Γ. Λακόπουλος: Όταν… σου τρέχουν τα σάλια για μια θέση εξουσίας

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

 

Εκτός από «φιλελεύθερος» όπως δηλώνει, είναι και «κεντρώος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Όπως παιανίζει η επικοινωνιακή κομπανία του, με αφορμή την επίσημη περισυλλογή της αποσυνάγωγης-  από το κόμμα που την εξέθρεψε και την εκλογική  της περιφέρεια- Διαμαντοπούλου.

Εξαρτάται. Αν τον κεντρώο τον κάνουν οι υπουργοποιήσεις του Βορίδη και του Άδωνι– που είναι και αντιπρόεδρος στο κόμμα του- και βουλευτές όπως ο Μπογδάνος, ο Κυρανάκης, ο Μαρκόπουλος, ο Πλεύρης -και έτερα άνθη του γαλάζιου κοινοβουλευτικού κήπου, μπορεί να τον πεις κι έτσι: Κεντρώος συλλέκτης ακραίων και μπαταρισμένων.

Μα δεν του δίνουν κεντρώο επίχρισμα όσοι συρρέουν στην αυλή του από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Ούτε οι πρώην Κνίτες και Ρηγάδες που βρίσκονται στη δούλεψή του; Μήπως οι πρώην εφημερίδες της Δημοκρατικής Παράταξης, που τον στηρίζουν;

Το αντίθετο. Οι «θεσιθήρες» -κατά τον χαρακτηρισμό του Γ. Καρελιά στο News247.gr- τον αναδεικνύουν σε αρχιερέα της συναλλαγής -άξιο τέκνο, αξίου πατρός σ’ αυτό το σπορ.

Το δείχνει η σερνάμενη κυβέρνηση -ανεμομαζώματα που σχημάτισε με τους μηδίσαντες άλλων κομμάτων που προσχώρησαν. Στην αυλή του, όχι στο κόμμα της ΝΔ. Ούτε απέξω δεν μπορούν να περάσουν από τις οργανώσεις του συγκεκριμένα πρόσωπα -«πρώτη μούρη στο Καβούρι»- μετά την τυχοδιωκτική  στρατολόγησή τους.

 Πώς διέλυσε το Ποτάμι και η σειρά του Κινάλ

Υπερβολή; Καθόλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που έριξε δίκτυα, με εμφανή πολιτικά ανταλλάγματα, πέρα από τους όμορους προς τη ΝΔ χώρους, όπως συνέβαινε μεταπολιτευτικά με τα κόμματα.

Έκανε «σκάουτιγκ» σε ό,τι περίσσεψε από τον χρεοκοπήσαντα  «εκσυγχρονισμό» και σε μικρότερα κόμματα προσφέροντας «συμβόλαια»   με ρόλους και αξιώματα. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Π.χ. πώς έγινε υπουργός ο Θεοχάρης νομίζετε;

Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης -που θα είχε καλύτερη τύχη στην πολιτική αν δεν  υπέκυπτε στις πιέσεις να λειτουργεί ως δορυφόρος του Μητσοτάκη- αρνήθηκε να καταψηφίσει τις Πρέσπες- με άλλα λόγια: «δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις»- ο Μητσοτάκης τον τιμώρησε με διάλυση του κόμματος του.

Το Ποτάμι απορροφήθηκε -με ορατά οφέλη για τα στελέχη του -από τον Νεομητσοτακισμό. Με λίγες εξαιρέσεις. Όπως ο συνεπής στην πολιτική καταγωγή του Σπύρος Δανέλης, που πήγε, φυσιολογικά, στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Σπύρος Λυκούδης που πήγε στο σπίτι του.

Ήταν μια πρακτική σαν αυτή που στις επιχειρήσεις ονομάζουν «επιθετική εξαγορά» και η εφαρμογή της θα επεκταθεί και στο Κινάλ. Ήδη κυκλοφορεί λίστα -αλλά αναδεικνύονται  συμπεριφορές- εν ενεργεία βουλευτών του, που φέρονται να έχουν διασφαλίσει- ή έτσι νομίζουν -την επιβίωσή τους  μέσω της μητσοτακικής ΝΔ. Πάντως προκαλεί εντύπωση ο υπαινιγμός του Λοβέρδου οτι στην πρόταση Μητσοτάκη για Διαμαντοπούλου συμμετέχει η Φώφη Γεννηματά . Που αντέδρασε μάλλον αμήχανα μιλώντας για <άστοχο χιοίμορ> του… κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου. Τι γίνεται εδώ πέρα;

Τα υπόλοιπα του Σημιτισμού και η ήττα του Βενιζέλου

Οι «σκάουτερς» του Μητσοτάκη έπιασαν επαφή με τον διαλυθέντα «σημιτικό πυρήνα» του «εκσυγχρονισμού» -με τη συνδρομή επιχειρηματικών κέντρων και την επίνευση του Σημίτη. Αμέσως μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία τη ΝΔ, άρχισαν να κυκλοφορούν και τα πρώτα ονόματα.

Κανείς δεντο ξεκαθάρισε. Ο παρασημοφορεμένος πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδης έμεινε ως τις εκλογές στο Κινάλ και την επόμενη πήρε το υπουργείο που κυκλοφορούσε στις ρούγες ότι είχε ήδη συμφωνήσει. Ενόσω ο ίδιος εμφανίζονταν να εισηγείται την ίδρυση κόμματος της νέας Αριστεράς!

Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν άντεχε στη Φώφη και άρχισε να σουλατσάρει  πρώιμα στο Μητσοτακεικο. Της  έτρεχαν τα σάλια όταν μιλούσε όχι μόνο για τον Κυριάκο, αλλά και για τον Άδωνι: Εφόδιά της το δημοσιοσχεσίτικο μιντιακό δίκτυο που την αβαντάρει και ένας νόμος για τα ΑΕΙ την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου που ψηφίσθηκε και από τη ΝΔ και δεν δούλεψε ποτέ.

Στην περίπτωση του ταλαντούχου Βαγγέλη Βενιζέλου οι προσδοκίες ήταν περισσότερες και γι’ αυτό και η απογοήτευση για την ήττα του μεγαλύτερη. Πέρα από την αντικειμενική διαπίστωση ότι η παρουσία του ως ρήτορα κυρίως στη Βουλή ήταν αναγκαία.

Για ένα διάστημα λειτούργησε στο Κινάλ ως μοχλός πίεσης προς τη Γεννηματά να στραφεί σε συνεργασία με τον Μητσοτάκη- προτού αρχίσει να το κάνει μόνη της, για να τη ρίξει ο Κυριάκος μετά την αυτοδυναμία του- και τελικά σαν το έξυπνο πουλί έμεινε εκτός Βουλής: η Φώφη του έστησε παγίδα και ο Μητσοτάκης δεν άντεχε εσωκομματικά να τον πάρει.

Μεταξύ μας, μπορεί και να μην ήθελε να  βάλει μπελά στο κεφάλι του:  φαντάζεται κανείς τον «Μπένι» στο υπουργικό συμβούλιο;

Έτσι περιορίσθηκε σε ρόλο «αφανούς εταίρου», κατά δική του διατύπωση, ευτελίζοντας τους λίγους που τον ακολουθούσαν, με την απροειδοποίητη εμφύτευσή τους στην κυβέρνηση.

Π.χ. η Μενδώνη που το βράδυ τον εκλογικών αποτελεσμάτων ήταν στο γραφείο της Φώφης. Αλλά το πρωί πήγε εντολή ως παρελκόμενο του Βενιζέλου να ορκιστεί υπουργός του Μητσοτάκη. Ομοίως ο αξιόλογος Κυριάκος Πιερρακάκης, που εκτός από τον Βενιζέλο είχε και… συστατική επιστολή από το σύστημα που τον συνέδραμε στις σπουδές του, παρότι οι επικεφαλής του γενικά δεν «παίζουν» με τον Μητσοτάκη, αλλά μάλλον με τον Τσίπρα.

Αν αυτή είναι υγιής μέθοδος διεύρυνσης ενός κόμματος από τη μια πλευρά και έντιμη συμπεριφορά πολιτικών απέναντι σε όσους τους ψήφιζαν ως  τότε -και σε όσα υποστήριζαν για το αντίπαλο κόμμα -τότε η πολιτική έχει χάσει το νόημά της. Αν και το είχε χάσει από τότε ο Γ. Παπανδρέου διόρισε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον Στ. Μάνο και τον Α. Ανδριανόπουλο.

Οι εκατέρωθεν- παρασκηνιακές και συναλλακτικές-συμπεριφορές,  πέραν του ότι διασύρουν την έννοια του δημοσίου προσώπου και υποβιβάζουν την πολιτική δείχνουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα γι’ αυτόν που τις οργανώνει.

 Οι μεταγραφές «πεθαμένων λικέρ» από τον αντίπαλο χώρο της ΝΔ, που  ασφαλώς θα συνεχίσει ο Μητσοτάκης, δεν δείχνουν επικυρίαρχο πολιτικό όπως εμφανίζεται από την προπαγάνδα του. Δείχνουν αδύναμο αρχηγό που προσπαθεί να ισορροπήσει τα εσωκομματικά κενά του.

Όπως σημάδι αδυναμίας άλλωστε είναι ο διαρκής παραγκωνισμός της Ντόρας  Μπακογιάννη, που εμφανίζεται ως αντι-νεποτισμός του πολιτικού που είναι σήμα κατατεθέν του νεποτισμού. Αλλά αυτό είναι από άλλη ιστορία.

Best Of

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει το ΕΣΥ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας...

Οικονόμου: Το καλάθι του νοικοκυριού αποδίδει

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια υγεία

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Βαρβιτσιώτης: Γκρεμίζοντας τείχη ενώνουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα και τις ψυχές των ανθρώπων

Την ανακήρυξη του Ελβετού γιατρού και φιλέλληνα Ζουλιέν Γκριβέλ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική...

Η προσδοκία ενός πρώην “πρώτου πράκτορα” των ΗΠΑ, ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος

Του Κυριάκου Βελισσάρριου   Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο Τεντ Κρουζ, η...

Ο παλμός του Παγκοσμίου χτυπάει στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ ARENA

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία του Παγκοσμίου στο κατάστημα ΟΠΑΠ...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, τα Παιδικά Χωριά SOS αναφέρονται σε δράσεις ευθύνης και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφει ήδη Ιστορία. Ο διάδοχος της Νάνσι Πελόζι,...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ. Το 2020 ήταν και πάλι εκεί, στη κάλπη, δεν έφταναν ωστόσο...