, προέκυψε επειδή το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» και η αρμάδα που το συνοδεύει «πάτησαν» τα 12 μίλια. Και πιθανότατα έπεται συνέχεια.

Η Αθήνα ζητάει εκ των υστέρων αυτά που έπρεπε να έχει απαιτήσει στην Πρόσφατη Σύνοδο κορυφής με επίκληση βέτο. Και με τον τρόπο που τα ζητάει είναι βέβαιο ότι δεν θα πάρει τίποτα.

Υπό το φως της συνεχιζόμενης πολύμηνης αδράνειας και της ουσιαστικής αφωνίας στις συνόδους κορυφής, ακόμη και οι πιο εύλογες απαιτήσεις φαίνονται μαξιμαλιστικές κορόνες από ένα κράτος σε πανικό που προσπαθεί να περισώσει με διπλωματικές εκκλήσεις την κουρελιασμένη του κυριαρχία, αφού δεν είναι αποφασισμένο να πατήσει τη σκανδάλη.

Η αναστολή της τελωνειακής ένωσης, που θα είχε έναν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στην Τουρκία, μπορούσε ίσως να έχει μία καλύτερη τύχη αν ετίθετο σε επίπεδο πρωθυπουργού (όχι υπουργού Εξωτερικών!) και μόνον υπό τη μορφή αξίωσης περισσότερων των δύο (Ελλάδα – Κύπρος) χωρών, σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής με αυτή την ατζέντα. Υπάρχουν κράτη, όπως η Αυστρία, που δυνητικά θα υποστήριζαν αυτό το μέτρο και κάποιες αλληλέγγυες συντηρητικές φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως του Γερμανού επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Αυτό βεβαίως θα είχε ως προϋπόθεση μια σοβαρή προετοιμασία και την άσκηση διπλωματίας πυγμής σε επίπεδο κορυφής από τον πρωθυπουργό. Όχι σπασμωδικές ενέργειες, όπως επιστολές του υπουργού Εξωτερικών σε ομολόγους του και σε μέλη της Κομισιόν.

Βεβαίως, το αίτημα δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει αφού θα προσέκρουε στις κάθετες αντιρρήσεις του Βερολίνου και πολλών άλλων χωρών που προσχηματικά ή μη θα πρότασσαν τον φόβο τουρκικών αντιποίνων στο Μεταναστευτικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα έθετε μία υποθήκη για να ξανασυζητηθεί στο μέλλον.

Η δεύτερη ελληνική αξίωση για επιβολή «εμπάργκο όπλων» στην Τουρκία κινείται στη σφαίρα της φαιδρότητας και δεν έχει καμία ελπίδα να τεθεί, έστω και ως υπόθεση εργασίας, ειδικότερα μάλιστα για ήδη συμφωνημένες παραγγελίες. Είναι τόσο αφελής όσο και η παράκληση στο ΝΑΤΟ να… μαλώσει την Τουρκία.

Αν υπήρχαν ελληνικές κυβερνήσεις που πραγματικά σέβονταν τον εαυτό τους και είχαν τη βούληση να παρεμποδίσουν την αγορά από τη γειτονική χώρα ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων, θα είχαν φροντίσει να συνοδεύσουν τις δικές μας αμυντικές προμήθειες με μία ρήτρα περί «μη πώλησης» αντίστοιχων μονάδων στην Τουρκία για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό είναι και λογικό και εφικτό. Και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εμάς, όχι από τρίτους. Θέλετε να αγοράσουμε τα όπλα σας; Υποχρεωτική προϋπόθεση η ρήτρα εξαίρεσης πώλησης ανάλογων συστημάτων στην Τουρκία.

Είναι πολύ απλά τα πράγματα όταν γίνονται με αποφασιστικότητα, έστω και μονομερώς. Το να ζητάμε γενικό εμπάργκο εξοπλισμών στην Τουρκία προκαλεί μόνο χαμόγελα συγκατάβασης στους Ευρωπαίους… Το ίδιο μάλλον και στον Ερντογάν.

Best Of

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Τσίπρας: Με το καθεστώς Μητσοτάκη, η διαφθορά έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε...

Ευτυχία Κοκκίνη: Για την πατρίδα

Της Ευτυχίας Χ. Κοκκίνη Με το άρθρο μου αυτό τείνω...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη για την Ιστορία που μας… προειδοποιεί για το μέλλον

Του Μανώλη Κομνηνού Η καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπότσιου ήταν καλεσμένη του Μάνου Οικονομίδη, στην εκπομπή "Ήπιος Λόγος" του...

Κάθε 100 χρόνια… και κάτι. Προσοχή στα μαιευτήρια (για έναν νέο Ανδρέα)

    Της Μαρίκας Λυσιάνθη Το σχετικό σκηνικό το ζούμε συνήθως κάθε Πρωτοχρονιά. Τα ΜΜΕ κάνουν... ουρά στα μαιευτήρια, για το "πρώτο παιδί της νέας χρονιάς", όπως ακριβώς...

Ελένη Κρικέλη: Το σημείο αναφοράς

Της Ελένης Κρικέλη Συγγραφέας   Το ονομα σου, Οποιο και αν ειναι, ειτε αρχίζει με Α, ειτε με Β, ειτε με Γαμα, δεν εχει σημασια. Ειναι το ονομα σου...