Γ. Λακόπουλος: Ο Τσίπρας πρέπει να το κάνει… όπως ο Ανδρέας

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

 

Ένα κείμενο που διακινεί για υπογραφές η εσωκομματική συσπείρωση «53+» του παλιού ΣΥΡΙΖΑ – στην οποία ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος-   αποτελεί  βόμβα στην πορεία προς το συνέδριο μετεξέλιξης του κόμματος που έχει οριστεί για τον προσεχή Μάιο..

Ουσιαστικά η ομάδα, στην οποία μετέχουν επιφανή κομματικά στελέχη και πρώην υπουργοί- τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα και προσπαθεί να ακυρώσει τις αλλαγές που δρομολογεί, υπερασπιζόμενη  την ιδέα να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «αμιγώς  αριστερό» κόμμα.

Με το κείμενο που διακινούν οι  «53+» και τη συλλογή υπογραφών  επιδιώκουν να εκβιάσουν την σύγκλιση της – κανονικά απερχόμενης -Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- και εκεί να επιβάλλουν αποφάσεις, διαμορφώνοντας πλειοψηφία με τη συνδρομή και άλλων στελεχών που αντιστέκονται στον μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με το κείμενο, αξιώνουν «το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι  συνέδριο «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» και να οργανωθεί όπως προβλέπει το -προς αναμόρφωση -καταστατικό.

Πρακτικά ζητούν να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία -και να μετέχουν ως… παρατηρητές  στο συνέδριο -όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 για διεύρυνση.

Επικαλούνται απόφαση της ΚΕ  για να ισχυριστούν ότι η πρόσφατη δημιουργία της πολυμελούς « Κεντρική Επιτροπής Ανασυγκρότησης»  δεν επηρεάζει τις δράσεις του κόμματος. Άρα ούτε το συνέδριό του και αφορά μόνο την συγκρότησης ενός… «συμμαχικού φορέα».

Σπεύδουν μάλιστα να διαχωρίσουν την ανάγκη για μαζικοποίηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ από τις… συμμαχίες του.

Για την τύχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και των οργάνων που δημιουργήθηκαν με τη διεύρυνση προτείνουν να αποφασίσει το αμιγώς κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,  στο οποίο οι εκπρόσωποι της ΠΣ  θα μετέχουν ως… παρατηρητές χωρίς ψήφο.

Η πρωτοβουλία αυτή των «53+» ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στον Αλέξη Τσίπρα και την πλειοψηφία του κόμματος που συντάσσεται μαζί του.

Αν δεν συνιστά απόπειρα διάσπασης, είναι σίγουρα οργανωμένη επιχείρηση να υπονομευθεί το συνέδριο και να μην υπάρξει μετασχηματισμός  του κόμματος σε νέο πολιτικό φορέα,  που θα διεκδικήσει την πολιτική πλειοψηφία.

Από καιρό στελέχη αυτής της τάσης  μιλούν για «αριστερό πόλο» που θα συγκροτεί «μέτωπα».

Σ’ αυτή την αναμέτρηση, που κλιμακώνεται, μένει να κριθεί η στάση που θα κρατήσουν ενδιάμεσες  ομάδες, αλλά και επώνυμοι παράγοντες όπως ο Ν. Φίλης, ο Ν. Βούτσης και κυρίως απερχόμενος γραμματέας Παν. Σκουρλέτης– στον οποίο χρεώνεται η συντριπτική αποτυχία στις περασμένη αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που ρίχνουν το γάντι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να το σηκώσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες- ακόμη και αν πρόκειται να φτάσει την αναμέτρηση στα άκρα.

Κατά κάποιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον στη θέση στην οποία Ανδρέας Παπανδρέου λίγο πριν το 1977, όταν ξεκαθάρισε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ με αποφασιστικό τρόπο και θεμελίωσε την κυβερνητική προοπτική του.

Best Of

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει το ΕΣΥ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας...

Οικονόμου: Το καλάθι του νοικοκυριού αποδίδει

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου...

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια υγεία

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Βαρβιτσιώτης: Γκρεμίζοντας τείχη ενώνουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα και τις ψυχές των ανθρώπων

Την ανακήρυξη του Ελβετού γιατρού και φιλέλληνα Ζουλιέν Γκριβέλ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική...

Η προσδοκία ενός πρώην “πρώτου πράκτορα” των ΗΠΑ, ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος

Του Κυριάκου Βελισσάρριου   Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο Τεντ Κρουζ, η...

Ο παλμός του Παγκοσμίου χτυπάει στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ ARENA

Ζήσε την απόλυτη εμπειρία του Παγκοσμίου στο κατάστημα ΟΠΑΠ...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παιδικά Χωριά SOS: Ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook, τα Παιδικά Χωριά SOS αναφέρονται σε δράσεις ευθύνης και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη...

Η “σιωπηλή επανάσταση” της γενιάς που θέλει να… διορθώσει την Αμερική

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου     Ο Χακίμ Τζέφρις, ως νέος επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφει ήδη Ιστορία. Ο διάδοχος της Νάνσι Πελόζι,...

(Και) οι ευαγγελικοί γυρίζουν την πλάτη τους στον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Το 2016, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ. Το 2020 ήταν και πάλι εκεί, στη κάλπη, δεν έφταναν ωστόσο...