Γ. Λακόπουλος: Είναι ανάγκη να επιστρέψει η ΝΔ σε ρόλο σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος


 
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
 
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ΝΔ, εφόσον έκρινε ότι χρειάζεται και αντιπρόεδρος για να συμπληρώνει το προφίλ του, τον είχε έτοιμο: ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν ιδανικός γι’ αυτό το ρόλο, καθώς στο πολιτικό βιογραφικό του το είχε δυο στοιχεία που δεν έτυχε να αποκτήσει ο ίδιος ο Κυριάκος.
Πρώτο, πλούσια κομματική διαδρομή. Υπήρξε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δραστήριο μέλος της ΔΑΠ στη Νομική- και αργότερα επικεφαλής της. Το 1985 ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που διέγραψαν  τον Μάκη Βορίδη από τον Σύλλογο της Νομικής ως «φασίστα», εδραιώνοντας το δημοκρατικό προσανατολισμό της οργάνωσης που είχε πληγεί την περίοδο Αβέρωφ στην ηγεσία της ΝΔ. Από την εφηβεία του ανήκει στα στελέχη που δεν εξέλαβαν το κόμμα τους ως προέκταση της ΕΡΕ.
Δεύτερο, ευρωπαϊκή θητεία. Στα δεκατρία χρόνια που κινήθηκε στον άξονα  Βρυξέλλες -Στρασβούργο, αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των περιόδων. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν το προσωπικό ήθος του, η συγκροτημένη, αλλά μαχητική, δημόσια παρουσία του, η επιτυχημένη θητεία του στην κυβέρνηση Καραμανλή, η ανοιχτόμυαλη κουλτούρα του και ο ευπρεπής αντικομφορμισμός.
Ο Μητσοτάκης προφανώς είχε υπόψη του τα προσόντα του Χατζηδάκη, αφού επιπλέον ήταν προσωπικός  φίλος του, παρότι πολιτεύονταν και οι δυο στη Β’ Αθήνας. Με αντιπρόεδρο με αυτά χαρακτηριστικά δίπλα του, θα επικύρωνε την εικόνα του σύγχρονου πολιτικού που φιλοτεχνούσε από το 2004 που μπήκε στην πολιτική. Επιπροσθέτως η κομματική εμπειρία του Χατζηδάκη θα του ήταν χρήσιμη στη διαχείριση των εσωτερικών ισορροπιών, καθώς ήταν πρόσωπο ευρύτερης εσωκομματικής αποδοχής, χωρίς πολώσεις και προσωπικές αντιπαλότητες.
Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς μεσολάβησε και η αντιπροεδρία Χατζηδάκη νοθεύτηκε με τον Άδωνι Γεωργιάδη δίπλα του στο ίδιο αξίωμα και χωρίς διαβάθμιση μεταξύ τους. Παρότι είχε εισβάλει στη ΝΔ μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και στο παρελθόν υπήρξε προσωπικός υβριστής του Κυριάκου.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ υπέκυψε στις υποδείξεις του Αντώνη Σαμαρά και στις … γαλιφιές  που του έκανε ο  Γεωργιάδης -για να πατσίσει το προγενέστερο βρίσιμο. Η δικαιολογία ήταν «να μαζεύει την ακροδεξιά». Από εκείνη τη στιγμή όποιο στοίχημα και να είχε βάλει  ο Μητσοτάκης  σ’ αυτό το μέτωπο το έχασε.
Στον Γεωργιάδη δεν άρεσε η ιδέα ότι έχει «προσληφθεί» για κάποιο ρόλο και άρχισε να δουλεύει για τον εαυτό του. Με την υπερκινητικότητα και τον μισαλλόδοξο λόγο του, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε την Ακροδεξιά, αλλά τη νομιμοποίησε και μετατράπηκε ο ίδιος σε κερκόπορτα που έβαλε τις ιδέες της στη ΝΔ. Από αντιπρόεδρος άρχισε να εμφανίζεται ως  …υπερπρόεδρος που ορίζει καθημερινά την αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ με την παρουσία του σε κάθε είδους ΜΜΕ και πρωτίστως σε ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό το πρωί και σε περιθωριακά κανάλια το βράδυ.
Έτσι η ΝΔ αντί να κινηθεί στο δρόμο της αρετής, που υποδείκνυε παρουσία του Χατζηδάκη, πήρε το δρόμο της κακίας : υπερκατανάλωση Γεωργιάδη πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ο Χατζηδάκης ξεκαθάρισε τη θέση του: «Η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των άκρων και των κραυγών».
Ο ευρωπαϊστής αντιπρόεδρος, ξέρει το κόμμα του καλύτερα από τους μουσαφιραίους του. Και καθώς στην πολιτική κερδίζει αυτός που κάνει πολιτική, κι όχι αυτός που ξέρει από καυγάδες, η ΝΔ κερδίζει όταν ακούγεται η φωνή του: «Η ΝΔ πρέπει να γίνει το κόμμα το μέσου Έλληνα».
Διατηρεί τη νηφαλιότητα ευπρεπούς πολιτικού και τονίζει την παρουσία του με τη δουλειά του στην επεξεργασία προγραμματικών θέσεων και την υπερασπιστή τους με επιχειρήματα. Η παραγωγική λειτουργία του διασώζει τη ΝΔ, όσο γίνεται, από την αδωνοποίηση και τη διολίσθηση προς τα δεξιά. Η φημολογούμενη -αλλά  μη επιβεβαιωθείσα ακόμη- πρόθεση Μητσοτάκη για αποδυνάμωση του Γεωργιάδη θα φέρει στο προσκήνιο όσα συμβολίζει ο Χατζηδάκης και η αντιπαράθεση θα εστιασθεί στην ουσία των πραγμάτων.
Δυόμιση χρόνια από την εκλογή του Μητσοτάκη είναι ό,τι πιο ευρωπαϊκό έχει η ΝΔ. Το μόνο στέλεχος με αίσθηση των πραγμάτων στην ΕυρωπαϊκήΈνωση, μαζί με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Συχνά προσπαθεί να τον ανταγωνιστεί, αν όχι να τον καπελώσει, η άπειρη Μαρία Σπυράκη, παρότι βρίσκεται έτη φωτός πίσω του, αν συγκριθούν χρονικά και  ποιοτικά οι  θητείες τους στην Ευρώπη.
Οι παροικούντες λένε ότι δεν μετέχει στο αλισβερίσι για … χαρτοφυλάκια που κορυφώνεται στο περιβάλλον Μητσοτάκη, ούτε έχει εκδηλώσει προτιμήσεις για το ρόλο του σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ. Πολλοί τον θεωρούν ιδανικό επικεφαλής σε παραγωγικό υπουργείο -ή το υπουργείο Εξωτερικών- αλλά και τον καλύτερο επίτροπο που θα μπορούσε να προτείνει στις Βρυξέλλες μια ενδεχομένη κυβέρνηση της ΝΔ.
Προς το παρόν η παρουσία του σε ρόλο αντιπροέδρου εξομαλύνει εν μέρει τις αντιδράσεις που προκαλούν στο κοινοτικό κέντρο οι τοποθετήσεις στις οποίες οδηγεί τη ΝΔ το τρίγωνο Σαμαρά- Γεωργιάδη-Βορίδη, σε θέματα όπως είναι το Μακεδονικό, η νομοθεσία για τα κοινωνικά δικαιώματα και οι σχέσεις με την Εκκλησία. Αν στη συντηρητική παράταξη υπάρχει ανάγκη να επιστρέψει η ΝΔ σε ρόλο συγχρόνου κεντροδεξιού κόμματος, η πολιτική ταυτότητα του Χατζηδάκη είναι ο πιλότος που της χρειάζεται.

Best Of

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Ο Ιωακειμίδης αποκτά προβάδισμα για να αντιμετωπίσει τον Πατούλη

Γράφει ο Λάζαρος Καλλιανιώτης Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, με πολυετή παρουσία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Μαζική συμμετοχή από 19.000 δρομείς στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

*Ο ΟΠΑΠ στο πλευρό τους με δράσεις και εκπλήξεις. Με...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παιδικά Χωριά SOS: Σήμερα, και κάθε μέρα, γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ευκαιρία κάθε παιδιού να κυνηγήσει το όνειρό του

Του Μανώλη Κομνηνού   Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά με Σύνδρομο Down, τα Παιδικά Χωριά SOS έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Με ανάρτηση στην...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση, και τιμήθηκαν από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, βρέθηκε η Όλια Νικολοπούλου. Η καλή νομικός και υποψήφια της...

Μαζική συμμετοχή από 19.000 δρομείς στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

*Ο ΟΠΑΠ στο πλευρό τους με δράσεις και εκπλήξεις. Με τη συμμετοχή 19.000 δρομέων και σύνθημα «Από το πρώτο χιλιόμετρο, κάνουμε τη διαδρομή γιορτή» πραγματοποιήθηκε,...