• 26 Ιανουαρίου, 2020

Για όσους αμφέβαλαν… ποιός κάνει κουμάντο στην Ουάσινγκτον


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Η περιοδεία του Τζον Μπόλτον σε Ισραήλ και Τουρκία, είχε… πατήσει το κουμπί των εξελίξεων για την ευρύτερη περιοχή, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε.
Εξάλλου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και πάλαι ποτέ πρέσβης στον ΟΗΕ, είναι το… απόλυτο γεράκι της αμερικανικής πολιτικής, και κατά συνέπεια έχει κώδικα επικοινωνίας και κατανόησης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το… απόλυτο γεράκι της Μέσης Ανατολής.
Οι ανακοινώσεις Μπόλτον για… μελλοντική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, το απαγορευτικό προς τον Ερντογάν για “σφαγή” των Κούρδων, και η επί της ουσίας ενίσχυση του προφίλ Νετανιάχου, σε μια οριακή συγκυρία για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λόγω των εις βάρος του καταγγελιών για διαφθορά, ήρθαν να επιβεβαιώσουν το προφανές.
Από το Τελ Αβίβ μέχρι την Ουάσινγκτον, υπάρχει μια ευθεία γραμμή, η οποία και καθορίζει τις εξελίξεις. Ο Νετανιάχου άλλωστε, έδωσε σκληρή μάχη το 2016, ώστε να επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον ο Ντόναλντ Τραμπ. Επηρέασε τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Και επέβαλε τη γραμμή του, στο νέο καθεστώς το οποίο διαμορφώνεται στη Συρία, μετά και από… συνεννόηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Καταλαβαινόμαστε, έτσι;
 

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...