Γ. Παπακώστας: Τότε που ο καπιταλισμός… “την άκουσε” για τα καλά

Του Γιώργου Παπακώστα

Δημοσιογράφος

 

Από τον Οκτώβριο του 2018 που νομιμοποιήθηκε η χρήση κάνναβης στον Καναδά, οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα γνώρισαν δραματική αύξηση. Πολλές εταιρίες δημιουργήθηκαν και πολλοί επενδυτές πίστεψαν πως η κερδοφορία ήταν απλώς θέμα χρόνου. Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο κερδοφορία δεν έχουν δει, αλλά η πορεία των πραγμάτων δείχνει ακριβώς ανάποδη κατεύθυνση.

Ένας λόγος είναι πως οι προβλέψεις σχετικά με την δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Οι εταιρίες έδιναν μια παραπλανητική εικόνα στους επενδυτές και πολύ σύντομα αποδείχθηκε η σκληρή αλήθεια. Επίσης δεν υπάρχουν πολλά νόμιμα σημεία πώλησης στη χώρα, ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αγοραστών και έτσι οι πωλήσεις παραμένουν στάσιμες.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα αποδείχθηκε η ποιότητα και η τιμή του προϊόντος. Οι έμπειροι χρήστες πολύ γρήγορα αντιλήφθηκαν πως η νόμιμη κάνναβη ήταν πολύ ακριβή (και λόγω της  φορολογίας) και πολύ κακής ποιότητας. Φυσικά τα νέα δεν άργησαν να μεταδοθούν ταχύτατα  στην κοινότητα τους. Έτσι επέστρεψαν στην παλιά, γνώριμη, παράνομη αγορά για να ικανοποιήσουν τις υψηλές απαιτήσεις και την τσέπη τους ταυτόχρονα. Ήδη σε έρευνα της καναδικής κυβέρνησης διαπιστώθηκε πως το 40% των χρηστών κάνναβης ψωνίζει στη μαύρη αγορά και το νούμερο μάλλον είναι μικρότερο από την πραγματικότητα. Σε αυτή τη φάση ο καπιταλισμός, “την άκουσε” για τα καλά…