Γ. Σιούτζος: Τι αφήγημα θα επιλέξουν τα κόμματα


 
Γράφει ο Γιώργος Σιούτζος
Business Analyst
 
 
 
Βρισκόμαστε εν μέσω ενός νεφελώδους πολιτικού σκηνικού. Η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει περάσει ανεπίστρεπτη και ο συμβιβασμός και η πλήρης ευθυγράμμιση με τους πιστωτές τον έκανε να χάσει κάθε διαφορετικότητα που προσπαθούσε να επιτύχει μέσω ενός αφηγήματος σύγκρουσης. Στην αντίληψη του εκλογικού σώματος δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ως προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου όσο αφορά τον χειρισμό των σχέσεων με τους ξένους εταίρους μας. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά πως η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο από εωτερικές μικρές ενέργειες και φιλοσοφίες διοίκησης και όχι από μία τεκτονική αλλαγή της σχέσης εξάρτησης που υπάρχει με τον έξω κόσμο.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα οι ξένοι και να αλλάξει έστω και λίγο τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Το αφήγημα αυτό έληξε άδοξα. Οι πολίτες ποια αντιλαμβανόμενοι πως δεν μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος και το σύστημα δουλεύει αναζητούν ανάσα σε μικρές πρακτικές και καθημερινές μεταρρυθμίσεις με άμεσο αντίκτυπο. Και αυτές φαίνεται να τις προσφέρει τη δεδομένη στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης με μία συγκροτημένη σειρά βημάτων που προτείνει και που φαίνονται αρκετά ρεαλιστικά και επιτεύξιμα σε σχέση με ιστορικές αναγγελίες αλλαγής ολόκληρου του τρόπου λειτουργίας του συστήματος.
Με έναυσμα τις ερχόμενες ευρωεκλογές και την διαμόρφωση του σκηνικού για τις διεθνείς σχέσεις, οι εθνικές εκλογές πιστεύω θα έχουν ως αφήγημα όρους και μεταρρυθμίσεις πρακτικά εκφρασμένους και ένα πλαίσιο αλλαγής που αναγνωρίζει, κατανοεί και αποδέχεται το πλαίσιο λειτουργίας ενός ευρύτερου συστήματος. Οι βαρύγδουπες και ριζοσπαστικές εξαγγελίες για ολοκληρωτικές αλλαγές σε εγκαθιδρυμένες πρακτικές δεν θα έχουν αντίκρισμα.
Ένα μεγάλο στοίχημα στο δρόμο προς τις κάλπες είναι η άμβλυνση της πολιτικής αλλοτρίωσης. Η αποξένωση, η αδιαφορία και η αίσθηση του ατόμου ότι η συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι δεν μετρά μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με ολοκληρωμένες προτάσεις πρακτικής απόχρωσης που να είναι ρεαλιστικά αισιόδοξες και να μην έχουν την μορφή άκριτων πολιτικών προεκλογικών δώρων και ανεδαφικών υποσχέσεων. Οι κυβερνώντες και η αξιωματική αντιπολίτευση με το πολιτικό αφήγημα που θα επιλέξουν μπορούν σιγά-σιγά να κερδίσουν την χαμένη μερίδα του κόσμου
Χρειαζόμαστε ποιο πολύ από ποτέ ένα στρατηγικό σχέδιο, ρεαλιστικό και συνετό, που μπορεί να μας κάνει να ελπίζουμε πώς εμείς πέρα από τους ξένους εταίρους έχουμε μία εικόνα για το πού θέλουμε να πάμε και πώς φιλοδοξούμε να είμαστε. Η πραγματική ελπίδα δεν μπορεί να έρθει από προγράμματα Θεσσαλονίκης αλλά από συναινετικά σχέδια στα οποία θα υπάρχει δέσμευση και σεβασμός από όποιον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Παρόλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω σχετικά με τα σχέδια η ώριμη προσέγγιση από όλες τις δυνάμεις και η αντίληψη της αναγκαιότητας μπορεί να υποσχεθεί καλύτερες μέρες.

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι