Γ. Λακόπουλος: Η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με τις δημοσκοπήσεις


 
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
 

Μια εφημερίδα δικαιούνται να εμφανίζει το προϊόν εργασίας μιας ιδιωτικής εταιρίας ως “ δημοσκόπηση”. Προφανώς. Για τα υπόλοιπα αρμόδιοι είναι οι αναγνώστες και κανείς άλλος.

Δικαιούται μια εταιρία να ισχυρίζεται ότι διενήργησε μια δημοσκόπηση; Προφανώς, αν με τον όρο δημοσκόπηση εννοείται “η έρευνα κοινής γνώμης που διενεργείται με επιστημονική μεθοδολογία από εξειδικευμένο προσωπικό και σκοπό έχει τη στατιστική καταγραφή της πραγματικότητας αναφορικά με τις απόψεις ή τις προθέσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία τίθενται με τη μορφή ερωτημάτων σε επιλεγμένο στατιστικό δείγμα από ανθρώπους”– για να πάρουμε τον ορισμό της Βικιπαίδεια.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αναθεωρήσει τη νομοθεσία του 2007 που διέπει τις δημοσκοπήσεις, μπορεί ο καθένας να κάνει τον δημοσκόπο και να κοινοποιεί αποτελέσματα που εμφανίζει ως αποτέλεσμα “δημοσκόπησης”.

Χωρίς καμία ανεξάρτητη δημόσια αρχή να ελέγχει πόσο κοστίζει η “δημοσκόπηση” του -ήτοι τι δουλειά έγινε, ποιος έβαλε τα λεφτά, αν πράγματι στο αρχείο του υπάρχουν τα ερωτηματολόγια που ισχυρίζεται ότι συμπλήρωσε και αν από την επεξεργασία τους προκύπτουν τα ποσοστά που παρουσιάζει.

Μπορεί οποιαδήποτε εταιρία εγγεγραμμένη σε ένα μητρώο ιδιωτικού φορέα, – αλλά και έξω από αυτό -να προβάλλει δημοσκοπήσεις χωρίς διαπιστωμένη εγκυρότητα. Γίνονται ΄δεκτά αυτά που δηλώνει. Κανείς δεν ελέγχει αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Στην τυπική αλήθεια. Όχι αν τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν με τον σωστό τρόπο. Και αν η επεξεργασία τους,αποδίδει τις “πίτες” και τις “κολώνες” που κοινοποιεί.

Δεν μιλάμε για την επιστημονική ακρίβεια των μεθόδων μιας εταιρίας. Δικό της πρόβλημα και πρόβλημα όσων την εμπιστεύονται, παρότι τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές δημοσκοπήσεις δίνουν αποτελέσματα στο γάμο του Καραγκιόζη.

Μιλάμε για κάτι απλούστερο: αν αυτές οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν. Ή αρχίζουν και τελειώνουν με την κατασκευή αποτελεσμάτων σε έναν υπολογιστή. Κανένας ανεξάρτητος φορέας δεν το πιστοποίησε ποτέ.

Επιτρέπεται όμως αυτές οι δημοσκοπήσεις να γίνονται δεκτές ως προϊόν έρευνας κοινής γνώμης και να χειραγωγούν τη κοινή γνώμη; Νομίμως τυπικά. Ακόμη και όταν είναι προφανές ότι δημοσιοποιούνται όχι για να προβλέψουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά για να το επηρεάσουν.

Καταπίνουμε γκάλοπ που δεν ξέρουμε καν αν έγιναν πραγματικά. Και αν στο βαθμό που έγιναν, έστω και τυπικά, η επεξεργασία τους δίνει το αποτέλεσμα που εμφανίζουν.

Αυτό οδήγησε ορισμένους δημοσκόπους σε αποθράσυνση. Τώρα πλέον δεν εμφανίζουν το αποτέλεσμα της έρευνας για τη πρόθεση ψήφου που έκαναν, υποτίθεται. Εμφανίζουν την .. εκτίμηση ψήφου. Όχι το γκάλοπ, αλλά την ερμηνεία του.

Αν μια εταιρία παίρνει την ευθύνη να δημοσιοποιήσει μια έρευνα έχει και την ευθύνη. Και αν μια εφημερίδα το δημοσιεύει παίρνει το ρίσκο της. Μιλάμε πάντως για δημοσκόπηση- της οποίας η βασιμότητα θα κριθεί εκ των πραγμάτων.

Εκτίμηση ψήφου όμως δεν σημαίνει τίποτε. Για την ακρίβεια σημαίνει την γνώμη που έχει μια ιδιωτική εταιρία, όχι ιδιαίτερου κύρους, αν δούμε το ιστορικό της, για το πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες. Αυτό δεν είναι δημοσκόπηση.

Παρόλα αυτά η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με… απόψεις εταιριών που εμφανίζονται ως δημοσκοπήσεις. Που δεν είναι καν στατιστικές που τάχα ακτινοσκοπούν τις εκλογικές διαθέσεις της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι η επεξεργασία υποτιθέμενων στατιστικών.

Αυτό είναι παραπληροφόρηση, αν όχι εξαπάτηση, της κοινής γνώμης. Και αποτελεί μειονέκτημα για την σημερινή κυβέρνηση που δεν προστατεύει την κοινή γνώμη από σαλτιμπάγκους που εμπορεύονται το ενδιαφέρον της κοινωνίας για προβλέψεις.

Δεν βρίσκεται ένας αρμόδιος να εξηγήσει ότι η “εκτίμηση ψήφου” είναι προσωπική θεωρία ενός δημοσκόπου και πάντως όχι στατιστική απεικόνιση -έστω με τα δικά του μέτρα – και συνεπώς εξ των πραγμάτων αναξιόπιστη; Ούτε γι’ αυτό δεν είναι ικανές οι ρημαδοϋπηρεσίες των αρμοδίων υπουργών; Ή μήπως πιάνουν πόρτες για το χειμώνα;

Best Of

Μητσοτάκης: Ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή, για αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση...

Τσίπρας: Είναι υποχρέωσή μας η κάθαρση

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση...

Βενιζέλος: Ποιός έχει στα χέρια του το πρωτότυπο του μέτρου της φιλοευρωπαϊκής και αντί – συριζικής συνέπειας;

Ευάγγελος Βενιζέλος     Ομιλία στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, στις...

Τσαπανίδου: Η Δημοκρατία μας έχει υποστεί ένα επικίνδυνο ρήγμα

«Ζούμε μία αδιανόητη κατάσταση, η Δημοκρατία μας έχει υποστεί...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Στην επέτειο του Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα παραμένει όμηρος των ακροδεξιών (όλων των κομμάτων)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Η νοοτροπία του ολοκληρωτισμού, αυτή η μάστιγα....

Μ. Δεναξά: Οι χώρες που υποστηρίζουν τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Ν. Μπογιόπουλος: Είναι… αθώοι. Δεν θα βρεις επάνω τους ούτε τόση δα μικροποσότητα… αξιοπρέπειας

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Μητσοτάκης: Ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή, για αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση...

Τσίπρας: Είναι υποχρέωσή μας η κάθαρση

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Στην επέτειο του Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα παραμένει όμηρος των ακροδεξιών (όλων των κομμάτων)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Η νοοτροπία του ολοκληρωτισμού, αυτή η μάστιγα. Στην επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, στην επέτειο μνήμης του ιστορικής...

Μ. Δεναξά: Οι χώρες που υποστηρίζουν τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά επεσήμανε μια άβολη αλήθεια, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η έμπειρη...

Ν. Μπογιόπουλος: Είναι… αθώοι. Δεν θα βρεις επάνω τους ούτε τόση δα μικροποσότητα… αξιοπρέπειας

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε με καυστικό τρόπο την επιχειρηματολογία που αρθρώθηκε στη Βουλή για...