Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη εξουσία στους πολίτες


 
Ελληνική μετάφραση του άρθρου-παρέμβαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην ευρωπαϊκή έκδοση του POLITICO:
 
Τίτλος: «Ας επιλέξουν οι πολίτες τον σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
«Μία ανοιχτή ψηφοφορία θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, δίνοντας στους Ευρωπαίους το δικαίωμα και τη δύναμη να αποφασίσουν»
 
Εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, ας μη χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία να εντάξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στη δημοκρατική διαδικασία.
Αντί να επιλέξουμε τον υποψήφιο μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από αδιαφανείς κομματικούς μηχανισμούς, ας μετατρέψουμε τη διαδικασία επιλογής – όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα το 2004 – σε προκριματικές με ευρεία συμμετοχή.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες της ΕΕ να επιλέξουν τους ηγέτες τους σε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προκαλούσε μια δυναμική συζήτηση σε όλα τα κράτη-μέλη και θα αντέκρουε τα επιχειρήματα των λαϊκιστών ότι το σύστημα μας είναι αντιδημοκρατικό.
Στις Ευρωεκλογές του 2014, εμείς οι σοσιαλιστές, συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε στη λεγόμενη διαδικασία των Spitzekandidat όπου κάθε πολιτική οικογένεια στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει έναν δικό της υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής.
Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα που δημιούργησε προηγούμενο από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σεβάστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας και συμφώνησε να τοποθετήσει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ – τον Spitzenkandidat του κόμματος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις Ευρωεκλογές – στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής.
Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μπορεί και πρέπει να ανοίξει τη διαδικασία για την επιλογή του δικού του Spitzenkandidat υιοθετώντας προκριματικές με συμμετοχή και ψηφοφορία όλων των μελών και των φίλων των εθνικών μας κομμάτων.
Είναι ώρα να γίνουμε πιο τολμηροί! Η διαδικασία του Spitzenkandidat αποτελεί από μόνη της μια αναγνώριση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μεγαλύτερη εξουσία στους πολίτες. Αλλά έχει νόημα, μόνο συνδυαζόμενη με δημοκρατικές διαδικασίες στα ίδια τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν.
Έτσι μπορούμε εμείς οι δημοκράτες σοσιαλιστές να κάνουμε τη διαφορά!

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το...

Μανώλης Κοττάκης: Το διακύβευμα της διατήρησης της εξουσίας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Εικαστικά, η σκηνοθεσία της συνέντευξης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μια “κουτσή πάπια” στις Βρυξέλλες, σαν… βρεγμένη γάτα

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Απολαυστικός ο φωτογράφος του περιοδικού "Politico", στην αποτύπωση της άφιξης του Εμμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο...

Από την Καϊλή, στον Λοβέρδο. Οι “εχθροί εντός των τειχών” για το ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Για (σχετικά) νέος άνθρωπος, τουλάχιστον από εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδεικνύει δραματικά αργά αντανακλαστικά. Άργησε να βγάλει στο...

Το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνούσε σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό… τη Ντόρα

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα πολιτικά παρασκήνια, τα σενάρια για το πολιτικό πρόσωπο που θα πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας του...